Ce se intelege prin esantionare?
In general, prin esantionare se intelege discretizarea in timp a unui semnal continuu. In majoritatea aplicatiilor practice, esantionarea este uniforma (are loc la momente de timp echidistante), iar semnalele de timp discret obtinute prin esantionare sunt si cuantificate (discretizate in valoare), fiind deci semnale de tip numeric.
Sistemele cu esantionare
In cazul sistemelor cu esantionare multipla, care contin atat elemente continue cu dinamica lenta cat si elemente continue cu dinamica rapida, semnalele continue asociate acestor sisteme sunt discretizate cu perioade de esantionare diferite.
Sistemele cu esantionare, numite si sisteme esantionate, sunt sisteme hibride care contin atat subsisteme cu timp continuu (analogice), cat si subsisteme cu timp discret (discrete).
Prezenta ambelor tipuri de subsisteme si de semnale (analogice si discrete) in cadrul aceluiasi sistem creaza o serie de dificultati in analiza si sinteza sistemelor cu esantionare, care pot fi insa depasite prin utilizarea formalismului matematic bazat pe transformarea Z.
Sistemele cu esantionare pot valorifica intr-un mod armonios avantajele rezultate din imbinarea caracterului intuitiv al conceptului analogic cu flexibilitatea si potentialul de calcul (caracterizat prin capacitatea de memorare, viteza si precizia de calcul) specifice sistemelor numerice.
Structura cursului
- Exemple de sisteme cu esantionare
- Conversie, modulare, extrapolare
- Metoda operationala Z
- Transformarea Z
- Calculul transformatei Z a unei functii analogice
- Transformarea inversa Z^-1
- Functia de transfer in Z
- Functia de transfer a sistemului discretizat
- Functia de transfer a regulatorului numeric PID
- Sisteme esantionate deschise
- Sisteme de reglare cu esantionare
- Stabilitatea sistemelor discrete