Principalele subiecte discutate
1. Amplificator audio de 25W
Amplificatorul descris in articol este recomandat pentru auditii de calitate, avand un sunet deosebit de placut, „moale”, asemanator amplificatoarelor Electrocompaniet si Copland.
Desi puterea livrata pare mica, este suficienta pentru majoritatea aplicatiitor si poate fi usor majorata prin utilizarea de tranzistoare finale in paralel.
Caracteristicile tehnice ale amplificatorului sunt:
- banda de frecventa cuprinsa intre 16 Hz – 100 kHz;
- nelinearitatea curbei amplitudine – frecventa in banda de frecventa reprodusa: 0.5 dB;
- tensiunea nominala la intrare: 1 V;
- tensiunea de alimentare: +/-25 V;
- puterea nominala la iesire, pentru o sarcina cu impedanta de 8 ohmi este de 25W;
- coeficientul de distorsiuni armonice la frecventele de 63, 1000 si 10000 Hz este sub 0.35%
- impedanta de intrare: 10 kOhm
2. Limitator dinamic pentru fidelitate perfecta
Montajul prezentat face parte din categoria filtrelor dinamice de zgomot foarte eficiente. Modul lui de functionare consta in eliminarea semnalelor audio de nivel mic (-40 dB) si cu spectrul de frecventa situat in zona frecventelor medii-inalte (2.5 kHz – 18 kHz).
Actiunea este foarte eficienta, deoarece acest domeniu de frecventa reprezinta zona in care apare si se manifesta zgomotul de fond atat de nedorit (acel fasait extrem de neplacut din punct de vedere auditiv), ce apare cel mai adesea in pauzele dintre pasajele sonore.
3. Preamplificator pentru doza magnetica
Un preamplilicator cu rezultate bune pentru majoritatea pick-up-urilor se poate realiza usor cu un circuit integrat 387 produs de IPRS, care contine in aceeasi capsula doua amplificatoare de nivel mic si zgomat redus.
Cablajul se va executa in functie de componentele disponibile, pe o placuta care se poate monta direct in corpul lectorului de discuri sau in amplificatorul audio.
4. Manipulator automat RGA
Realizat cu circuite integrate CMOS si relativ putine componente discrete, manipulatorul prezentat poate asigura in conditii excelente funtionarea in regim automat sau semiautomat a emitatoarelor RGA.
Notiunea de automat in cazul de fata nu trebuie inteleasa in sensul folosit pentru manipulatoarele electronice utilizate in transmisiunile telegrafice, cand operatorul, prin actionarea cheii sau a butoanelor, combina „linii” si „puncte”, respectiv aranjamente ale acestora, obtinandu-se reprezentarea caracterelor in cod Morse.
Montajul prezentat genereaza automat, cu durate si la intervale de timp precise, semnale Morse corespunzatoare grupurilor de caractere „MO”, „MOE”, „MOI”, „MOS”, „MOH” si „M05”.
5. Tester pentru diode, tiristoare si triace
Se propune constructorilor incepatori (dar nu numai) realizarea unui tester portabil, cu alimentare autonoma, care le poate fi de mare folos atunci cand isi procura diode redresoare, tiristoare sau triace „la mana a doua”.
Testerul permite, implicit, identificarea terminalelor pentru aceste componente, dupa care ne arata fara echivoc daca piesa testata este buna sau defecta.
6. Acord cu diode Zener
Este cunoscul faptul ca acordul electronic al circuitelor oscilante se face cu diode VARICAP (sau VARACTOR, la frecvente foarte mari), iar stabilizarea si limitarea tensiunilor continue sau alternative, cu diode ZENER.
In articol se arata ca, in mod neconventional, diodele Zener pot fi folosite si pentru acordul circuitelor, adica pe functie de diode varicap.
7. Incinte acustice cu linie de transmisie
Acest tip de incinta are la baza labirintul acustic al lui Stromberg-Carlson din anii ’30, constituit dintr-un tub lung, deschis la un capat si avand difuzorul la celalalt capat. Lungimea tubului are valoarea de circa un sfert din lungimea de unda corespunzatoare frecventei de rezonanta a difuzorului.
Tubul a fost indoit corespunzator pentru a avea dimensiuni acceptabile. Fara material fonoabsorbant in interior, tubul amortizeaza frecventele din preajma valorii de rezonanta si intareste frecventele situate peste valoarea de rezonanta pana la o octava.