Autor: Clubul Copiilor Petrosani
Revista trimestriala a cercului de constructii electronice si radioamatorism
Coordonator: prof. Kovacs Imre – YO2LTF
Stiati ca..? Radioamatorismul este o modalitate de a utiliza spectrul radio, beneficiind de costuri aproape nule, in comparatie cu alte categorii de utilizatori de spectru (firme de taximetrie, posturi de radio si televiziune, operatori de telefonie mobila si prin satelit), care-si platesc felia de spectru cu sume mari sau exorbitant de mari (telefonia mobila 3G, 4G sau 5G de exemplu)?
Structura revistei
1. Invitatii nostrii la YO2KQK (Clubul Copiilor – Petrosani)
Radioamatorii sunt o colectivitate speciala, oameni de diferite profesii, de varste diferite, uniti prin aceeasi pasiune comuna, animati de acelasi spirit de solidaritate, caracterizati prin legaturi de prietenie cu persoane pe care de cele mai multe ori nici nu le-au vazut, dar cu care au avut legaturi radio pe calea undelor.
In acest context a avut loc la Clubul Copiilor din Petrosani, in data de 03.04.2006 o intalnire a radioamatorilor din judet, ocazie fericita de revedere a unora, de intalnire pentru prima data, a altora.
2. Proiectare site web
- Etapa I: Stabilirea subiectului site-ului web;
- Etapa a II-a: Identificarea audientei;
- Etapa a III-a: Structurarea informatiei.
Statisticile spun ca:
- Vizitatorului nu-i place scroll-ul, adica nu-i place sa coboare in josul paginii;
- Vizitatorului nu-i place sa astepte, iar asteptarea il face adesea sa paraseasca site-ul;
- Vizitatorul citeste de pe monitor cu o viteza care e cu 25% mai mica decat cea cu care citeste de pe hartie…
3. Sistemul RST (Readability-Strength-Tone) de raportare
Sistemul RST de raportare a calitatii receptiei este folosit cu succes de foarte multi ani pentru raportarea inteligibilitatii, puterii si tonului unei statii receptionate. Pentru legaturi in fonie sunt folositi doar parametrii R si S.
Este foarte important ca radioamatorul de la receptie sa dea un control corect, mai ales cand sesizeaza nereguli in emisia corespondentului. Un control „59 cu multe plusuri” nu foloseste nimanui, tine de etica si de HAM-spirit ca un control sa fie corect.
READABILITY (Inteligibilitate)
- Neinteligibil;
- La limita inteligibilului, se pot distinge ocazional cuvinte intregi;
- Copiabil cu dificultate considerabila;
- Copiabil practic fara dificultate;
- Perfect inteligibil.
SIGNAL STRENGTH (Taria semnalului)
- Semnal extrem de slab, abia perceptibil;
- Semnal foarte slab;
- Semnal slab;
- Semnal modest ca putere;
- Semnal destul de bun;
- Semnal bun;
- Semnal aproape puternic;
- Semnal puternic;
- Semnal extrem de puternic.
TONE (Tonul) – pentru Morse
- Brum pe frecventa industiala (50Hz); foarte puternic;
- Brum clar si puternic;
- Brum de tensiune redresata, nefiltrata;
- Brum de tensiune redresata dar filtrata foarte putin;
- Sunetul este modulat de brum, putin muzical;
- Ton filtrat, putin modulat insa cu modulatie de riplu (tiuit usor);
- Ton aproape pur, cu putina modulatie de riplu;
- Ton aproape perfect, modulatie aproape imperceptibila;
- Ton perfect, muzical.
4. Despre bannere
Cel mai avantajos mod de a face reclama firmei dvs. este publicitatea in cadrul altor site-uri, reclama fiind reprezentata prin bannere. Costul inserarii unui banner variaza de la un site la altul, in functie de valoarea site-ului, valoare data de numarul de vizitatori sau de pozitia in top.
Un banner, oricat de bine conceput ar fi el, nu face nici doi bani daca nu apare pe alte site-uri. Cand bugetul de promovare este consistent, lucrurile sunt simple: platim pentru afisarea lui pe un site sau altul si gata treaba. Exista insa situatii cand bugetul este cam subtire sau chiar zero. Din fericire, au fost implementate solutii chiar si pentru asemenea cazuri…
5. Umplerea cartuselor de imprimanta
Gaurile de umplere sunt situate sub capacul cartusului. Capacul poate fi inlaturat prin taierea cu un cutit a lipiturii dintre capac si corpul cartusului.
Dupa inlaturarea capacului localizeaza cele trei gauri de umplere. Introdu acul prin gaura respectiva in buretele intern si injecteaza circa 8 ml de cerneala. Ai grija sa nu injectezi aer in buretele intern. Nu e necesar sa puneti capacul cartusului la loc dar daca vreti puteti sa il lipiti cu banda scotch. Lasati cateva minute cartusul pentru a se uda buretele intern si capul de scriere.
Este recomandat sa reumpleti cartusul imediat ce s-a terminat cerneala in felul acesta crescand durata de viata a cartusului. Instalati cartusul in imprimanta si rulati un test de curatare a capului de scriere…
6. Cum sa devin radioamator/radioamatoare?
Spectrul de frecventa este o resursa valoroasa. Foarte valoroasa. Se poate considera materie prima – este daruit de natura si folosit pana la epuizare de oameni. Nu exista atata banda libera sa ajunga la toata lumea, astfel incat organisme internationale si nationale au facut o impartire amanuntita si judicioasa a intregului spectru radio, alocandu-l pentru diverse aplicatii, actuale sau doar prevazute.
Pentru a folosi in mod legal frecventele de radioamatori, trebuie sa devii radioamator autorizat.
- E greu examenul?
- Cum sunt privite radioamatoarele in acest sport?
- Ce trebuie invatat pentru examen?
Surse:
Daca doriti sa colaborati cu aceasta revista va rugam sa accesati sectiunea contact din ultima pagina a fiecarei publicatii.
Punctul 6 m-a facut sa zambesc. Stiu doua articole „Vreau sa devin radioamator” si „Propaganda pentru radioamatorism” care trateaza aceiasi tema. Dar „viata bate filmul”. Dupa cativa ani de la aparitia ultimului, autorul a fost sunat de un necunoscut. Care i-a zis ca daduse din greseala peste el, citise, ii se paruse „fain”, invatase, luase examenul si acum e YO2…
Conform Regulamentului, litera K, este indicativ de radioclub si nu poate fi alocat unei persoane particulare. YO2 este districtul radio nr.2 care cuprinde mai multe judete. Deci YO2K .. este un indicativ de radioclub.
In cazul in care vrei sa-ti recuperezi indicativul urmeaza pasii urmatori: 1. Intra in call book-ul de pe site-ul ANCOM. Si te cauti dupa nume si prenume. 2. Daca nu te gasesti, inseamna ca au trecut mai mult de 5 ani de cand nu te-ai actualizat. Si ei te-au sters. 3. Trimiti un mail. „Buna ziua, ma numesc..locuiesc la adresa…si raspund la telefonul…. Am avut indicativul…, sau pe care l-am uitat” (In aceast caz incerci sa iti aduci aminte de macar anul si eventual luna cand ai primit autorizatia, ca sa le fie mai usor sa te caute; sau cand ai sustinut examenul…) „As vrea sa imi reiau activitatatea de radioamator. Asa ca va rog: sa imi reactivati vechiul indicativ. Va multumesc. Data…. Semnatura….” 4. Intre timp cumpara-ti o statie de incepator. Sincer, recomand un Baofeng UV5, care costa sub 100 lei. Eu dat 89 lei. Noua, la tipla, dar din China. Deci dureaza minim o luna, poate doua sa vina. 5. Ar fi bine sa investesti si intr-un cablu de programare, si in soft.
Daca tin bine minte, plateam o taxa modica, ceva gen 10 lei pe an, in anii 1981-83. Beneficiile de a fi membru al unui radioclub pe vremea aia insa erau mult mai mari, nu exista internetul si nu aveai cum sa obtii altfel informatiile necesare activitatii.