Principalele subiecte discutate
1. Amplificator TV
Amplificatorul prezentat este de banda larga, adica functioneaza in tot spectrul canalelor de televiziune, atat VHF cat si UHF.
Folosindu-se un tranzistor cu castig mare si frecventa de taiere ridicata, se obtine pe tot spectrul de 60-800 MHz o amplificare de cel putin 10 dB, adica de aproximativ 20 de ori fata de semnalul receptionat. Pentru a atinge rezultatele enumerate, se planteaza numai tranzistorul BFG65.
2. Stabilizator de tensiune
Se prezinta un stabilizator simplu, cu eficienta ridicata, destinat alimentarii circuitelor numerice la tensiunea de 5V. Curentul maxim debitat a fost ales la valoarea de 200 mA, cu protectie cu caracteristica de limitare rectangulara, undeva in jurul valorii de 0.5A.
3. Detector de semnal RF
Detectorul de amplitudine prezentat, realizat intr-o cutie de polistiren pentru stilouri, poate fi un tester foarte util pentru radioamatorii constructori. Cu ajutorul lui putem constata daca un oscilator RF (fie ca e nou realizat sau exista intr-un anumit radio-echipament) functioneaza.
In cazul depanarii unui radioreceptor sau al verificarii unui lant de multiplicare de frecventa, putem observa transmiterea semnalului RF (pe indiferent ce freventa corespunzatoare US) de la un punct la altul.
4. Incinta acustica V.T.P (I)
In componenta oricarui complex electroacustic performant, cea mai dificila problema functionala o reprezinta dotarea cu incinte acustice care sa reproduca fidel sunetele de frecventa joasa si foarte joasa, in mod clar si nedeformat. Ele trebuie sa se afle intr-o corelatie stricta cu informatia sonora transmisa de semnalul electric furnizat de amplificatorul de audiofrecventa de putere.
Proiectantii de incinte acustice au cautat in permanenta solutii practice de rezolvare a problemei. Incintele acustice s-au perfectionat in timp prin cresterea performantelor electroacustice ale difuzoarelor si modernizarea continua a lor.
5. Amplificator de joasa frecventa pentru emitatoare cu FM cu PM
Amplificatoarele de JF pentru statiile de modulatie de frecventa (FM) sau faza (PM) trebuie sa asigure un anumit castig, sa realizeze o limitare
(pentru evitarea supramodulatiei) si sa aiba o anumita caracteristica de frecventa.
Astfel, semnalele de JF trebuie sa aiba o banda limitata la intervalul: 300 – 3500 Hz, care sa asigure atat eliminarea armonicilor rezultate prin limitare, cat si caracteristica de preaccentuare (6 dB/octava) ceruta la emisie pentru modulatia FM sau PM. Semnalele cu frecvente mai mari de 3.5 kHz trebuie atenuate cu minimum 12 dB/octava (ideal cu 24 dB/octava).
6. Reglarea automata a unei instalatii de incalzire cu energie solara
In conditiile existente pe planeta noastra a unor surse energetice conventionale limitate, construirea uni instalatii simple care sa incalzeasca apa necesara gospodariei cu ajutorul caldurii solare constituie o preocupare de prim ordin prin avantajele economice imediate pe care le ofera…
7. Locuinta ca sistem energetic (II) – Pompe de caldura
Alaturi de sursa de energie, un element cheie in sistemul energetic al casei viitorului il constituie pompole de caldura. In figura prezentata (in articol) apare un singur tip de pompa termica: aer-apa, in realizate fiind folosite urmatoarele sisteme: aer-aer; aer-apa; apa-apa; sol-apa. Fiecare sistem are avantaje si dezavantaje…