Revista Tehnium nr.1 – International, 2001

Revista Tehnium nr.1 – International, 2001 – Bateria de acumulare in anotimpul rece

Timp de citit: 3 minute

Principalele subiecte discutate

1. Receptor CB

Un receptor performant, dar in acelasi timp relativ simplu, pentru telecomanda sau pentru receptia emisiunilor CB (citizen band), poate fi realizat folosindu-se circuitul integrat KA22427.

Acest circuit contine toate etajele specifice unui receptor superheterodina: amplificator RF de intrare, mixer, amplificator de frecventa intermediara, demodulator si amplificator de audiofrecventa, permitand realizarea unui receptor MA sau MF cu un numar redus de componente externe.

In acelasi timp, numarul elementelor reglabile, cum ar fi transformatoarele de frecventa intermediara, este redus la minimum, simplificandu-se mult operatiunile de aliniere si acord al etajelor.

2. Generator UHF

Obtinerea semnalelor cu freecventa ridicata, adica (le peste 200 MHz, pretinde tehnici speciale. Aceste semnale se folosesc in general pentru verificarea televizoarelor ce pot lucra si pe canalele 21-60.

Montajui propus este capabil sa genereze aceste semnale fiindca foloseste tranzistoare cu frecventa de taiere de peste 16 Hz, si anume tranzistoare de tip AF239.

3. Alarma de apartament

Pe langa interfonul de la intrarea in bloc, pe langa usa prevazuta cu ranforsari si fel de fel de incuietori, prin articolul de fata se recomanda si un sistem de alarmare electronic care poate fi realizat de orice constructor electronist amator, la un pret de cost acceptabil, din componente comune.

4. Miniosciloscop catodic

Osciloscopul ce se prezinta are dimensiunile 200 x 125 x 50, ceea ce justifica denumirea de miniosciloscop; el incape cu usurinta intr-o servieta diplomat si poate fi transportat oriunde. S-a realizat cu tubul catodic rusesc 3L01I, cu diametrul de 3 cm, si este extrem de util in depanarea televizoarelor.

5. Brum terminator

Tehnica moderna in domeniul audio impune redarea unui program muzical in conditii optime, fara nici un fel de distorsiuni datorate aparatajului electroacustic, care a devenit din ce in ce mai performant.

De problema zgomotului adiacent, aparut din diverse motive in lantul electroacustic, s-au ocupat majoritatea firmelor producatoare de magnetojoane, casetofoane etc.

Daca, actualmente, la un CDP (compact disc player) zgomotul este practic inexistent, nu acelasi lucru se intampla la unele benzi magnetice imprimate, in diverse conditii, cu aparatura conventionala.

La un aparat electroacustic mai putin performant, produs de diferite firme in urma cu mai multi ani, zgomotul exista si denatureaza calitatea auditiei, impiedicand-o sa atinga normele HI-FI.

6. Dispozitiv pentru schimbarea automata a diapozitivelor

O proiectie de diapozitive este adeseori monotona, deoarece singurul acompaniament” muzical” este zgomotul ventilatorului diaproiectorului. In plus, dupa cativa ani, numele oraselor sau monumentelor fotografiate dispar din memoria noastra, dand nastere la explicatii confuze.

Pentru a inlatura aceste neajunsuri, se propune un montaj care permite inregistrarea unui program de derulare pe un magnetofon. Totodata dispozitivul realizeaza o proiectie ciclica a diapozitivelor cu o durata reglabila de la 5 pana la 25 de secunde intre cadre.

7. Aprindere automata

Multi constructori amatori doresc sa-si automatizeze diverse instalatii sau mai exact ca niste beculete sa se aprinda si sa se stinga intr-un anumit ritm, comandate de un sistem electronic.

Desigur, exista multiple feluri de instalatii, dar cele mai satisfacatoare au la baza circuitul basculant multivibrator. Aceste circuite realizeaza la iesirea lor semnale sub forma unor impulsuri de o anumita durata si cu o anumita frecventa.

Semnalele sunt folosite pentru comanda unor componente electronice sau a unor relee prin intermediul carora se alimenteaza beculetele.

8. Lumini dinamice

Desigur, exista o multime de montaje care realizeaza comanda dupa o anumita lege a aprinderii unor becuri. Exista, astfel, comanda electrica cu ajutorul unui motor electric prevazut cu o cama, comanda data prin contactele unor relee, prin intermediul unui contact cu bimetal etc., dar actualmente se folosesc cel mai mult sistemele cu comutatie statica prin intermediul tranzistoarelor sau tiristoarelor.

9. Temporizator pentru stergatoarele de parbriz

Montajul descris in continuare (prezentat de C. T intr-un numar mai vechi al revistei „Le Haut Parleur”) a fost conceput pentru comanda temporizata a stergatoarelor de parbriz auto, el permitand reglarea atat a cadentei de functionare a stergatoarelor cat si a numarului de curse dus-intors ale acestora, fara modificarea vitezei de baleiaj).

Interesul pentru o asemenea aplicatie poate fi la ora actuala mai redus, dar temporizatorul ca atare – fiabil si realizat cu componente putin costisitoare, pe care multi amatori le arunca acum tocmai din lipsa de sugestii de reutilizare – isi poate gasi aplicabilitate in numeroase automatizari casnice si nu numai.

10. Bateria de acumulare in anotimpul rece

Starea bateriei de acumulatoare constituie factorul determinant pentru pornirea sigura a motoarelor pe timp de iarna. Iarna, micile neglijente in intretinerea bateriei se razbuna, creand mari dificultati la incercarea de a pune motorul in functiune.

Astfel de situatii sunt favorizate si de observatia ca la temperaturi scazute lubrifiantii sunt mai vascosi – fapt care mareste rezistenta la antrenarea pieselor mobile ale motorului, iar combustibilii se vaporizeaza mai incet, ingreunand procesele de formare a amestecului si de aprindere.

Surse:

http://blog.copcea.ro

https://archive.org/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *