Principalele subiecte discutate
1. Releu regulator de tensiune
Acest releu electronic de tensiune poate echipa orice autovehicul din productia interna sau din import care utilizeaza alternatoare cu puteri de pana la 600 W pentru tensiuni de 12 sau 24 Vcc.
Autorul a construit mai multe exemplare, pe care le-a montat pe diverse autovehicule, incepand cu 1993. Nici unul din aceste exemplare nu s-a defectat, in conditiie unei exploatari rationale.
2. Cifru electronic
Sistemul prezentat se poate monta ca interfata pentru activarea / dezactivarea alarmei unui apartament, pentru actionarea unei yale electromagnetice sau pentru controlul functionarii unor aparate electrocasnice fata de copii (TV, PC etc.), avand ca iesire un releu de 5 A.
3. Sistem de alarma antiefractie (II)
S-au prevazut urmatoarele comenzi suplimentare:
- Butonul IESIRE, care comanda declansarea monostabilului pentru inhibarea alarmei pe durata T, necesara iesirii si inchiderii usii (tastatura de cod se afla in exterior); dioda D3 blocheaza accesul tensiunii de alimentare la iesirea circuitului de coincidenta in momentul actionarii acestei taste;
- Butonul RESET, pentru oprirea alarmei in cazul in care a fost declansata; are efect independent de circuitul temporizator datorita diodei D1 si se actioneaza dupa ce contactele senzorilor SI au fost inchise.
4. Cuptoare cu microunde
Cuptoarele cu microunde au aparut pe piata, putand fi utilizate de marele public, la inceputul deceniului al saselea (1951-1953).
In timpul razboiului au fost construite foarte multe tuburi electronice magnetron pentru instalatiile radar. Acest stoc de magnetroane si-a gasit utilizarea in cuptoarele cu microunde pentru prepararea mancarii. Experimentele s-au facut in vagoanele-restaurant din S.U.A.
5. Avertizoare pentru retea
Cele doua montaje prezentate, atat de simplu de construit, sunt eficiente si pot oferi informatii utile.
Toate aceste montaje se alimenteaza direct de la reteaua de 220 V fara a folosi un transformator, dar aceasta implica precautii din partea constructorului si a utilizatorului: nu se va lucra atunci cand montajul este sub tensiune, evitandu-se in felul acesta grave accidente. In plus, aceste montaje se vor introduce in cutii bine izolate electric si care inlatura contactele accidentale.
6. Statia de telecomanda „Signal FM-7”
Cluburile si asociatiile sportive au primit in dotare un numar mare de astfel de statii. Fabricate in fosta RDG, ele lucreaza in banda de 27 MHz, cu modulatie de frecventa.
Pentru a veni in ajutorul celor care utilizeaza asemenea statii, se prezinta un material documentar necesar in special activitatii de „service”.
Tinand cont de principalele caracteristici ale statiei, ea este recomandata pentru telecomanda urmatoarelor tipuri de modele:
- Aeromodele planoare;
- Veliere telecomandate din clasa F-5;
- Navomodele din clasele F2, F1E, F3E si FSR-E;
- Alte modele a caror functionare este linistita, fara socuri si vibratii mecanice.
7. Radioalarma pentru apartament
Un oscilator de RF simplu, cu un tranzistor, ca cel a carui schema de principiu sa prezinta in articol, poate fi modulat pe baza daca microfonul M primeste o unda acustica de la o sursa de zgomot (trantirea unei usi, pasi etc.) sau de sunete articulate (vorbire etc.).
Modulatia care se face semnalului de RF generat este mixta, atat in amplitudine cat si in frecventa.
Daca un radioreceptor (industrial) avand benzile de UUS (64-73 MHz sau 92-108 MHz) este acordat pe frecventa miniemitatorului cu tranzistor, atunci acest tandem emitator-receptor poate servi la paza radio a unei incaperi sau a autoturismului personal aflat in parcare (raza de actiune poate ajunge la 150-200 m), receptorul sesizand la distanta intrusii din camera sau autoturism (prin zgomotele pe care le produc).