Principalele subiecte discutate
1. Miniacumulatoare: exploatare-intretinere
Desi considerabil mai scumpe, miniacumulatoarele Ni-Cd (iar mai recent cele Ni-MH si Ni-ion) au inlocuit in buna masura bateriile in alimentarea aparaturii electronice portabile, datorita performantelor lor net superioare in ceea ce priveste energia electrica stocata si intensitatea curentului de sarcina maxim permis.
Desigur, avantajul cel mai pretios al miniacumulatoarelor este faptul ca ele se pot reincarca, numarul ciclurilor de incarcare descarcare „garantate” de producator fiind la modelele de pana in 2004 de circa 1000 sau chiar mai multe.
Incarcarea miniacumulatoarelor Ni-Cd nu ridica de obicei probleme, fabricantul precizand pentru fiecare tip in parte intensitatea curentului de incarcare si durata minima pentru incarcarea completa. Dileme – sau chiar probleme – pot sa apara insa atunci cand avem de incarcat simultan mai multe miniacumulatoare (conectate in serie prin montarea intr-un soclu adecvat).
Acumulatoarele noi se depoziteaza si se livreaza „complet” descarcate. In aceste conditii, ele trebuie sa prezinte la borne o tensiune de circa 1 V, lucru pe care este, totusi, bine sa-l verificam in prealabil pentru fiecare exemplar in parte, folosind un voltmetru c.c. pus pe domeniul de 2 V sau 3 V.
Acumulatoarele „vechi” scoase din diverse aparate in vederea reincarcarii – trebuie de asemenea sa fie verificate sumar in prealabil (se mai intampla sa cedeze cate unul), dupa care setul dorit se pune la descarcat, considerand descarcarea „completa” atunci cand se ajunge la cca. 1 V/element. Trebuie sa precizam ca, in acest caz, verificarea individuala este indicat sa se faca nu „in gol”, ci avand conectata in paralel cu bornele voltmetrului o rezistenta de sarcina, de exemplu un bec de lanterna de 2.5 – 3.5 V / 0.2A -0.3A.
2. Consideratii tehnice si practice privind constructia incintelor acustice Hi-Fi tip TQWT
Dupa constructia si experimentarea mai multor perechi de incinte TQWT – Voigt si dupa consultarea unor materiale, dar si a altor constructori care au abordat acest tip de incinta, s-au putut sintetiza unele aspecte care pot fi un bun ghid pentru cei care abordeaza practic aceste incinte.
Materialul nu are un nivel academic si aspectele teoretice sunt strict necesare pentru intelegerea fenomenelor de baza din functionarea incintelor acustice.
3. Incinta de sonorizare cu difuzor coaxial
Se prezinta un tip de incinta pentru sonorizarea spatiilor mari (sali de conferinte, sali de dans sau discoteci etc.), incinte denumite in limbajul de specialitate incinte PA (PA = public address, in limba engleza). Aceste incinte au ca principale caracteristici tehnice o presiune acustica (SPL) de valoare mare, de peste 95 dB/W/m, si o putere maxima admisa de ordinul sutelor de wati.
Evident ca aceste incinte sunt echipate cu traductoare capabile sa satisfaca aceste cerinte in conditii de functionare dificile de ambient, durata de timp, complexitatea programului etc.
Pentru acest articol s-a ales o incinta interesanta atat din punct de vedere constructiv, cat si din punct de vedere al traductorului utilizat. Incinta a fost realizata in mai multe exemplare de S.C. Difuzoare SRL, firma specializata in sonorizari, cu sediul in Turnu Severin, utilizand un traductor coaxial de tip BM 12 – CXA, produs de P. Audio si avand un pret excelent pentru performantele sale.
Alegerea tipului de incinta s-a bazat pe unele avantaje generate de structura sa, mult mai complexa decat a incintelor uzuale, dar cu calitati acustice superioare.
Acest tip de incinta se numeste „back loaded horn” – horn cu incarcare pe spatele traductorului, si a aparut tot in anii ’30, atunci cand performantele traductoarelor necesitau un „ajutor” cat mai eficace din partea incintei acustice.
Acest tip de incinta a avut o noua perioada de glorie in anii ’70, datorata firmei JBL, dar constructia mai aborioasa a exclus-o din productia incintelor PA sau de casa. In prezent, doar putine firme mai abordeaza acest tip de constructie, iar preturile sunt prohibitive.
4. Sursa de tensiuni inalte pentru laborator
Pentru cei atrasi de frumoasele fenomene ale electricitatii, se prezinta un montaj care poate furniza o tensiune continua de valoare mare, fin reglabila in intervale cum ar fi 0-1000 V sau 0-10 kV. Cu ajutorul lui se pot efectua o multitudine de experiente de laborator deosebit de instructive.
5. Sursa de alimentare a unui PC
Una dintre componentele cel mai putin luate in considerare de catre detinatorii unui PC este chiar sursa de alimentare. Pentru multi dintre noi aceasta este doar o cutie metalica, neimportanta si care ocupa spatiu in carcasa unitatii centrale. In realitate lucrurile nu sunt asa, iar de calitatea acesteia depinde buna functionare a unui PC.
Problema cu care se confrunta adesea cei care isi modifica singuri configuratia hardware a PC-ului o reprezinta blocarea calculatorului dupa ce acesta ruleaza o perioada mai scurta sau mai lunga de timp, cu noile componente, evident mai puternice ca performante, dar si in ce priveste consumul de resurse. Explicatia are la baza tot banala sursa de alimentare.
O data cu instalarea noilor componente, cererea de putere este mai mare, iar in cazul in care aceasta este la limita sau depaseste puterea nominala a sursei, duce la o instabilitate a parametrilor tensiunilor pe diferite iesiri, rezultatul fiind usor de constatat.
6. Ceas numeric
Montajul prezentat in articol este un ceas numeric realizat cu circuitul integrat LM 8560, produs al firmei „National Semiconductors” (sau echivalentul „Texas Instruments” – TMS 3450 NL). Se remarca simplitatea schemei, numarul redus de componente, comparativ cu alte montaje similare, si usurinta realizarii cablajului simplu placat.
Precizia ceasului este deosebit de buna, asta bineinteles datorita performantelor deosebite ale C.I., care contine in capsula „cam tot” (oscilator, divizoare de frecventa, numaratoare de minute si ore, decodoare, logica de comanda a afisajului).
In plus, oscilatorul intern este sincronizat cu frecventa retelei (pin 25, R3) pentru a nu aparea erori in procesul de numarare.
Astfel, pentru 50 Hz, frecventa retelei la noi, pinul 26 se leaga la masa (pentru 60 Hz se lasa „in aer”). Montajul se intalneste in unele scheme de asa-numite „radio cu ceas”, produse de unele firme mai mult sau mai putin cunoscute.
Circuitul integrat se poate procura din astfel de aparate dezafectate, intrucat performantele radioului sunt destul de modeste.
7. Mixer electronic pentru motoarele electrice ale navomodelelor cu doua elici
La constructia unui model navigant, la scara, inzestrat cu doua axe (elici), este necesara echiparea acestuia cu doua motoare cvasi identice.
In asemenea situatie, majoritatea adopta ca solutie de guvernare pe aceea care pare cea mai simpla, si anume: fiecare mansa (pe verticala) comanda variatoare independente (in practica fiind similara cu conducerea vehiculelor pe doua senile).
Solutia este simpla ca realizare, dar foarte complicata in guvernarea navei (sincronizarea motoarelor).
Problema se poate pune si altfel: nu este mai simplu ca prin manevrarea unei manse in doua planuri sa se comande deplasarea navei in directia dorita? Este evident ca in acest caz manevrarea modelului se realizeaza incomparabil mai usor si precis. Acesta este un deziderat al oricarui pilot.
Materialul isi propune descrierea unui astfel de dispozitiv, numit mixer electronic.