Autor: Clubul Copiilor Petrosani
Revista trimestriala a cercului de constructii electronice si radioamatorism
Coordonator: prof. Kovacs Imre – YO2LTF
Stiati ca..? La inceputurile radioamatorismului, radio-legaturile la distante mari erau foarte rare, iar dupa ce avea loc o astfel de radio-legatura, corespondentii isi confirmau contactul trimitandu-si scrisori unul celuilalt?
Astazi, QSL-urile servesc scopuri multiple: sunt necesare pentru diferite diplome, confirma radio-legaturi, sunt decorative si trezesc amintiri. Astazi, radio-legaturile se pot confirma si prin QSL electronic, e-QSL.
Structura revistei
1. In vizita la YO8RAA (Mircea Popel)
In indelungata sa activitate de radioamator, Mircea a realizat mii de legaturi confirmate prin QSL-uri. S-a discutat despre legaturile prin satelit, despre programele pe calculator de urmarire a acestora, despre comunicatiile digitale pentru radioamatori.
Comunicatiile analogice sau digitale sunt o necesitate si o realitate a secolului XXI. In situatii deosebite (calamitati naturale, dezastre, etc.) „comunicatiile alternative” reprezinta poate singura solutie si in acest sens, radioamatorii prin dotarea tehnica de care dispun pot fi o alternativa deloc de neglijat…
2. Cardurile QSL
Radioamatorii trimit carduri QSL pentru a confirma o radio-legatura. Se spune adesea ca QSL-ul este semnul final de curtoazie a unei legaturi radio si intr-adevar, milioane de QSL-uri sunt trimise an de an.
Termenul „QSL” vine de la codul Q „Confirm receptia” iar scopul primar al QSL-ului este sa confirme contactul prin unda radio, de aceea trebuie sa contina consemnate toate elementele specifice radio-legaturii:
- Indicativul statiei proprii;
- Indicativul de apel al statiei corespondente;
- Data si ora UTC;
- Banda in care s-a facut legatura;
- Clasa de emisie folosita;
- Controlul RST al receptiei semnalului corespondentului;
- QTH-locatorul statiei proprii ;
3. Amplificator 200W
Amplificatorul prezentat are ca principala componenta circuitul integrat TDA2020. Acest circuit realizat cu multi ani in urma se preteaza si astazi la realizarea unor amplificatoare audio „low cost”.
Parametrii principali sunt:
- sarcina externa (difuzoare) cuprinsa intre 4..16 Ohm;
- tensiunea de alimentare cuprinsa intre 24 – 36V;
- curentul maxim absorbit de la sursa – max. 5A;
- banda de frecventa garantata – 20…20000 Hz.
4. Istoria Internetului
In anii ’50, anii Razboiului rece, Departamentul Apararii din America a realizat ca sistemele de comunicare existente le vremea respectiva ar fi eficiente in cazul unui razboi nuclear.
Devenise evident faptul ca mentinerea comunicatiilor este vitala. In anul 1962, Paul Baran, un cercetator de la o institutie guvernamentala, a descris o solutie a problemei in lucrarea „Retele distribuite de comunicatie”. El a propus un sistem cu raspandire nationala, care sa conecteze calculatoare, folosind o retea descentralizata, astfel incat chiar in cazul in care unul sau mai multe noduri majore ar fi distruse, restul vor putea mentine comunicatiile, ajustand dinamic conexiunile.
Propunerea a fost discutata, dezvoltata si extinsa de diferiti membri ai comunitatii informaticienilor. In 1969, prima retea cu comutare de pachete a fost fondata de ARPA (Advanced Research Projects Agency)…
5. Nikola Tesla
Un caz aparte, iesit din comun, este cel al lui Nikola Tesla, care cu genialele sale inventii constituie un subiect adeseori neinteles sau chiar „uitat” al stiintei actuale. Totusi trebuie sa recunoastem ca unele dintre nenumaratele sale descoperiri sunt folosite pe scara larga in zilele noastre, dar altele au fost „pierdute” sau „uitate”.
Interesant este faptul ca, daca avem curiozitatea sa ne uitam intr-o enciclopedie tehnica cu pretentii universitare, in dreptul numelui sau vom gasi scrise doar cateva randuri, cand de fapt bobina Tesla – cea mai spectaculoasa inventie a sa, este prezentata ca un fel de „transformator”, fara a i se arata principiul de functionare sau uimitoarele sale posibilitati..
6. Generator de tensiune foarte inalta – TESLA
Una din cele mai interesante aplicatii ale controversatelor descoperiri ale „genialului” Tesla este generatorul de inalta tensiune, folosind rezonanta electrica. Montajul prezentat este destul de simplu. Utilizind un tub electronic uzual de tipul PL50, alimentat doar la 24 Vca, se obtine datorita aducerii la rezonanta a circuitului anodic o tensiune de mii de volti. Aceasta poate fi pusa usor in evidenta cu ajutorul unui tub de neon…
7. Curiozitati
- Care este cel mai adanc lac de pe planeta?
- Care este cel mai lung fluviu din lume?
- Care este varful cel mai inalt al planetei?
- Care este regiunea cea mai arida de pe glob?
- Care este cel mai mare desert de sare al planetei?
Surse:
Daca doriti sa colaborati cu aceasta revista va rugam sa accesati sectiunea contact din ultima pagina a fiecarei publicatii.