Principalele subiecte discutate:
1. Alarma antifurt
Progresele realizate in ultimii ani (pana in anul 2000) in domeniul avertizoarelor (alarme auto sl de locuinta) sunt, intr-adevar, spectaculoase, de la reducerea considerabila a gabaritului, cresterea puterii avertizorului sonor propriu-zls (prin folosirea unor circuite integrate specializate), diversificarea modulul de avertizare, pana la „modernele” sisteme de amorsare-dezamorsare prin telecomanda.
Un singur lucru insa – din pacate si cel mai important in cazul avertizoarelor de locuinta – nu numai ca nu a progresat, dar indraznesc a spune ca a dat chiar inapoi, si anume siguranta operatiunilor de amorsare-dezamorsare, respectiv „imunitatea” sistemului fata de semnalele electrice parazite din mediul ambiant.
Daca la un autoturism parcat in strada se mai trece cu vederea cate o alarma „falsa” (desi, tot mai frecvente fiind, acestea risca sa compromita, prin fenomenul de obisnuinta – ca in povestea Iul Pacala – insasi menirea avertizarii), la un apartament de bloc, de pilda, un astfel de incident repetat ar provoca protestul indreptatit al vecinilor, cu reactii adeseori imprevizibile.
Tocmai din aceste considerente se propune constructorilor amatori interesati o varianta mai veche de alarma antifurt…
2. Sursa de tensiune (-12V, +12V)
Alimentarea mimmotoarelor de curent continuu cu tensiune variabila precum si modificarea polaritatii acestei tensiuni nu sunt intotdeauna un lucru usor de realizat.
Un montaj electronic destinat sa indeplineasca cerintele mentionate si care sa livreze la iesire o tensiune cuprinsa intre -12 V si +12 V. la un curent de 3-400 mA, este prezentat in articol.
Intervalul de curent la iesire poate fi modificat relativ usor, fara schimbari structurale majore in constructia sursei.
Utilitatea si aplicabilitatea acestui montaj se regasesc, de exemplu, in modificarea lenta, fara socuri mecanice, a turatiei unui motor electric de curent continuu cu magneti permanenti al unei minimasini de gaurit, cu inversare de sens de rotire, a unui agitator cu motoras (de aceeasi speta ca acela amintit anterior) pentru laboratoarele de chimie sau, poate mai sugestiv, in cazul actionarii motorului unui trenulet electric…
3. Tester pentru tranzistoarele RF
Functionarea sau nefunctionarea unor tranzistoare destinate gamei de radiofreccventa se poate constata numai in montaje adecvate. Un astfel de montaj este prezentat, fiind vorba de un oscilator echipat tocmai cu tranzistorul testat.
4. Proiectarea incintelor acustice (incinte inchise)
Definitie. Incinta inchisa reprezinta rezolvarea cea mal simpla privind separarea celor doua unde acustice emise de membrana difuzorului, rezolvare constand in inchiderea etansa a unul volum de aer in interiorul unei incinte in care este montat un difuzor.
Circuitul electric si pneumatic al acestui tip de incinta este analog cu un filtru trece – sus de ordinul 2, avand raspunsul controlat de rezonanta si de amortizarea asociata.
5. Constructiv se intalnesc doua variante de incinte inchise:
panou infinit (the Infinite baffle), denumire ce provine de la modul de comportare a panoului acustic infinit. Volumul acestui tip de incinta este suficient de mare, astfel ca rezistenta pneumatica a aerului (compliance) din incinta sa fie mal mare decat rezistenta opusa de suspensia difuzorului;
suspensie acustica (the air suspension), caz in care rezistenta opusa de aerul din incinta este mal mica decat rezistenta suspensiei difuzorului de cel putin trei ori.
6. Atelier mecanic
- Fierastrau universal;
- Ciocan rezistent;
- Trusa de perforare pentru dopuri;