Principalele subiecte discutate:
1. Preamplificator corector de ton, cu circuitul integrat LM1040
Este descris un preamplirocator care se incadreaza in normele Hi-Fi. Componenta principalia este un circuit integrat cu comanda in tensiune si deci se pot executa legaturi lungi si neecranate, utilizand, pe deasupra, si un singur potentiometru (simplu) pentru fiecare corectie de ton, balans sau volum…
2. Multiplicatori de frecventa cu diode varactor in domeniul frecventelor inalte si ultrainalte
Folosirea etajelor multiplicatoare de frecventa cu diode varactor permite ca frecventa de lucru a oscilatorului sa fie mai mica decat frecventa finala, asigurandu-se o stabilitate de frecventa mai buna si o deviatie de frecventa mai mare. Acest lucru este posibil numai daca in circuit exista un element neliniar, de exemplu o rezistenta neliniara..
3. Etaje prefinale la TX
In multe cazuri, radioamatorul constructor, fie din graba sau in cel mai defericit caz din nestiinta, considera ca un singur etaj amplificator, cu un singur tranzistor, este suficient pentru a prelua semnalul de la ultimul mixer al Tx si a excita tubul final de putere. Cel in cauza, vazand ca nu poate aduce tubul la parametrii necesari, „forteaza” tranzistorul scotandu-l din regimul liniar de lucru si cu aceasta strica tot ceea ce a facut bine pana aici.
Este bine cunoscut ca semnalul SSB se formeaza la niveluri mici, marindu-se treptat pala la un nivel necesar pentru a fi excitat tubul final. Pentru aceasta sunt necesare mai multe etaje de amplificare…
4. Convertorul analog-digital cu 3 digiti C520D (AD2020)
Aparatele de masurat digitale (numerice) prezinta marimea afisata sub forma numerica (in cifre) cu ajutorul LED-urilor (afisoare cu 7 segmente) sau cu LCD-uri (afisoare cu cristale lichide). Mai rar sunt utilizate tuburile Nixie, datorita tensiunilor mari pe care le necesita. Aceste aparate de masurat numerice includ in componenta lor un bloc de conversie a semnalului analogic (liniar) in marime numerica. Unul dintre cele mai simple si mai utilizate convertoare A/D este circuitul integrat C520D (echivalent cu AD2020)..
5. Alarme auto – Generalitati
In ultimul timp (pana in anul 2000), numarul din ce in ce mai mare al alarmelor auto a devenit un lucru obisnuit. Aceste sisteme actioneaza o sirena la fortarea usilor, la socuri in caroserie, la miscari in interiorul autoturismului, sau chiar apropierea de masina, in functie de configuratia aleasa (senzori mutanti). Se analizeaza pe rand partile componente ale unei alarme…
6. Alimentator simetric 12Vcc
In practica depanarilor si testarilor, de multe ori este nevoie de alimentari simetrice, una dintre cele mai intalnite fiind +-12Vcc. Nu intotdeauna insa se dispune de surse multiple de tensiune, iar in si mai putine cazuri acestea sunt variabile, pentru a obtine direct tensiunea dorita. Pentru aceste valori se propune o schema extrem de simpla, utilizand componente electronice discrete, uzuale…
7. Stabilizator de tensiune ridicata
Avem nevoie, in unele aplicatii practice, de tensiuni continue stabilizate mai mari de 30V, cat se poate obtine cu regulatoarele de tensiune integrate obisnuite. O solutie ar fi obtinerea acestor tensiuni cu ajutorul unor montaje stabilizatoare de tensiune realizate cu tranzistoare.
Stabilizatorul cu 3 pini TL783 poate fi adaptat pentru o tensiune de iesire cuprinsa intre 1.25V si 125V, la un curent de 0.7A, dar de regula, nu se utilizeaza la tensiuni mai mici de 30-35V…
8. Magistrala pe doua fire
O facilitate comuna pentru majoritatea microcontrolerelor este posibilitatea de-a interactiona cu lumea externa.
Forma pe care o capata schimbul de informatie include adresarea paralela sau pe bit a intrarilor/iesirilor digitale, iesiri/intrari analogice, precum si functii complexe cum ar fi o interfata cu o tastatura utilizator. Chiar mai mult, activitatile legate de temporizari, cum ar fi modulatie in latime pulsuri, masurarea de frecventa sunt legate de viteza de masurare a intrarilor/iesirilor. In plus, chiar daca nu legat exclusiv de sistemul de intrari/iesiri, multe sisteme au extensii care implica ceas de timp real, timere sau memorii nevolatile.
In mod traditional, tehnicile de interfatare cu astfel de periferice conduc la utilizarea unei magistrale conventionale, de date si de adrese. Chiar daca numarul de trasee existente pe cablaj este mare, acest standard constituie o buna alegere pentru a utiliza un numar dat de periferice.
Cu toate beneficiile ei, in cazul utilizarii de microcontrolere care au un numar redus de pini, metoda se poate dovedi inutilizabila, fiind necesara o magistrala de extensie care sa nu includa prea multi pini de intrare/iesire…
9. Protectie CMOS
Montajul a carui schema este prezentata in articol, constituie un veritabil „bat electronic”, cu care ne putem apara si de caini. Avand in vedere invazia cainilor vagabonzi pe strazile oraselor, se considera util acest mod de aparare, care este extrem de civilizat si… „ecologic”. De fapt, actiunea montajului se materializeaza in producerea ultrasunetelor, care de cele mai multe ori deranjeaza simpaticele patrupede, facandu-le sa se retraga.
Schema este extrem de simpla; singura componenta mai scumpa o constituie traductorul electroacustic care va fi un tweeter piezo obisnuit…