Principalele subiecte discutate
1. Varistor de tensiune
Constructorul amator, mai ales atunci cand el este „dublat” de un mic intreprinzator particular – deci cand a ajuns sa stie si sa scoata bani de pe urma hobby-ului sau – se confrunta frecvent cu realizarea unor variatoare de tensiune / de curent / de putere, necesare pentru alimentarea reglabila cu energie electrica a unor instalatii, utilaje sau alti consumatori, cum ar fi baile de acoperiri metalice, instalatii de iluminat sau incalzit, motoare de curent continuu, redresoare pentru incarcarea acumulatoarelor s.a.
Acum, cand componentele de baza ale unor astfel de montaje – tiristoarele si triacele – se gasesc relativ usor si la preturi acceptabile, problema cea mai grea a devenit, in mod paradoxal, procurarea unor scheme adecvate scopurilor concrete urmarite.
Tocmai de aceea s-a propus prezentarea, incepand cu numarul de fata, a cateva montaje „consacrate” de variatoare de tensiune, cu strictul de explicatii necesare pentru a putea fi abordate de catre constructorii incepatori.
2. Comutator electronic pentru sursele de semnal
Comutarea surselor de semnal la intrarea unui preamplificator se poate face in mai multe feluri:
- Mecanic, prin utilizarea unui comutator mecanic, preferabil cu izolatie ceramica si cu contacte acoperite cu aur sau platina rodiata;
- Cu ajutorul unui circuit electric sau electronic ce poate fi interfatat cu comanda de la distanta, elementele care executa comutarea propriu-zisa fiind relee cu contacte plasate in vid sau in gaz inert (relee tip reed);
- Cu ajutorul unui circuit electronic care cuprinde un circuit integrat specializat – comutatorul electronic – un astfel de circuit fiind produs si in tara, si anume TDA 1029.
3. Amplificator audio de 50W
Pentru cei avizati, schema prezentata apare ca o adevarata antichitate, fiind una din variantele amplificatorului LECSON, aparut la inceputul anilor ’80. Performantele si calitatile sonore il recomanda si azi pe acest „veteran”, alaturi de celebrul Quad 405 ce ramane inca o piesa de rezistenta in domeniu.
4. Optimizarea incintelor acustice
Lucrarea de fata isi propune analiza factorilor determinanti, deficientelor probabile si masurilor ce trebuie luate de un constructor de incinte acustice (amator sau chiar profesionist) in vederea optimizarii conversiei HI-FI.
5. Oscilator cu cristal de cuart pentru frecvente inalte
Nu toate schemele obisnuite pot fi folosite la frecvente mari. Se propune o schema simpla, utilizabila pentru cuarturi cu frecventa intre 60 … 150 MHz.
6. L-metru adaptor
Pentru pasionatii de electronica care poseda un voltmetru electronic digital, se recomanda un montaj simplu de L-metru care permite masurarea directa (cu afisare numerica) a inductantei L a unor bobine, avand valori intre 1 uH si 6 mH.