Autor: G. S. Tachin (traducere din limba rusa)
Editura: Energetica de stat
An aparitie: 1953
Ce prezinta cartea?
Cartea prezentata este practic o viziune a constructiei transformatoarelor de joasa frecventa, din anii ’50. Avea ca scop usurarea muncii inginerilor, care lucrau in acest domeniu al tehnicii. De asemenea, materialul prezentat ofera calcule pentru contruirea corecta a transformatorilor de joasa frecventa, fara a folosi materiale costisitoare. Lucrarea este recomandata pasionatilor de electronica vintage.
Pavel Nicolaevici Iablocicov
In anul 1877, Pavel Nicolaevici Iablocicov a inventat transformatorul de curent alternativ, denumit de el „bobina de inductie”. De asemenea, in jurul anului 1880 au aparut lucrarile profesorului A. G. Stoleiov, care trateaza subiecte despre proprietatile magnetice ale fierului.
Aceste realizari au stat la baza dezvoltarii teoriei complexe si a constructiilor diferitelor masini si transformatori electrici, care isi gasesc o larga utilizare in multe domenii ale tehnicii. Rolul savantilor rusi in crearea si dezvoltarea teoriei transformatorilor nu se limita doar la realizarile mentionate anterior. O serie de lucrari ulterioare ale savantilor si cercetatorilor sovietici a permis sa se perfectioneze aceasta teorie, pana la stadiul ei actual (1953).
V. C. Arcadiev, B. A. Vvedenschi si G. S. Landsberg
Lucrarile savantilor sovietici V. C. Arcadiev, B. A. Vvedenschi si G. S. Landsberg constituie o continuare a lucrarilor lui A. G. Stoleiov; ele au contribuit la cunoasterea naturii fenomenelor electromagnetice care au loc in metale.
In 1830, savantul rus E. H. Lenz a formulat legile de baza ale inductiei electromagnetice, care au constituit baza teoriei transformatorilor si masinilor electrice. O serie de lucrari ulterioare in domeniul electrotehnicii, incununate prin lucrarile lui V. F. Mitchievici si C. A. Crug, cuprind o analiza amanuntita a fenomenelor din circuitele electrice ceea ce a permis elaborarea teoriei si metodele calculului practic al transformatorilor folositi in aparatajul electronic pentru transformarea tensiunii semnalelor amplificate.
Lucrarile mentionate au servit drept baza pentru elaborarea metodelor de analiza si calcul ale transformatorilor de joasa frecventa, expuse in capitolele prezentei lucrari.
Structura cartii
Capitolul I – Parte introductiva
Capitolul II – Transformatorii cu sarcina rezistiva, alimentati de la a sursa de tensiune cu impedanta interna rezistiva
Capitolul III – Transformatorii cu sarcina inductiva, functionand cu o sursa de tensiune, cu impedanta rezistiva
Capitolul IV – Transformatorii cu sarcina capacitiva, functionand cu o sursa de tensiune cu impedanta rezistiva
Capitolul V – Transformatorii alimentati de la o sursa de tensiune cu reactanta inductiva
Capitolul VI – Transformatorii alimentati de la o sursa cu reactanta inductiva si cu forta electromotoare proportionala cu frecventa
Capitolul VII – Transformatorii alimentati de la o sursa cu reactanta capacitiva
Capitolul VIII – Impedantele de intrare si iesire ale transformatorului
Capitolul IX – Trecerea semnalelor sub forma de impulsuri prin transformatori
Capitolul X – Distorsiunile nelineare produse de transformator
Capitolul XI – Materialele magnetice folosite pentru miezurile transformatorilor de joasa frecventa si proprietatile lor
Capitolul XII – Transformatorii rezonanti si bobinele de soc
Capitolul XIII – Constructia transformatorilor de joasa frecventa
Capitolul XIV – Constructia si calculul miezului transformatorului
Capitolul XV – Constructia si calculul infasurarilor transformatorului
Capitolul XVI – Ecranarea transformatorilor
Capitolul XVII – Incercarea transformatorilor de joasa frecventa
Capitolul XVIII – Exemple de calcul si material informativ
Frate, numa’ rusi si sovietici in stiinta asta. Hertz, Maxwell, Lorenz nu au existat… Transformator, transformatoare: substantiv comun de gen neutru. Nu exista „transformatori”.
Intr-adevar, cartea nu este tradusa „chiar” corect in limba romana (de azi), insa continutul este inteligibil. Presupun ca in 1953 era alt DEX.
Ok, va multumesc frumos! Multe carti pe care nu le am tiparite am reusit sa le descarc de pe site-ul care il administrati. Sunt foarte multumit sa le am si .pdf pentru ca in biblioteca si etajere nu mai au loc.
Lucrurile s-au schimbat; in vremea aceea se calcula cu inductie de 0,8T [Tesla] la trafurile mici, acum se merge si cu 1,2T; la trafurile racite in ulei B=1,4T.