Revista Tehnium nr.1 – 2003

Revista Tehnium nr.1 – 2003 – Masurarea condensatoarelor de capacitate mica

Timp de citit: 4 minute

Principalele subiecte discutate

1. Incercarea tiristoarelor

Una din problemele des intalnite de constructorii de montaje electronice, in special la elevii de la cluburile copiilor si elevilor, este identificarea „picioarelor” la tiristoare si verificarea functionarii lor. Se atrage atentia ca se pot identifica legaturile la capsula („picioarele”) numai la tiristoarele bune, metoda descrisa fiind nedistructiva.

Termenul „tiristor” desemneaza o familie de dispozitive semiconductoare ale caror caracteristici, la origine, sunt apropiate de cele ale tuburilor tiratron.

De altfel, numele TIRISTOR provine din combinatia TIRatron si tranz/STOR. El mai este cunoscut si sub denumirea de S.C.R. (Silicon Controlled Rectifier = dioda redresoare comandata).

Pentru a determina legaturile de la capsula („picioarele”) se procedeaza in felul urmator: se iau o baterie si un beculet de lanterna si se inseriaza, intercaland pe rand in circuit combinatiile posibile de cate doua terminale (necunoscute) ale tiristorului, in ambele sensuri.

  • (A-K) – becul nu lumineaza (in nici un sens);
  • (A-P) – becul nu lumineaza (in nici un sens);
  • (C-P) – becul lumineaza puternic intr-o polaritate (+ la poarta si – la katod) si lumineaza slab sau deloc in polaritate inversa.

2. Telecomanda pornit / oprit

In articol se propune constructorilor incepatori realizarea unui montaj de telecomanda, care prin „impulsuri” luminoase de scurta durata asigura trecerea unui consumator de retea din starea pornit in starea oprit si viceversa.

Mai precis, la fiecare nou impuls luminos, consumatorul comandat isi inverseaza starea (pornit -> oprit sau oprit -> pornit), cu conditia ca intre impulsurile de comanda succesive sa se lase un interval de timp de cel putin 1-2 s.

3. Amplificator AF pentru AUTO

Articolul se refera la un amplificator de AF stereo cu circuitul integrat de putere specializat TDA 2004 si cu doua ampiificatoare operationale integrate de uz general, BA 741 N.

El poate amplifica semnalele provenite de la iesirea unui radioreceptor („IN TUNER”) sau a unui casetofon („IN MAG”), asigurand la cele doua boxe o putere suficienta pentru o auditie buna in habitaclul unui autoturism.

4. Constrolul functionarii ventilatorului procesorului

In cazul in care nu se efectueaza o intretinere periodica a calculatorului, din cauza prafului, turatia ventilatorului procesorului scade sau se blocheaza, temperatura creste, ducand la o serie de rateuri in functionare sau la distrugerea procesorului, care este o componenta foarte scumpa.

La calculatoarele din noua generatie aceste probleme nu se pun pentru ca temperatura si turatia ventilatorului sunt monitorizate in permanenta.

Circuitul propus sesizeaza, in timp foarte scurt, micsorarea turatiei sau oprirea ventilatorului si avertizeaza optic si sau sonor aceasta defectiune.

5. Amplificator HI-FI de 60W cu circuit integrat specializat

In articol se propune constructorilor amatori de auditii HI-FI realizarea practica a unui montaj care foloseste circuitul integrat specializat TDA 7294V, realizat de firma SGS-Thomson (ST-Microelectronics).

Considerentele care au stat la baza alegerii acestui tip de circuit integrat sunt urmatoarele:

  • Puterea nominala livrata de amplificator (PN = 60W) pentru fiecare canal este arhisuficenta pentru o camera obisnuita de locuit (25 + 40 m2), sonorizand perfect si un spatiu liber de dimensiuni asemanatoare;
  • Chiar daca nu se utilizeaza in regim dinamic permanent puterea nominala a amplificatorului audio, el confirma permanent clasa HI-FI;
  • Etajul final al circuitului integrat este realizat cu tranzistoare de tip MOS-FET, fapt care implica o viteza de raspuns SR deosebit de buna (SR >/= 30V/us), indiferent de puterea livrata (acest SR nu se poate obtine cu tranzistoarele bipolare conventionale);
  • Distorsiunile THD sunt sub 1% in toata banda audio si la puterea nominala a amplificatorului (la puteri mai mici THD scade parabolic);
  • Raportul semnal/zgomot pentru un anumit tip de cablaj imprimat este foarte bun (S/N >/= 70dB);
  • Montajul prezinta protectie interna ferma la scurtcircuit pe iesire, scurt V+ sau V- si la ambalare termica.

6. Preamplificator audio cu tuburi electronice

Preamplificatorul audio prezentat constituie un „unicat” prin faptul ca imbina performante demne de aparatura High-End cu o simplitate deosebita, ceea ce il face abordabil chiar si de constructorii mai putin experimentati.

Daca mai adaugam si faptul ca schema se preteaza la experimentari, iar tuburile electronice suporta mai usor greselile de constructie decat tranzistoarele sau circuitele integrate, schema devine si mai interesanta.

Caracteristicile tehnice sunt urmatoarele:

  • sensibilitatea la intrarea de doza magnetica: mai buna de 5 mV;
  • sensibilitatea la celelalte intrari: mai buna de 200 mV;
  • coeficientul de distorsiuni armonice este mai mic de 0.1% in gama de frecventa cuprinsa intre 20-20000 Hz;
  • curba de egalizare: RIAA cu nelinearitate de max. -0.3 dB la capatul inferior al benzii de frecventa;
  • raportul semnal/zgomot: > 70 dB la intrarea de doza magnetica si > 90 dB la intrarile de nivel mare.

7. Controlul electronic al nivelului

Dispozitivul poate fi utilizat la controlul si reglarea nivelului apei intr-un bazin sau rezervor si sau ca indicator electronic al nivelului. Pentru a masura nivelul este de ajuns sa introducem doi electrozi (doua varfuri metalice) in apa si sa utilizam rezistenta scazuta a acesteia.

Montajul mareste durata de exploatare a sondelor prin aplicarea unei tensiuni alternative cu frecventa ridicata, inlaturand astfel in mare masura coroziunea datorata fenomenului de electroliza.

La baza schemei se afla un oscilator realizat cu o poarta SI NU trigger-schmitt de tip MMC 4093.

8. Intrerupator crepuscular

Circuitul comanda aprinderea lampilor intr-o locuinta sau in afara ei, in absenta locatarilor, spre descurajarea unor eventuali infractori.

Montajul este simplu si usor de realizat. Componenta principala este un fototranzistor NPN de orice tip (BPY 61, ROS 031 s.a.), introdus in circuitul de polarizare al tranzistorului Q1 (BC 107).

9. Oscilator 50 Hz

Se propune realizarea unui oscilator cu cristal de cuart pentru marirea preciziei aparatelor electrocasnice „RADIO CU CEAS” care utilizeaza frecventa retelei de alimentare pentru pilotarea ceasului.

Montajul accepta o gama larga de tensiuni de alimentare (+3V..15V), iar interventia in aparat este minima: se scot rezistenta si condensatorul de la pinul de tact (pin 35 la MM 5387 si LM 8361) si se conecteaza iesirea montajului la acest pin.

10. Masurarea condensatoarelor de capacitate mica

Condensatoarele de capacitate mica, sub 1000pF, sunt greu de masurat. Caracteristic pentru fiecare condensator este curentul ce-l strabate la o frecventa cunoscuta.

Astfel, la frecventa retelei 50 Hz si la o tensiune de 220 V, curentul ce trece printr-un condensator de 500 pF este de cca. 0.036 mA. Curentul mic face dificila precizia masuratorii.

Celelalte capacitati sub 500 pF vor avea un curent si mai mic. Masurarea condensatoarelor mici se poate face cu usurinta marind frecventa. Construind un oscilator LC la o tensiune de 20 V, putem masura condensatoare cu o capacitate mica, de pana la 15 pF.

Surse:

http://blog.copcea.ro

https://archive.org/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *