Cine, ce a creat?
Bardeen si Brattain au creat tranzistorul cu contacte punctiforme, realizat din doua contacte din folie de aur, asezate pe un cristal de germaniu. Atunci cand se aplica curent electric pe un contact, germaniul amplifica curentul electric care trecea prin celalalt contact.
Shockley a proiectat ulterior un nou tip de tranzistor numit tranzistor „bipolar”, care era superior tranzistorului cu contacte punctiforme, si il inlocuieste. Astfel, tranzistorul a fost, in mare parte, creatia lui Shockley. In 1956, echipa a primit premiul Nobel pentru fizica, pentru inventarea tranzistorului.
William Shockley a fost crescut in Palo Alto. Era fiul unui inginer minier. A lucrat la Institutul de Tehnologie din California (Caltech) in 1932, urmand doctoratul la M.I.T. Cand si-a terminat doctoratul, specializat in fizica cuantica, a lucrat la Bell Labs. Shockley a inceput sa lucreze in 1936 pe teoria fizicii solidelor care a stat la baza tranzistorului.
A existat o prioritate pentru acest tip de dispozitiv. Radiourile timpurii, aveau detectori de semnal conceputi dintr-o sarma fina, numita „mustata” care impreuna cu un cristal de galena (sulfura de plumb) detectau componenta sonora a semnalului receptionat. Aceste radiouri timpurii au functionat, dar nu perfect.
Cum functioneaza radioul cu cristal de galena?
Pentru a intelege mai bine cum functioneaza radioul cu cristal de galena, am atasat materialul video de mai jos:
Bardeen si Brattain au folosit germaniu in locul galenei pentru realizarea primului tranzistor, iar design-ul lui Shockley, tranzistorul bipolar, a eliminat contactele delicate si suparatoare.
Transistorii mai tarziu au fost facuti din siliciu, un element mult mai comun si care era protejat de coroziune. Texas Instruments din Dallas, a inceput pentru prima data productia comerciala de tranzistoare cu jonctiune pentru radiouri portabile in 1954. Apoi, compania Sony din Japonia a dobandit imediat dreptul de a produce tranzistori si a ajuns sa domine piata. In anii 1960, Sony a inceput sa produca televizoare folosind tranzistoare in locul tuburilor de vid.
In 1956, Shockley s-a intors in Palo Alto, orasul sau natal, pentru a-si infiinta propria companie. A adus ingineri si oameni de stiinta talentati care sa lucreze pentru compania sa, dar acesta era o persoana foarte dificila si nu avea talentul de a gestiona o intreprindere. O decizie care a creat controverse si neintelegeri in randul angajatilor sai, a fost afisarea / publicarea salariilor tuturor angajatilor. Pe baza acestei decizii, personalul de varf a hotarat sa plece impreuna din companie. Ei au vrut sa continue sa lucreze intr-o alta companie, si astfel, Steven Fairchild de la Fairchild Camera, unul dintre angajati, a creat compania Fairchild Semiconductor pentru grupul de fosti angajati a lui Shockley.
Ce impact a avut inventarea tranzistorului?
Tranzistorii au transformat lumea electronicii si au avut un impact enorm asupra designului aparatelor electrice si electronice in special a calculatorului.
Prin inlocuirea tuburilor voluminoase si necorespunzatoare cu tranzistori, computerele pot acum sa efectueze aceleasi functii, folosind mai putina putere si economisind spatiu.
Numele de tranzistor vine de la „trans” care reprezinta transmitator si „zistor” care reprezinta rezistorul.
Numele TRANSISTOR nu vine de la TRAN insemnand TRANSMITATOR. Numai un novice poate afirma o asemenea enormitate. Si cica ZISTOR semnifica REZISTORUL (chiar asa, articulat). Care rezistor? Ca nu era vorba de asa ceva in prezentarea facuta. Cum spuneam, nu doar neprofesionist, ci chiar imbecil modul de abordare a articolului.