Principalele subiecte discutate
1. Circuite audio controlate in c.c.
Din seria circuitelor integrate controlate in c.c. fac parte cele specializate pentru reglajul volumului, tonului si balansului in sistemele audio stereofonice.
Spre deosebire de metoda clasica de reglaj al volumului, tonului si balansului prin intermediul potetiometrelor duble, folosirea circuitelor integrate controlate in c.c. prezinta cateva avantaje specifice:
- reglajul celor trei functii (volum, balans si ton) se face intr-o plaja larga, pe ambele canale dintr-un sistem stereo, prin intermediul unui singur potentiometru simplu, cu caracteristica de variatie liniara;
- eliminarea potentiometrelor duble incluse direct in circuitele de reglaj, conduce la inlaturarea zgomotelor produse de contactul imperfect al cursorului cu pista rezistiva;
- lungimea traseelor ce impun o ecranare eficienta se reduce la maximum;
- numarul componentelor exterioare este redus, iar montajele rezultate sunt compacte.
2. Proiectarea grafica a filtrelor audio pentru sisteme de difuzoare cu doua cai
Dupa cum bine se stie, in sistemele Hi-Fi, se folosesc cel putin doua cai de sunet, echipate cu difuzoare corespunzatoare pentru redarea zonei inferioare a spectrului audio (Woofer), respectiv pentru redarea frecventelor inalte (Tweeter).
Acest lucru este impus de faptul ca este foarte dificil sa se realizeze difuzoare cu randament mare si uniform in intreaga gama audio, impediment ce se traduce prin distorsiuni de frecventa, care afecteaza fidelitatea sistemului.
Simpla conectare in serie sau in paralel a unor difuzoare corespunzatoare celor doua domenii de frecventa nu constituie cea mai buna solutie.
3. Convertor 50/28 MHz
Radioamatorul a carui receptor nu are si banda de 6 m, dar lucreaza foarte bine in 10 m si pentru a putea asculta 50 MHz, recurge la solutia cea mai economicoasa, construindu-si un convertor.
In articol se prezinta doua variante de convertoare; primul mai simplu, iar al doilea mai performant. La ambele scheme s-a prevazut ca, in urmatoarea etapa, sa poata fi transformate in transvertere.
4. Radioreceptor MF cu dubla schimbare de frecventa cu MC3362
Montajul prezentat in cele ce urmeaza constituie un receptor radio miniatura, putand receptiona banda M.F. (U.U.S.), in domeniul de frecventa 68 … 88 MHz.
Inima montajului o constituie circuitul integrat MC3362, produs de firma Motorola, care reprezinta un receptor MF cu dubla schimbare de frecventa, destinat receptiei emisiunilor radio cu deviatie redusa de frecventa.
5. Laboratorul electronistului. Tranzistormetre
- Tranzistormetru tip E-0708M – Este un aparat de laborator destinat verificarii dispozitivelor semiconductoare, cum ar fi: tranzistoarele de tip npn si pnp, de mica si medie putere, diodele redresoare, diodele stabilizatoare de tensiune (zener) etc.
- Tranzistormetru tip E-0712 – Este un aparat de laborator destinat masurarii trazistoarelor de medie si mare putere, a diodelor redresoare si a diodelor zener.
6. Caracterograf cu baleiaj rastru
In articolul „Vobuloscop cu dublu baleiaj” (Tehnium 7-8-9/99), s-a aratat posibilitatea modificarii unui televizor in scopul vizualizarii unui proces, al carui ritm de desfasurare este dat de utilizator, precum si avantajele fata de realizarea aceluiasi tip de aparat prin folosirea unui tub catodic cu ecran de aceleasi dimensiuni.
O alta aplicatie posibila este trasarea ambelor caracteristice ale dispozitivelor semiconductoare.
Ceea ce se propune in articol, se poate realiza tot sub forma unui sertar, adaptat acelei parti folosite din televizor (pe care o vom numi display) si care consta in placa baleiaj bobine de deflexie, cinescop si alimentator.
Aparatul permite vizualizarea caractristicilor tranzistoarelor bipolare sau FET, a diodelor in conductie directa sau inversa si a caracteristicilor de strapungere a tranzistoarelor cu baza in gol.