Principalele subiecte discutate
1. Protectie la scurtcircuit
Sursele de tensiune continua echipate cu tranzistoare (obisnuite sau Darlington) pe post de regulator serie sunt inca foarte raspandite datorita simplitatii lor, costului redus si usurintei de procurare a tranzistoarelor de putere, dar mai ales datorita plajelor largi de tensiune si curent – fixe sau reglabile – ce se pot obtine cu ajutorul lor.
Ele au insa un dezavantaj major, anume acela ca tranzistorul serie este extrem de vulnerabil la scurtcircuitarea accidentala a bornelor de iesire.
O siguranta fuzibila obisnuita nu asigura, de regula, protectia la scurtcircuit a tranzistoarelor, fiind prea „lenesa” in comparatie cu milisecundele in care se strapung jonctiunile semiconductoare.
De aceea, in decursul timpului s-au conceput si perfectionat continuu mai multe tipuri de circuite electronice de protectie, dintre care cel mal simplu si accesibil constructorilor incepatori este acela cu limitare automata a curentului de iesire (de sarcina) la o valoare maxima prestabilita, oferind astfel o protectie sigura la scurtcircuit si/sau suprasarcina.
2. Variator de turatie
„Explozia” de motorase electrice de curent continuu, la tensiuni joase (de regula, intre 6V si 12V), recuperate din aparatura electronica scoasa din uz si oferite prin talciocuri la preturi accesibile, a starnit „pofta” constructorilor amatori de a-si realiza o minibormasina electrica, un miniventilator etc.
Nimic mai simplu, numai ca pentru alimentarea unor astfel de aparate avem nevoie de o sursa de tensiune continua reglabila (un variator de tensiune, de curent sau de turatie) in plaja orientativa 0-15 V si care sa suporte un curent maxim de sarcina in jur de 1.5-2A.
3. Amplificator cu tuburi electronice
Amplificatorul cu tuburi electronice prezentat detine urmatoarele performante:
- Puterea nominala sinusoidala PN = 80 W
- Puterea maxima PMAX = 140 W
- Puterea muzicala PIFHM = 210 W
- Impedanta de intrare Zi = 200 KOhm
- Impedanta de iesire Z = 8 Ohm
- Banda de frecventa df = 16 Hz – 45 kHz
- Atenuarea la capetele benzii de frecventa A = +/- 3 dB
- Tensiunea de intrare Ui = 600 mV
- Raport semnal-zgomot S/N >/= 75 dB
- Slew-rate SR >/= 200 V/us.
4. Generator de impulsuri
Generatorul prezentat este cu frecventa reglabila si raport impuls/pauza reglabil. El a fost realizat cu numai doua circuite integrate CMOS ieftine, MMC 4011 si MMC 4017. Montajul se preteaza in special pentru etalonarea aparatelor de masura, a unghiului de inchidere si a raportului impuls/pauza.
Circuitul integrat MMC 4017 (IC2) este un divizor zecimal, ale carui iesiri zecimale sunt legate printr-un comutator de selectie cu intrarea reset.
5. Sursa dubla de tensiune
O mare parte din blocurile aparatelor electronice folosesc pentru alimentarea cu energie electrica o sursa de tensiune dubla. Ea este de cele mai multe ori simetrica fata de masa montajului, avand rolul de a pastra in permanenta egalitatea celor doua tensiuni de iesire (pozitiva si negativa). Concomitent, sursa dubla de tensiune trebuie sa fie prevazuta si cu protectie electronica rapida si eficienta, in cazul aparitiei la un moment dat a unui supracurent sau scurtcircuit accidental in timpul functionarii.
Circuitul integrat ROB 1468 indeplineste cerintele mentionate si permite realizarea unui montaj electronic simplu, compact si cu performante electrice foarte bune.
6. Temporizator
Montajul prezentat permite comanda temporizata a unor dispozitive si instalatii care necesita o actionare repetata in timp, remarcandu-se printr-o precizie deosebit de buna in ceea ce priveste durata temporizarii si perioada acesteia.
La realizarea montajului s-a avut in vedere alimentarea cu energie electrica de la reteaua de curent alternativ 220 V/50 Hz, simplitatea constructiva (lipsa transformatorului de retea, prezent la majoritatea montajelor de acest tip), eficienta in timp a comenzilor si posibilitatea de reglaj al perioadei de temporizare.
Montajul detine urmatorii parametri:
- alimentarea: reteaua de curent alternativ 220 V / 50 Hz;
- curent consumat: Imax = 45 mA;
- durata temporizarii: reglabila, to = 1 s .. 15 s;
- actionarea temporizarii: 1 contact CND (contact normal deschis), ce se inchide manual;
- semnalizarile optice ale functionarii: iluminare LED 1 – montajul se afla in starea STAND-BY (pregatit pentru lucru); iluminare LED 2 – actionarea comenzii START (inceputul temporizarii); iluminare LED 3 – sfarsitul duratei temporizarii si actionarea montajului temporizat END-WORK;
- precizia intervalelor duratei de temporizare dto = +/- 0.01 s.
7. Protectia motoarelor asincrone la intreruperea unei faze
Indiferent de marimea si puterea unui motor electric asincron trifazat, daca, din diverse cauze, o faza se intrerupe, infasurarile motorului se ard in scurt timp. Pentru a elimina aceasta defectiune, de regula automatele si contactoarele la reteaua electrica a acestor electromotoare sunt echipate cu relee termice cu bimetal.
Aceste relee termice protejeaza, daca sunt reglate corespunzator, motorul electric in cazul unei suprasarcini (care apare si atunci cand motorul ramane in doua faze).
Din practica rezulta insa ca aceste relee termice nu functioneaza corespunzator, mai ales dupa trecerea unei perioade de timp; este cauza principala pentru care motoarele electrice trifazate se ard frecvent.
Pentru a proteja motoarele si mai ales pe cele mari, al caror cost este de sute de ori mai mare decat al dispozitivului de protectie, s-a conceput, realizat si exploatat in practica un montaj a carui schema de principiu este prezentata in articol.
8. Transformatoare monofazate de mica putere
Pentru a veni in sprijinul constructorilor amatori incepatori, se prezinta pe scurt metode de calcul, exemple de calcul, precum si posibilitati si indrumari de executie a unor transformatoare monofazate de mica putere cu largi aplicatii in alimentarea unor scheme, functionarea aparatelor audio-vizuale, incarcarea acumulatorilor auto, semnalizari, protectii s.a.
9. Circuitul integrat MAX 1896
Circuitul integrat MAX 1896 (Maxim), compatibil pin cu pin cu LT1613, este un convertor c.c.-c.c. ridicator de tensiune cu operare la frecventa fixa de 1.4 MHz prin modulare a largimii pulsului (puls-width modulation-PWM), avand un randament de peste 90%. Curentul de repaus este de 200 uA, rezistenta de iesire de 0.7 Ohm, iar tensiunea de iesire ajustabila pana la 13 V, la un curent de iesire maxim de 600 mA.