Revista Tehnium nr.9-10 – International, 2000

Revista Tehnium nr.9-10 – International, 2000 – Cum construim un optocuplor?

Timp de citit: 2 minute

Principalele subiecte discutate

1. Antene pentru emisiuni FM si TV

Prima antena pe care o prezentata este de tip canal de unde (Yagi) cu patru elemente, recomandata in urma unor minutioase experimentari de catre firma SONY TECHNICS-AIWA.

Realizarea practica este simpla, cu conditia sa se respecte dimensiunile din tabelul prezentat in articol. In acest caz se obtine castigul maxim, care poate atinge valoarea de 6.5 dB.

HB9CV este o antena speciala, denumita astfel dupa indicativul radioamatorului elvetian care a experimentat-o. Aceasta antena are numai doua elemente, dar particularitatea ei consta in faptul ca ambele sunt rezonante. Cu toate ca este mai simpla, aceasta antena are un castig de 6dB

2. Incarcator pentru acumulatoarele mici

Acumulatoarele NiCd necesita la incarcare un anumit curent, functie de capacitatea electrica si de tipul de incarcare. In articol se prezinta un incarcator pentru acumulatoarele de capacitate mica.

De exemplu, pentru acumulatoarele cu capacitate de 450 mAH, curentul de incarcare este de 45 mA, iar timpul de incarcare de 14 ore.

3. Aprindere electronica tranzistorizata

In acest articol este prezentata o aprindere electronica destul de simpla, dar sigura in functionare. Autorul a experimentat-o in decursul anilor pe mai multe marci de autoturisme: familia „Dacia”, apoi „Lada”, „Ford”, „Opel” etc. Nu s-a inregistrat nici o defectiune la vreunul din exemplarele montate pe masini, desi unele din ele functioneaza de opt ani.

4. Incinta acustica VTP (II)

Un alt model practic, cu foarte bune rezultate, il reprezinta incinta acustica „de joase” de tip PlED-PIPER, realizat de firma TSN din Haarlem. La acest gen de constructie, fluidul acustic – aerul – genereaza o presiune acustica mult mai redusa in interiorul ei…

Datorita acestui fapt, undele stationare, nefaste acustic, sunt mult mai reduse. Nu mai apare problema „captusirii” interiorului incintei cu material fonoabsorbant.

Wooferul nu „sufera” in acest caz decat de „amortizarea” raspunsului electroacustic in zona frecventei de rezonanta. Acest tip de solutie tehnica presupune un „acord” deosebit de bun intre incinta si amplificatorul audio AAF in zona frecventelor joase si foarte joase;

5. Indicator de nivel al fluidelor

Desi in revistele tehnice si in special in „Tehnium” au mai fost prezentate montaje detectoare de nivel, se considera necesara prezentarea unui indicator de nivel fluide cu indicatie continua.

Schema electrica utilizeaza doua circuite integrate logice in tehnica CMOS: doua astabile retriggerabile CD4538 si trei porti NAND CD4011.

6. Cap detector RF

Acest detector poate fi o anexa utila la unmiliampervoltohmmetru (mavometru), mai ales cu indicatie cifrica, pentru a-l transforma intr-un milivoltmetru electronic de RF, foarte util celor ce fac constructii de radiofrecventa.

7. Optocuplor

Dintr-un tranzistor cu siliciu cu capsula metalica, un bec telefonic tip baioneta de 6 V (12 sau 24 V) si un corp de pix uzat, se poate confectiona un optocuplor (e drept, nu miniatural).

Trebuie precizat insa esentialul: capacul capsulei tranzistorului trebuie indepartat cu grija, cu ajutorul unui polizor fin, astfel ca lumina becului sa cada pe jonctiunile tranzistorului (care devine astfel un fototranzistor).

Surse:

http://blog.copcea.ro

https://archive.org/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *