Principalele subiecte discutate:
1. Fluctuometru
Un parametru important al aparatelor de inregistrare / redare a semnalelor audio (magnetofoane, casetofoane, pick-up-uri, proiectoare cinematografice) este fluctuatia de viteza indusa de mecanismul de antrenare al acestor aparate asupra purtatorului de informatie (banda magnetica, disc. film).
Fluctuatia de viteza se manifesta ca o modulatie de frecventa parazita, iar masurarea obiectiva a acesteia se face prin intermediul unui aparat specializat, denumit fluctuomctru.
2. Transceiver FM cu sinteza de frecventa pe 144-146 MHz
Prezentul transceiver functioneaza in banda de UKW si cuprinde banda de 144-146 MHz in pasi de 12.5kHz, in doua trepte (144-145 MHz si 145-146 respectiv pana la 145,9875 kHz), prin intermediul celor doua comutatoare BCD.
Transceiverul a fost construit pe baza documentatiei concepute de V05AT si cuprinde urmatoarele unitati:
- unitate de receptie;
- unitate de emisie;
- amplificator de microfon si generator de beep;
- sintetizor de frecvente;
- unitate de comanda TX-RX;
- etaj final de amplificare RF-5W.
3. Circuite cu calare pe faza – PLL
In general, un circuit cu calare pe faza (PLL-Phase Locked Loop) este un servosistem, un feedback care opereaza cu frecvente si faze. PLL sunt foarte utile in sistemele de comunicatii, unde extrag semnalele slabe din fondul de zgomot puternic.
Se prezinta un tip de PLL care nu poate lucra cu semnale de nivel mic pe fondul unui zgomot puternic, dar are alte avantaje. Acest circuit necesita frecvente de intrare „curate” precum undele dreptunghiulare, sau trenurile de pulsuri.
Acest PLL poate sa opereze intr-un interval larg de frecvente, mult mai mare de 1-2 octave, respectiv peste 3 decade. Tensiunea la iesire raspunde rapid la schimbarile in frecventa, fara micile oscilatii inerente la PLL obisnuit.
4. Generator de functii in domeniul 2Hz-200kHz, comandat in tensiune
Utilitatea prezentei unui generator de functii (de semnale) in laboratorul electronistului nu mai trebuie demonstrata, fiind de la sine inteleasa.
Schema generatorului de functii prezentata in acest material ofera semnale de forma sinusoidala sau triunghiulara, de amplitudine constanta, putand furniza – pe la o iesire auxiliara – si semnale rectangulare (dreptunghiulare). O particularitate a montajului consta in aceea ca este comandat in tensiune.
In centrul realizarii schemei generatorului se afla circuitul integrat XR2206, generator de functii monolitic, realizat de firma americana EXAR.
5. Detector de vot
Montajul propus poate fi folosit ca detector de vot unanim sau ca indicator al inchiderii tuturor usilor / ferestrelor dintr-o locuinta, sau a portierelor unui autoturism.
6. Generator R-C
Conform regulilor, in generatoarele de oscilatii armonice, circuitele care dau frecventele si circuitele care creeaza conditiile pentru autoexcitarea oscilatiilor nu sunt independente si cu mare greutate devin compatibile. Generatorul prezentat elimina aceasta dificultate.
7. Convertoare tensiune-frecventa cu egalizare de sarcina cu componente standard
Utilizate in sintetizatoarele numerice de functii de timp cu perioada variabila, convertoarele tensiune-frecventa au rol determinant in ceea ce priveste obtinerea unor valori performante pentru liniaritatea si domeniul de frecventa ale intregului sistem.
Datorita faptului ca asigura o liniaritate teoretica perfecta, convertoarele tensiune-frecventa cu egalizare de sarcina sunt realizate ca circuite integrate monolitice de catre firme de prestigiu, dar prezinta interes si implementarea lor cu componente discrete.
8. Amplificator UHF
In acest articol se propune realizarea unui amplificator pentru banda IV si V TV. Schema prezentata este rezultatul unor experiente practice in acest domeniu, la care s-a urmarit imbunatatirea raportului semnal / zgomot.
9. Inlocuirea transformatorului de linii la TV Diamant 220
Receptorul de televiziune DIAMANT 220 (FOTON 225), produs in fosta Uniune Sovietica, era foarte raspandit in populatie. Acesta are particularitatea utilizarii pentru obtinerea foartei inalte tensiuni (FIT) a unui dublor de tensiune greu de procurat.
Transformatorul de linii utilizat de acest televizor este si el diferit de transformatoarele de linii folosite in televizoarele romanesti si la fel de greu de procurat ca si dublorul…
10. Conversia in microvolti a nivelurilor exprimate in dBm si dBw
In articolul prezentat se propune lamurirea expresiei logaritmice a nivelurilor, exprimare care este tot mai frecvent intalnita, atat pe scalele unor generatoare de semnale, cat mai ales in exprimarea sensibilitatii receptoarelor de trafic, si uneori chiar si profesionistii au dificultati in echivalarea cu unitatile de masura pentru tensiuni.
Este vorba de exprimarea nivelurilor in „dBm”, ceea ce nu este altceva decat aplicarea definitiei initiale, luandu-se ca referinta puterea de 1 mW. Asadar „dBm” inseamna „decibeli fata de 1 miliwatt”.