Revista Tehnium nr.2 - International, 2000

Revista Tehnium nr.2 – International, 2000 – Cum proiectam incinte acustice?

Timp de citit: 2 minute

Principalele subiecte discutate:

1. Telecomanda

Montajul prezentat este un circuit de telecomanda pornit / oprit, al unui consumator electric alimentat de la retea prin intermediul contactelor de lucru ale unui releu.

Semnalul de comanda il constituie un impuls luminos scurt, care poate fi in lumina vizibila (de la o lanterna cu spotul luminos bine focalizat) sau in inflarosu (LED-IR cu directivitate buna – de exemplu de tip CQY11C – alimentat un timp foarte scurt cu curentul maxim admisibil)…

2. Linie audio Hi-Fi

Pentru constructorii amatori de aparatura electroacustica se prezinta o linie completa de captare si amplificare a semnalelor din spectrul audio. Intreg lantul, adica amplificator de microfon, preamplificator si amplificator de putere sunt construite cu componente usor de procurat din magazinele de specialitate la preturi accesibile.

3. Aplicatii cu MMC4013 (I)

Multe aplicatii digitale sau analogice necesita generatoare de impulsuri de tact. Cel mai simplu oscilator RC cu porti logice, este construit in jurul unui NAND cu trigger Schmitt la intrare.

In capsula circuitului integrat MMC4093 se gasesc patru de astfel de operatori, cu cate doua intrari, iar circuitul integrat CDB413 contine doi operatori cu patru intrari fiecare…

4. Proiectarea incintelor acustice (I)

Functionarea difuzorului dinamic este similara cu functionarea motorului electric. Aplicand un semnal electric magnetic care va interactiona cu campul magnetic al magnetului permanent. Va aparea o forta mecanica ce va provoca deplasarea membranei difuzorului, membrana cu suportul bobinei mobile.

Daca semnalul electric este un curent continuu, membrana va fi deplasata catre interiorul sau exteriorul sasiului difuzorului, in functie de sensul curentului, si va ramane deplasata atat timp cat este aplicat curent continuu.
In cazul aplicarii unui curent alternativ, in semiperioada pozitiva membrana se va deplasa intr-un sens, iar la inversarea sensului, in semiperioada negativa, deplasarea bobinei se va face in sens contrar.

5. Circuit de protectie pentru bormasina

Dupa cum ii indica si numele, rolul acestui circuit este de a impiedica distrugerea motorului unei bormasine in regim de suprasarcina. Tensiunea alternativa a relelei este redresata si devine o tensiune continua pulsatorie…

6. Service: Receptorul Club 1

Echipat cu elemente active discrete si circuite integrate, CLUB-01 este un receptor stationar ce lucreaza in UL, UM, US si UUS (OIRT). La iesire poate debita 4W pe un difuzor de 4 Ohm. Se alimenteaza numai de la retea si consuma 20VA.

7. Service: Receptorul Omega

Receptor portabil pentru unde medii si unde lungi, respectiv 525 – 1605 kHz (572 – 187m) si 160 – 280 kHz (1875 – 1071.4 m). Se alimenteaza cu baterii de 4.5V (3 baterii R6 de 1.5V) si consuma pana la 80mA. Dezvolta o putere audio de 0.15W pe un difuzor de 7 Ohm. Selectrivitate: 9 kHz min. 16dB.

8. Special auto: Testarea vehiculelor din clasa a II-a la inspectia tehnica periodica

Surse:

http://blog.copcea.ro

https://archive.org/details/Tehnium_201801

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *