Autori: Gheorghe Paltanea, Veronica Manescu – Universitatea „Politehnica” din Bucuresti
An aparitie: 2015
Ce prezinta cursul?
In acest curs se prezinta o analiza a proprietatilor si a procesului de fabricatie a tolelor din Fe-Si GO (cu graunti orientati).
Diversitatea compozitiilor otelurilor din care sunt realizate tolele cu graunti neorientati dispare in cazul tolelor cu graunti orientati, deoarece toate tolele ce se gasesc la ora actuala pe piata au aceasi compozitie de baza: o solutie solida de Fe-Si de concentratie 3 % fara aluminiu.
Tolele cu continut mai mare de siliciu sunt mai performante, dar mai scumpe. Caracterul specific al acestor tole consta in structura lor cristalina.
Toate cristalele cubice centrate ce compun tola (sunt de talie mare, diametrul lor este mai mare de 1 cm) sunt orientate in aceeasi directie. Acesta orientare se numeste structura Goss.
Directia de laminare a tolelor
Directia de laminare este continuta in planul tolei, fiind vecina cu latura cubului fiind totodata si directia de usoara magnetizare.
Se remarca in aceste tole o structura de domenii magnetice foarte avantajoasa constituita din domenii regulate in forma de benzi paralele magnetizate alternativ, separate prin pereti de 180 grade.
Tolele cu graunti orientati au magnetizatia orientata pe directia de laminare, iar pierderile de energie sunt reduse.
Pe directia perpendiculara pe directia de laminare (directia transversala) caracteristicile magnetice ale tolelor GO (cu graunti orientati) sunt inferioare celor corespunzatoare tolelor NO.
Structura cursului
- Caracteristici generale
- Metode de fabricare
- Izolatia tolelor cu graunti orientati
- Tole cu graunti orientati de inalta permeabilitate
- Caracteristicile tolelor comerciale
- Concluzii