Revista Tehnium nr.1 – 2005

Revista Tehnium nr.1 – 2005 – CES (Cranial Electrotherapy Stimulation)

Timp de citit: 5 minute

Principalele subiecte discutate

1. Comparatoarele de tensiune – Aplicatii in miniautomatizare

Montajele electronice de miniautomatizare (mici automatizari in laboratorul propriu, in locuinta, in gospodarie etc.) reprezinta un domeniu de mare atractie pentru constructorii amatori, deoarece ele imbina – intr-o masura mai mare decat alte constructii electronice – utilul (adeseori necesarul din gospodarie, laborator etc.) cu latura instructiva, respectiv dobandirea / consolidarea unor cunostinte din domenii conexe, indeosebi din fizica.

La care se adauga, nu mai putin importante; satisfactia deosebita, bucuria (aproape copilareasca) de a privi aceste montaje care functioneaza „singure”, exact in conditiile pe care ti le-ai propus si pe care singur le-ai „proiectat”.

Asta in cazul unor reusite, desigur; caci se mai intampla uneori ca incepatorului sa nu-i „iasa” cate un montaj si pana la urma sa renunte la el, pastrand o vreme gustul amar al insuccesului, pentru care, de regula, da vina pe autorul articolului dupa care a preluat schema, pe redactia care, l-a publicat, pe instrumente, pe componentele folosite etc., si mult mai rar pe propriile sale cunostinte si aptitudini practice dobandite prin studiu si experienta insuficiente.

Constructorii amatori care au implinit un anumit ‘stagiu” in domeniul hobby-ului lor stiu ca, rareori un montaj functioneaza excelent din prima incercare, respectand ad-literam tipurile de piese si valorile recomandate in schema de principiu.

De cele mai multe ori se impun unele inlocuiri, ajustari si reglaje, nu intotdeauna mentionate in textul articolului. Iar pentru a le putea face cu bune rezultate trebuie, in primul rand, sa ai cunostintele necesare pentru a intelege modul de functionare a montajului respectiv, rolul fiecarui etaj/bloc, influenta valorii fiecarei componente asupra conditiilor de functionare.

Un exemplu tipic de automatizare il reprezinta termostatarea unei incinte sau incaperi. In cazul cel mai simplu (si, ca atare, cel mai putin performant) avem la dispoztie doar un corp de incalzire, pe care il dorim oprit atunci cand temperatura incintei depaseste un anumit prag Tp, si pornit cand temperatura incintei a scazut sub acest prag.

2. Simulator electronic cranian

In urma studiului semnalelor electrice produse cu diverse scheme electronice (realizate de amatori) si utilizate in Electroterapia Craniana, se propune realizarea unui circuit ieftin si simplu.

CES (Cranial Electrotherapy Stimulation) este cea mai populara tehnica pentru marirea si refacerea capacitatilor intelectuale, fiind utilizata de multa vreme in medicina, mai ales in SUA, ca mijloc terapeutic, inclusiv in tratamentul starilor de anxietate, depresie, insomnie sau dependenta medicamentoasa.

Montajul utilizeaza un singur circuit MOS-MMC4093, care contine patru porti SI-NU TRIGGER SCHMITT. La iesirea OUT se obtine o secventa de doua impulsuri dreptunghiulare in antifaza cu durata de 400 milisecunde fiecare, care se repeta dupa o pauza de 2 secunde.

Iesirea OUT se conecteaza la doua cleme (clipsuri) prin intermediul a doua fire flexibile si acestea se vor fixa de lobul urechilor (cele mai simple cleme se realizeaza din doua tablite dreptunghiulare din cupru sau alama cu dimensiunile 3cm x 1cm, pe care se cositoresc firele de iesire, dupa care se pliaza in doua).

3. Motor electric cu miscare alternativa

Se stie ca orice electromagnet are proprietatea de a-si pierde magnetismul imediat ce curentul electric inceteaza sa mai circule prin bobina lui. Pe baza acestei proprietati, in al treilea deceniu al secolului XVIII au fost construite primele motoare electrice cu miscare alternativa.

Motoarele respective au fost realizate sub influenta masinii cu aburi, care a facut pe primii constructori de motoare electrice sa se gandeasca la o miscare liniara de dute-vino aidoma pistonului masinii cu aburi. Aceasta miscare era apoi transformata in miscare de rotatie cu ajutorul unui mecanism biela-manivela.

Motoarele cu miscare alternativa nu s-au raspandit deoarece randamentul lor era prea mic; ele nu au importanta decat din punct de vedere al istoriei masinilor electrice.

Pe de alta parte, datorita descoperirii in anul 1831 a inductiei electromagnetice, de catre savantul englez Faraday, a fost posibila realizarea motoarelor electrice care functioneaza dand direct o miscare de rotatie. Randamentul lor, care la masinile mari depaseste 95%, este net superior arhaicelor motoare electrice cu miscare alternativa.

Folosind proprietatea pe care o are electromagnetul de a-si pierde magnetismul imediat ce curentul electric inceteaza sa mai circule prin bobina sa, s-au construit motoarele electrice cu miscare alternativa.

4. Orga de lumini sau lumina modulata

Se prezinta o orga de lumini cu rezultate bune, care necesita un numar mic de piese, usor de procurat, cu pret de cost accesibil pentru buzunarul tuturor.

5. Mecanica pentru electronisti – Constructia cutiilor din tabla

In decursul anilor, atat in reviste cat si in cartile de specialitate s-au indicat numeroase constructii de aparate fara a se spune nimic despre cutia de montaj, sau alte detalii. Pentru a veni in sprijinul amatorilor, se va aborda modul de constructie a cutiei necesare.

Dupa terminarea aparatului (montajului) este necesar in primul rand sa stabilim modul de asamblare a componentelor si pozitia lor relativa.

Se aseaza componentele pe masa si se cauta modul optim de asamblare, stabilindu-se cum se monteaza placa (placile) de circuit, transformatorul (daca exista), eventual radiatorul de caldura si dispunerea elementelor de comanda si control pe panoul frontal.

O data gasita pozitia optima, se determina forma, marimea cutiei, cotele (L, B, H) si se schiteaza locul si pozitia gaurilor necesare pentru prinderea pieselor. Cotele se indica in mm.

6. Presiunea acustica a difuzoarelor

Ce este SPL (sound pressure level)?

Termenul, provenit din engleza, se traduce ca: nivelul (valoarea) presiunii acustice dezvoltata de un traductor (difuzor) in conditia aplicarii la borne a unui semnal electric sinusoidal cu valoarea puterii electrice de 1 W, presiunea fiind masurata cu ajutorul unui microfon special, amplasat la o distanta de 1 metru in axul traductorului.

7. Amplificator Hi-Fi cu corector de ton

Amplificatorul audio prezentat are la baza una din schemele clasice de aplicatie ale circuitului audio TDA 7294.

Particularitatea montajului consta in folosirea circuitului corector de ton in bucla de reactie a amplificatorului audio; se obtine astfel un amplificator simplu, compact, cu performante foarte bune.

8. Fulgerul electronic

Inventat in 1929 de catre J. Ostermeyer, tubul cu descarcare in xenon, cunoscut si sub denumirea de blit (Blitz; fulger, germ.) s-a impus cu rapiditate nu numai in domeniul fotografiei ci si in multe alte domenii datorita avantajelor sale.

Lumina emisa foarte intensa, timpul foarte scurt ce permite instantanee rapide, temperatura de culoare apropiata de a luminii solare si corespunzand aproximativ sensibilitatii maxime a materialelor foto moderne, ca si posibilitatea de control precis al energiei luminoase emise sunt avantaje incontestabile.

Astazi el este utilizat in cele mai diverse domenii, de la semnalizarile intermitente de pe autostrada, la stroboscoape de discoteca sau industriale, pana la lampile cu lumina intermitenta de pe avioane.

9. Dimensionarea transformatoarelor monofazate cu puteri de pana la 350W

In mod obisnuit, constructorii amatori utilizeaza transformatoare de retea a caror putere este cuprinsa intre 1 si 350W.

Desi calculul pentru dimensionarea unui asemenea transformator nu este complicat, practica arata ca e mai comoda utilizarea unor tabele din care se pot alege cu usurinta principalii parametri constructivi ai acestuia.

In functie de puterea transformatorului si de tensiunile de lucru din primarul si secundarele sale, din tabelele 1-3 (din articol) se aleg sectiunea miezului si numarul de spire al infasurarilor si, de asemenea, diametrul sarmei de bobinaj corespunzatoare curentilor maximi care le parcurg.

Dimensionarea transformatoarelor cu ajutorul acestor tabele este nu numai comoda, dar si suficient de precisa.

10. Intensitate luminoasa gradata

Schema prezentata in articol permite reglarea tensiunii la bornele unei sarcini in limitele 0 – 220 V, adica se poate controla puterea absorbita de sarcina in mod automat si continuu.

Aceasta se preteaza foarte bine iluminarilor gradate pentru ghirlandele din pomul de iarna si nu numai. Elementul de reglare a intensitatii luminoase a becurilor este un tiristor (T2N4, T4N4 etc.) conectat in bratul unei punti de diode (3PM4) inseriata cu circuitul de curent al sarcinii.

Schema functioneaza la tensiunea retelei de 220V c.a. si poate comanda sarcini de pana la 300W, dar cu diode si tiristoare corespunzatoare se poate mari puterea in sarcina.

11. Emitator Kraft cu 5 canale

Incepand cu anul 1978, in tara noastra au aparut statii de telecomanda Kraft modernizate, in compunerea carora, pe langa tranzistoare au fost introduse circuite integrate specializate si filtre de frecventa intermediara plezo-electrice.

Articolul cuprinde emitatorul modernizat Kraft cu 5 canale si modulatie in amplitudine in banda de 27 MHz.

Surse:

http://blog.copcea.ro

https://archive.org/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *