Autor: Clubul Copiilor Petrosani
Revista trimestriala a cercului de constructii electronice si radioamatorism
Coordonator: prof. Kovacs Imre – YO2LTF
Stiati ca..? Statisticile arata ca in tarile dezvoltate timpul petrecut de copii, de la cele mai fragede varste, in fata monitorului este de 3-4 ore zilnic?
Parintii in societatea nostra de consum sunt tot mai ocupati, mai stressati, se simt usurati daca copilul lor are „ocupatie”, daca nu sunt deranjati de la treburilor lor cotidiene dar consecintele pe termen lung nu vor intarzia sa apara…
Structura revistei
1. Dependenta de calculator la elevi
Aparitia calculatorului, a „home computerului” a fost considerata o adevarata revolutie tehnologica a secolului XX. O adevarata minune a tehnicii, asteptata de foarte multi entuziasti, mediatizata la maximum. Sa incercam sa analizam totusi avantajele acestei „minuni ale secolului”, dar mai ales dezavantajele…
Cateva intrebari se cuvin a fi puse:
- Cate ore sta copilul meu in fata monitorului?
- Poate fi transformat calculatorul in baby sitter?
- Este mai destept copilul meu de cand are accces la internet?
- Jocurile pe calculator stimuleaza inteligenta copilului?
- De ce este copilul meu mai interiorizat, mai agresiv, mai matur?
- De ce este obez copilul meu?
2. Evolutia calculatoarelor
Momentul initial al istoriei calculatoarelor este, de obicei legat de numele matematicianului englez Charles Babbage. El a propus in anul 1830 o „Masina Analitica” care a anticipat in mod fascinant structura calculatoarelor actuale.
Ideile sale au devansat cu peste 100 de ani posibilitatiile tehnologice ale vremii sale. Inaintea sa au mai fost incercari in acest domeniu ale lui Leibnitz si Pascal (sec al XVII-lea).
Urmatorul moment de referinta este anul 1937, cand Howard Aiken, de la Universitatea Harvard a propus „Calculatorul cu secventa de Comanda Automata”, bazat pe o combinatie intre ideile lui Babbage si calculatoarele elertromecanice, produse de firma IBM.
Constructia acestuia a inceput in anul 1939 si s-a terminat in anul 1944, fiind denumit Mark I. El a fost in principal primul calculator electromecanic, fiind alcatuit din comutatoare si relee…
3. Cablaje imprimate
Utilizarea cablajelor (circuitelor) imprimate constituie actualmente solutia constructiva cea mai performanta si mai raspandita de interconectare a componentelor in circuite electrice/electronice din montaje, aparate si echipamente electronice.
Folosite pentru prima data in 1945 (in aparatura militara), cablajele imprimate au inlocuit, treptat si pretutindeni, vechile cablaje „spatiale”, filare (conventionale), introducand modificari importante in constructia si tehnologia echipamentelor electronice atat profesionale cat si de larg consum.
Principalele avantaje ale cablajelor imprimate sunt:
- realizeaza o mare densitate de montare a componentelor, permitand reducerea volumului si greutatii (deci miniaturizarea) aparatelor electronice;
- asigura pozitionarea precisa si fixa a componentelor si a interconexiunilor acestora in circuite-permitand cresterea fiabilitatii in functionare si reducerea/compensarea cuplajelor parazite dintre componente si/sau circuite;
- asigura o rezistenta superioara a echipamentelor electronice (din care fac parte) la solicitari mecanice, termice si climatice, imbunatatind totodata considerabil mentenabilitatea acestora;
- simplifica si reduc durata operatiilor de montaj, facilitand automatizarea acestora, reducand posibilitatile de montare eronata si asigurand un inalt grad de reproductibilitate;
- fac posibila unificarea si standardizarea constructiva a subansamblelor (blocurilor, modulelor) functionale din structura aparatelor/echipamentelor electronice, permitand interconectarea simpla, rapida, precisa si fiabila a acestora.
Exista totusi si unele dezavantaje minore, ale cablajelor imprimate:
- orice modificari ulterioare ale circuitelor (si uneori, chiar ale componentelor) sunt relativ dificil de efectuat;
- majoritatea tipurilor de cablaje imprimate sunt sensibile la soc termic – ceea ce impune unele precautii la lipirea terminalelor componentelor…
4. Sfaturi utile pentru fotografie iarna
Pregateste-te pentru anotimpul rece. A face fotografie la vreme de iarna presupune ca atat echipamentul foto cat si imbracamintea trebuie sa fie corespunzatoare temperaturilor scazute.
Daca in privinta echipamentului foto anumite lucruri sunt cunoscute – digitalul echipat cu HD nu functioneaza, aparatele cu electronica mai veche dau rateuri la frig, diafragma de la obiectivele vechi nu se inchide la valoarea preselectata – ceea ce e mai putin luat in considerare este imbracamintea.
Este bine sa adopti stilul de imbracaminte cu cat mai multe straturi subtiri in detrimentul celei groase in starturi putine. Pe langa lejeritatea in miscari, mai multe straturi subtiri formeaza intre ele straturi multiple de aer care maresc izolarea termica a imbracamintei.
Corpul pierde 50% din caldura prin regiunea capului. Deci acesta trebuie protejat cu o caciula sau sapca dintr-un material care impiedica formarea transpiratiei dar are o izolatie termica buna. Pentru aceasta polartec-ul sau flis-ul sunt foarte bune. Pantaloni din polartec, acoperiti cu suprapantaloni din goretex (membrana unisens care lasa corpul sa respire dar nu lasa vantul si umezeala sa intre), camasa de piele, si doua randuri de pulovere subtiri din polartec peste care se imbraca haina de goretex sunt cea mai buna varianta impotriva frigului.
Daca stati nemiscat o perioada de timp mai lunga e necesara o haina cu puf de gasca care se imbraca pe deasupra.
Incaltamintea trebuie sa fie lejera, impermeabila iar principiul multistrat se aplica si aici. Cand este foarte frig si stai mult timp la exterior e bine sa ai manusi subtiri din piele cu 5 degete pentru manevrarea aparatelor peste care se trag supramanusi cu un singur deget.
Daca situatia impune si trebuie sa te deplasezi prin zapada adanca mai mult timp, parazapezile sunt necesare…
Surse:
Daca doriti sa colaborati cu aceasta revista va rugam sa accesati sectiunea contact din ultima pagina a fiecarei publicatii.