Revista Tehnium nr.5, 2000

Revista Tehnium nr.5, 2000 – Ce este un preamplificator RIAA?

Timp de citit: 3 minute

Principalele subiecte discutate:

1. Amplificatoare audio de putere TDA2050 / 2051 / 2052

Circuitele integrate din seria TDA2050 /2051 / 2052 sunt amplificatoare de audiofrecventa integrate produse de firma ST-Microelectronics (fosta SGS-Thomson) Acestea sunt destinate sa fie utilizate in amplificatoarele audio lucrand in clasa AB din lanturile Hi-Fi sau din receptoarele de televiziune.

Lucrand intr-un domeniu larg al tensiunilor de alimentare de maxim 50V (+-25V), cele trei amplificatoare audio TDA2050, TDA2051 siTDA2052 livreaza puteri de 32W, de 40W si respectiv 60W.

2. Preamplificator RIAA

Acest montaj este destinat amplificarii semnalelor de la discuri (clasice), precum si de la CD-uri, fapt care da posibilitatea de a fi utilizat si de cei mai pretentiosi constructori.

Cu ajutorul acestui preamplificator se poate transfera un disc normal pe un CD. Corectiile de frecventa sunt realizate cu ajutorul grupurilor R7-C6 si R8-C7, respectiv R10-C8 si R11-C9.

Montajul este alimentat la o tensiune de doar +12V, consumul fiind de 8mA. La iesirea sa vor obtine 100 – 200mV, valoare suficienta pentru a ataca etajele urmatoare. Amplificarea este de 60dB (35dB la 1kHz).

3. Contor universal cu ICL7249

Montajul prezentat reprezinta un contor (numarator) de timp de functionare sau de evenimente. De regula, pentru astfel de aplicatii sunt utilizate clasicele contoare electromecanice care prezinta marele avantaj ca pastreaza valoarea masurata in momentul intreruperii accidentale a tensiunii. Pentru un contor al timpului de functionare (al unui echipament sau dispozitiv) acest lucru este extrem de important…

4. Antena magnetica

Antena magnetica (antena de ferita) este sensibila doar la componenta magnetica a campul electromagnetic generat de catre emitator. Ea lucreaza de obicei in undele UL si UM.

Antena este alcatuita dintr-o bara de ferita pe care este dispusa la mijloc (daca antena receptioneaza o singura gama) o singura bobina sau (daca antena receptioneaza doua game) doua bobine, dispuse la capetele barei de ferita…

5. Stabilizator de tensiune (13,8V/4A) cu L200

Numeroase echipamente electronice destinate a fi utilizate la bordul autoturismelor, cum ar fi radiocasetofoanele, playerele CD, transceiverele de radioamatori sau statiile citizen-band (CB) etc., proiectate pentru a fi alimentate cu o tensiune de 13.8V, sunt amplasate in alte locuri, unde trebuie sa li se asigure sursa corespunzatoare de alimentare cu tensiune.

Desi valoarea tensiunii necesare nu ridica probleme deosebite, putand fi livrata de orice sursa de laborator, in schimb curentul necesar (care poate atinge 3-4A) constituie uneori o problema, fiind superior celui care poate fi furnizat de respectiva sursa. Si chiar daca dispunem si de o sursa de laborator care poate livra acest curent mai ridicat ca valoare, este pacat ca aceasta sa fie imobilizata doar in acest scop…

6. Folosirea afisajului de calculator cu LED-uri

Cu un afisaj de la calculatoarele de buzunar se pot realiza diverse aparate numerice ca frecventmetru numeric, ceas electronic, numaratoare, diverse automatizari etc.

Schema prezentata se adreseaza celor care vor sa experimenteze un afisaj cu LED-uri. Se stie ca un afisor de calculator cu LED-uri (de obicei se aprind rosu) este format din 8 pana la 12 digiti.

Pentru a reduce numarul conexiunilor externe s-a adoptat o constructie prin care toti anozii sau toti catozii sunt conectati impreuna, obtinandu-se astfel 7 terminale (reprezentand cele 7 segmente). In raport cu aceasta conectare spunem ca unitatea de afisaj este cu anodul comun sau cu catodul comun. Pentru fiecare digit mai avem pentru comanda anodul (sau catodul). Pentru 8 digiti vom avea in total 16 terminale (cu punctul). Pentru cei care nu reusesc sa faca identificarea terminalelor, le recomandam sa procedeze astfel:

unul din testerele ohmmetrului (ohmmetrul x100) se pune pe un terminal, iar cu celalalt se ating pe rand terminalele celelalte. In cazul ca nu se apnnde nimic dupa cateva incercari, se inverseaza testerele. Se vor depista astfel care sunt segmentele si de ce tip sunt (cu anodul comun sau cu catodul comun).

7. Avertizor de umiditate

Acest avertizor de umiditate poate fi, pe drept, numit „dadaca electronica” daca sonda se plaseaza in scutecele micutilor. Cand scutecele se umezesc, avertizorul emite un semnal intermitent…

8. Siguranta electronica pentru reteaua de curent alternativ

Surse:

http://blog.copcea.ro

https://archive.org

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *