Sunturi si divizoare de tensiune

Sunturi si divizoare de tensiune – Interferente in circuitul de masurare

Timp de citit: 2 minute

Autori: Gh. Hortopan, Viorica Hortopan
Editura: Tehnica – Bucuresti
An aparitie: 1978

Calitatea echipamentului electrotehnic constituie un factor hotarator in procesul cresterii industriale.

In acest sens verificarea performantelor acestui echipament apare ca o necesitate de prim ordin. Este de la sine inteles ca, prin testarea echipamentului electrotehnic, in faza de elaborare a unui produs nou, de perfectionare a unui produs existent sau de verificare periodica a unui produs asimilar, se urmareste garantarea bunei functionari in exploatare.

In faza de testare a echipamentului electrotehnic, inregistrarea regimurilor tranzitorii, ce presupun variatii rapide de tensiuni si curenti, este necesara. Pentru masurarea acestor marimi electrice, convertoarele de uz general, de tipul reductoarelor de curent si de tensiune, nu ofera o solutie satisfacatoare in ce priveste banda de frecventa, timpul de raspuns, timpul de crestere si deci in ce priveste comportarea in regim tranzitoriu.

De aceea autorii si-au propus sa puna la dispozitia specialistilor care proiecteaza, fabrica sau exploateaza echipament electrotehnic, ca si studentilor din facultatile de profil electric, cunostinte despre convertoarele numite sunturi si divizoare de tensiune.

Aceste convertoare, care poseda proprietati de natura a le face apte la masurarea curentilor si tensiunilor in regim tranzitoriu, sunt utilizata pe scara din ce in ce mai mare la incercarea echipamentului electrotehnic (intrerupatoare, transformatoare, mutatoare, s.a.), in laboratoare uzinale, in cercetare si in exploatare.

Autorii au considerat ca este util, ca pe langa aspectele teoretice necesare justificarii performantelor sunturilor si divizoarelor de tensiune, sa introduca pe cititor in constructia, tehnologia si utilizarea acestor tipuri de convertoare.

In mare masura relatiile teoretice, solutiile constructive si metodele experimentale, din care unele brevete, reprezinta rezultatele activitatii directe a autorilor in domeniul dezvoltarii de intrumente necesare testarii echipamentului electrotehnic.

Cartea este structurata in 7 capitole dupa cum urmeaza:

  1. Criterii de apreciere a calitatii dispozitivelor de masurare
  2. Sunturi pentru masurarea curentilor cu variatii rapide
  3. Divizoare de tensiune
  4. Spectre de frecventa
  5. Instalatii pentru determinarea performantelor
  6. Cateva aplicatii
  7. Interferente in circuitul de masurare

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *