Intemeietorul psihociberneticii si al ciberneticii generalizate
Mai putin cunoscut in Romania, Stefan Odobleja este intemeietorul psihociberneticii si al ciberneticii generalizate.
In lucrarile sale acesta evitentiaza principiul si legea reversibilitatii si legile care guverneaza psihologia si fiziologia fiintelor vii, facand „pasi peste granite” cand trece de la om la sisteme (comunitati, organizatii sociale).
Munca sa a fost contestata de regimul comunist si „imprumutata” 10 ani mai tarziu de Norbert Wiener, care si-a asumat meritele pentru inventarea acestei stiinte.
Ce este cibernetica?
O definitie corecta si mai aproape de limbajul comun al zilelor noastre afirma ca cibernetica este o disciplina care studiaza comunicatiile dintre diferitele sisteme ale unei masini construite de om sau ale unui organism viu. Cu alte cuvinte, cibernetica nu este un sinonim pentru calculatoare, insa calculatoarele folosesc din plin aceasta disciplina.
Copil de taran din localitatea Valea Izvorului, Judetul Mehedinti, s-a nascut la 13 octombrie 1902. Scoala primara a facut-o in satul natal, iar liceul la Turnu Severin. Pe cand era in clasa a IV-a secundara, citise cartile intregii biblioteci a invatatorului sau, Nicolae Filimon, din Izvorul Hotului. Dupa obtinerea bacalaureatului a functionat in perioada 1921 – 1922 ca invatator pe fosta insula dunareana Ada-Kaleh.
In toamna lui 1922 a inceput Facultatea de Medicina din Bucuresti. De cand era student il preocupa studiul transmiterii sunetelor prin organismul uman. A si elaborat o lucrare pe aceasta tema numita „Metoda de transonanta toracica”, in care evitentiaza principiul si legea reversibilitatii. Tradusa in limba franceza, lucrarea s-a numit „La phonoscopie” si a aparut in 1935 la Paris, unde a obtinut un mare premiu international.
Al IX-lea Congres International de Medicina Militara
La al IX-lea Congres International de Medicina Militara, desfasurat in Bucuresti in iunie 1937, a comunicat rezultatele cercetarii sale, dintre anii 1927 – 1935, in domeniul psihologiei.
La aceasta mare manifestare medicala (1937), anunta printr-un prospect tiparit apropiata aparitie a lucrarii „Psihologia consonantista”, scrisa in limba franceza si care va aparea la Lugoj. La acea data, termenul de „consonanta”, nu exista in dictionare. Volumul I a aparut in primavara lui 1938, iar cel secund in 1939. 120 de exemplare din pretioasa, dar inca neinteleasa carte, au fost preluate de marile biblioteci din Europa (Roma, Neapole, Bologna, Londra, Copenhaga), Asia-Africa-America (Cairo, Bombay, Calcutta, Tokyo, Beijing, Chicago, Rio de Janeiro, Buenos Aires).
Ce prezinta „Psihologia consonantista”?
In lucrare evidentiaza legile care guverneaza psihologia si fiziologia fiintelor vii: legea echilibrului (stabilitatii), legea reactiei (conexiuni inverse), legea reversibilitatii, legea inertiei etc. In ceea ce priveste psihologia, Stefan Odobleja, face „pasi peste granite” cand trece de la om la sisteme (comunitati, organizatii sociale).
Constantin Balaceanu-Stolnici
Acad. Constantin Balaceanu-Stolnici, in calitatea sa de profesor de neuropsihologie, spunea intr-un interviu despre savantul roman: „Meritul lui Odobleja este foarte mare. Este acela de a fi introdus in psihologie principiul conexiunii inverse a sistemelor circulare. Si de a fi creat o teorie, teoria consonantista a psihologiei.
El spunea despre cartea lui ca este doar un rezumat si ca vrea sa scrie un tratat in mai multe volume. Psihologia consonantista este si ramane un lucru extrem de interesant, care insa nu a gasit ecou foarte mare in literatura straina.”
La New York, dar 10 ani mai tarziu (1948), apare lucrarea lui Norbert Wiener (matematician american), „Cibernetica” sau „Controlul si comunicarea intre animale si masini”.
O prestigioasa recenzie asupra lucrarii „Psihologia consonantista” apare deja in 1941, in „Psychological Abstracts” din S.U.A., material semnat de S.M. Strong. In tara a fost etichetat drept „comunist” si a fost mutat ca medic militar de la o garnizoana la alta.
Dupa 1944 s-a considerat ca cibernetica este o stiinta reactionara. Creatorul acesteia, doctorul Stefan Odobleja, a devenit un personaj socotit periculos. Postul de medic militar i s-a restructurat, fiind dat „in rezerva”. I se ofera un loc la circumscriptia rurala, (incepand din 1946) Izvorul Anestilor, cu domiciliul in satul natal.
Lupta impotriva lui Norbert Wiener
Revine in activitatea stiintifica nationala si internationala dupa anul 1972. In presa incep sa apara materiale despre prioritatea sa in domeniul ciberneticii. Incepe lupta impotriva lui Norbert Wiener.
Academia Romana, in aprilie 1975, infiinteaza sectia „Comitetul roman de istorie si psihologie consonantista”. Din 1975 a domiciliat in municipiul Drobeta-Turnu Severin, pana la sfarsitul vietii, 1978.
La noi, academiciamul Mihai Draganescu, a dus o indelungata si foarte meritorie activitate stiintifica de recuperare a meritelor savantului.
Bibliografie:
https://www.liceulstefanodobleja.ro/