Revista Conex Club – nr.6 – 2002

Revista Conex Club – nr.6 – 2002 – TDA 7381 – Amplificator auto de putere in punte (4 x 25W)

Timp de citit: 3 minute

Principalele subiecte prezentate

1. Fabricarea profesionala a circuitelor imprimate in laboratorul propriu

Cititorii au putut urmari in cadrul rubricii de tehnologie diverse articole orientate spre problematica proiectarii si evaluarii electrice a circuitelor imprimate.

Ele s-au dorit a fi o necesara punere in tema a hobby-stilor romani cu privire la deosebit de subtilele fenomene ce iau nastere in cadrul aparent… banalelor placi de circuit imprimat si vor fi urmate si de alte materiale pe aceasta tema.

Incepand cu articolul intitulat „Fabricatia rapida a circuitelor imprimate prin tehnologii de gravare”, autorii au dorit sa abordeze problematica structurilor PCB si dintr-un alt unghi, anume din cel al fabricatiei acestora.

Orice pasionat de electronica si-a pus cel putin o data intrebarea „cum se poate realiza, cu modestele resurse de laborator de acasa, un cablaj la un nivel apropiat de cel din fabrica?”.

Raspunsul va fi dat incepand cu articolul de fata, articol in care se evidentiaza intr-o maniera succinta dar clara procesul de fabricatie PCB in cadrul unui laborator dezvoltat in propria locuinta.

Din start trebuie spus ca exista unele puncte critice in procesul de productie (timpi de expunere/ developare/corodare, concentratii de substante, etc.) si ca exista si echipamente mai scumpe (imprimanta laser de calitate) sau dificil de obtinut/ con¬struit (instalatia de expunere la radiatia ultravioleta – UV).

2. Frecventiometru

Pentru a putea realiza un frecventmetru care sa functioneze pana la frecvente de cel putin 60MHz, la numaratorul de baza au fost folosite circuite integrate realizate in tehnologie HC, mai exact de tipul 74HC490.

Acest circuit integrat este un divizor dublu decadic. Unele exemplare au „citit” frecvente de pana la 70MHz. Nu s-au intalnit exemplare care sa nu functioneze pana la 66…68MHz.

De aceea se recomanda ca primul numarator (CI-8, figura 1 din articol) sa fie „selectionat” dintre cele 6 exemplare necesare.

In figura 1 din articol este prezentata schema electrica ce contine numaratorul de baza, decodoarele pentru afisajele cu LED-uri precum si preamplificatorul de intrare-formator de semnale TTL compatibile cu intrarea primului numarator.

Ca preamplificator a fost folosit tranzistorul BF215 dar, cu aceleasi performante, poate fi folosit si un tranzistor de tipul BF173.

3. GPS – Introducere

A devenit foarte utilizat pe scara mondiala un mod de determinare precisa a pozitiei geografice unde se afla un anumit receptor. Sistemul, initiat si construit de Ministerul Apararii din SUA este cunoscut marelui public prin initialele sale GPS care inseamna (Global Position System).

Utilizand proprietatile fizice ale undelor electromagnetice un sistem de 4 sateliti artificiali ai pamantului transmit in permanenta receptorului utilizator informatii referitoare la locul unde se afla pe suprafata Terrei sau in spatiu.

4. TDA 7381 – Amplificator auto de putere in punte (4 x 25W)

Date tehnice:

  • puterea de iesire: 4 x 18W/4 Ohm la 14.4V / f = 1kHz,THD=10%;
  • detector de intrare in limitare;
  • distorsiuni minime;
  • zgomot la iesire redus;
  • functie de STAND-BY;
  • functie de MUTE;
  • functie de MUTE cand tensiunea de alimentare scade sub parametrii normali;
  • castig intern 26Db;
  • curentul de repaus 180mA;
  • 25 pini de conexiune;

Functie de diagnosticare pentru:

  • intrare in limitare;
  • scurtcircuit iesire si masa;
  • scurtcircuit iesire si Vcc;
  • blocare la supratemperatura;

Protectie la:

  • scurtcircuit iesire-Vcc si iesire GND;
  • cresterea temperaturii;
  • sarcina inductiva mare;
  • supratemperatura;
  • inversarea tensiunii de alimentare.

5. Microemitator TV

Transmiterea semnalului video de la camera la receptor se poate face prin cablu sau prin unde electromagnetice functie de locul unde a fost instalata camera de luat vederi si locul unde se afla receptorul.

Actualmente sunt folosite cel mai des instalatiile ce dau posibilitatea montarii camerei in diverse locuri ca sa corespunda unei supravegheri dorite.

Montajul prezentat este modulat in frecventa si transmite numai video – a fost realizat de E. Paulitsch – OE6ACG si se refera la un emitator ce lucreaza in banda de 23cm (1278…1296MHz) ce poate dezvolta o putere de aproximativ 70mW.

6. Indicator de pozitie

Montajul este destinat in principal indicarii pozitiei unei antene sau grup de antene pe baza unui traductor digital optoelectronic montat pe pilon (outdoor), si a unui circuit de afisare cu LED-uri dispuse circular, care indica directiile de orientare (indoor).

El poate avea si alte aplicatii care necesita traductoare de deplasare unghiulara.

In aplicatia prezentata, un traductor optoelectronic unghi-numar genereaza codul numeric corespunzator unui anumit unghi. Acest traductor este realizat cu ajutorul unui disc codificator cu fante optice, care se roteste odata cu axul antenei in spatiul dintre un grup de LED-uri cu emisie in infrarosu si un grup de fototranzistoare ce receptioneaza radiatia emisa.

7. Releu de masura tensiune temporizat

Releul de masura tensiune prezentat in acest articol realizeaza atat functia unui releu de minima tensiune, cat si pe cea a unui releu de maxima tensiune.

Actionarea releelor electromecanice se poate face intarziat, in intervalul 0…25,5 secunde. Releul de masura se inscrie astfel si in clasa releelor de timp.

Tensiunea masurata este afisata pe un afisaj cu leduri cu trei digiti, cu catod comun.

S-a optat pentru un circuit MAX150, cu urmatoarele caracteristici: timp de conversie 1.34 microsecunde, tensiune de alimentare +5Vcc, tensiune de intrare 0…+5Vcc, referinta de tensiune inglobata de 2.5Vcc, nu necesita interfete de conectare cu microcontrolerul.

Etajul este protejat la supratensiuni de lunga durata de dioda D1 si siguranta fuzibila ultrarapida SIG1.

Blocul de comanda, realizat cu microcontrolerul 89C51, care gestioneaza tensiunea masurata, semnalele pentru aprinderea afisoarelor si a ledurilor de avertizare, semnalele pentru comanda releelor electromecanice, comenzile provenite de la grupul de push-butoane K1 – K5, si circuitul pentru interfata seriala realizat cu RS232 pentru cazul conectarii releului la un calculator de proces.

Surse:

http://conexclub.ro/

https://www.conexelectronic.ro/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *