Principalele subiecte prezentate
1. Tehnologii alternative de conectare a componentelor electronice (IV)
Masurarea rezistentei electrice a lipiturilor realizate cu aliaje fara Pb sau adezivi conductori
Pentru a masura rezistenta electrica a unei lipituri pe baza de aliaj fara plumb sau adeziv conductor este necesar sa se utilizeze o metoda prin care sa poata fi masurate in mod reproductibil, cat mai precis, rezistente de valori foarte mici.
Deoarece valorile rezistentelor lipiturilor sunt extrem de reduse, se impune utilizarea unui sistem de masura cu patru terminale pentru a elimina rezistentele conductoarelor de masura si ale contactelor.
Dupa cum se observa in figura 1 (din articol), rezistenta finita a voltmetrului poate afecta precizia masurarii. Anumite aparate moderne de masura ofera o alternativa de probe echivalente tip Kelvin (figura 2 din articol) care nu elimina insa impedanta de la interfata electrozilor. Varianta de masura cu instrumente „clasice”, cu doua contacte, este prezentata in figura 3 (din articol).
La testarea aliajelor fara plumb si adezivilor conductori se utilizeaza cateva configuratii geometrice tipice, fiecare avand avantaje, dezavantaje. Unele operatii gresite pot duce la erori sistematice de masura.
2. Indicator performant pentru sigurante fuzibile „arse”
Indicatorul pentru sigurantele fuzibile intrerupte prezentat lucreaza cu o gama larga de tensiuni continue de alimentare, de la 5 la 50Vcc. LED-ul semnalizeaza (lumineaza) cand siguranta fuzibila s-a intrerupt.
Cu fuzibilul intact, Q2 este mentinut blocat si baza lui Q4 nu este polarizata (prin R6). Deci LED-ul nu este parcurs de curent. Q5 limiteaza curentul de emitor a tranzistorului Q4 la 10mA.
Rezistoarele fara valoare din schema (din articol), R6, R2 si R5 se determina calculand raportul dintre tensiunea de alimentare a montajului si valorile 2, 0.02, rezulatul fiind in KOhmi (exceptie face R5 care la care rezultatul este in Ohmi).
Exemplu: pentru o tensiune de alimentare de 12V valorile utilizate sunt de 560 KOhmi pentru R2, 5.6 KOhmi pentru R6 si 560 KOhmi pentru R5. MPSA65 se poate inlocui cu MPSA92 (0.5A, 300V, 625mW).
3. Comutator activ pentru tensiuni de alimentare
Doua tensiuni de alimentare de valori diferite, provenite din acelasi alimentator, pot fi distribuite catre o singura iesire prin control logic efectuat in baza unor tranzistoare (Q6 sau Q7).
Schema permite comutarea catre iesire a unor tensiuni de 12 sau 5V. Aplicatia este utila in echipamentele portabile, unde se alimenteaza temporar diverse sectiuni din aparat.
Tensiunea de saturatie mica a tranzistorului FMMT717 (produs de ZETEX), il face ideal pentru inlocuirea tranzistoarelor MOS in aceasta aplicatie si in special in aplicatie de comutare, pierderile de putere fiind mici.
Cei interesati pot face teste cu tranzistoare MOS in locul FMMT717 (sau bipolare din seria BD). Capabilitatea in curent este de 1A.
4. LM385(B) – Sursa de referinta de tensiune fixa, de precizie
LM385(B) este o referinta de tensiune fixa, cu doua terminale, pentru tensiuni fixe de 1.2V – varianta LM385-1.2 si 2.5V – varianta LM385-2.5. Curentul de polarizare, pentru care se garanteaza stabilitate este situat in gama 10uA…20mA.
Precizia este de 1% pentru LM385B-1.2, 2% pentru LM385-1.2 si LM385B-2.5, 3% pentru LM385-2.5. Compensarea interna a jonctiunii cu temperatura asigura o variatie a valorii stabilizate de 2Oppm.
Curentul invers maxim admis prin dispozitiv este de 30mA, iar impedanta dinamica este foarte joasa, sub 10 Ohmi.
Se utilizeaza, in general, in aplicatii de instrumentatie pentru laborator sau portabile. Simbolul este similar cu cel al unei diode Zener. Se prezinta in diverse tipuri de capsula (TO92 – plastic, TO-46-metal etc.).
5. Amplificator 120W in punte, cu LM3886
Aceasta aplicatie este un nou motiv de a face cunostinta cu cel mai cunoscut membru al seriei Overture, produs de National Semiconductor, LM 3886.
Acestei serii i-a fost dedicat un amplu serial in revista. Aplicatia adauga un nou exemplu modului de conectare in punte a doua circuite LM3886 pentru obtinerea unei puteri considerabile cu distorsiuni foarte reduse. Acest parametru este cel mai bun indicator al seriei Overture!
Particularitatea montajului consta in utilizarea unui circuit temporizat cu relee care comuta difuzorul cu intarziere la aplicarea alimentarii, pentru a-i asigura protectia.
Difuzorul trebuie sa fie de 8 Ohmi. Aplicatia mai contine si un sistem de reglaj cu filtru a volumului audio sau un vumetru pentru afisarea puterii.
6. Incarcator pentru acumulatoarele cu plumb (etanse)
Acest incarcator, prin calitatile sale electrice, este destinat recuperarii si mentinerii in stare de perfecta functionare a acumulatoarelor cu plumb instalate in sistemele de securitate.
Incarcatorul a fost conceput pentru baterii cu plumb si electrolit sub stare de gel si nu convine acumulatoarelor NiCd.
Ca sa aiba o durata lunga de exploatare, un acumulator cu plumb este recomandat sa fie incarcat cu un curent a carui valoare trebuie sa fie 1/10 din valoarea capacitatii sale electrice si la o tensiune de 2.33V pe element.
Aceasta inseamna ca o baterie cu tensiune nominala de 12V trebuie incarcata la o tensiune maxima de 13.7…14V.
Analizand schema electrica a incarcatorului prezentat, incarcator la care pot fi prestabilite valorile curentului maxim admis la incarcare, cat si a tensiunii pana la care se poate incarca acumulatorul, se observa in primul rand simplitatea sa.
Din schema reiese ca realizarea nu implica un cost ridicat, iar procesul de confectionare nu este complicat. Elementul regulator al tensiunii este circuitul LM317T.
Date tehnice:
- sursa de tensiune stabilizata;
- reglaj fin al tensiunii de iesire: 12…14V;
- curent maxim limitat la iesire, programabil hardware;
- protectie la scurtcircuit;
- semnalizare optica incarcare si defect.
7. Indicator de balans
La baza aplicatiei se afla amplificatorul operational LM324, montat fie in configuratie de amplificator diferential, fie de comparator, functie de pozitia topologica in schema (figura 1 din articol).
Daca ne referim la intrare, LM324 este montat in configuratie de AO diferential, el amplificand diferenta dintre semnalele aplicate la intrarile INL si INR.
Daca la iesire, semnalul amplificat depaseste pragul de basculare reglat, se aprind LEDurile, astfel:
- daca devine preponderent canalul R, se aprinde LED-ul rosu, montat cu catodul la GND (U1C este cu iesirea in high);
- daca este preponderent canalul L, se aprinde celalalt LED rosu (U1D este cu iesirea low);
- in cazul egalitatii semnalelor pe cele doua canale, iesirile AO U1D si U1C sunt in stare high si se aprinde LED-ul verde, din mijloc.
La teste, se va remarca ca in situatia de echilibru a semnalelor, deseori se vor aprinde doua LED-uri, uneori, echilibrul practic, depinzand si de toleranta componentelor utilizate si de reglaje.
8. Switch video automat / manual
Maxim patru semnale video (sau chiar audio, de nivel mic), provenite de la camerele video de supraveghere, pot fi comutate prin intermediul comutatorului electronic prezentat in acest articol.
Este posibila atat comutarea manuala, cat si comutarea automata, la iesire fiind distribuite, pe rand, fiecare camera video. De asemenea, este posibil a configura operatia urmand a se realiza cu modificari simple pe circuitul imprimat.
Cum la iesire semnalele sunt comutate de relee Reed, masa de semnal video va fi total separata de cea a montajului. Semnalul (intrarea) prezent(a) la iesire este semnalizat(a) optic de LED-uri.
9. Regulator de turatie pentru motoare de curent alternativ
Montajul propus in articol este special prin particularitatea ca poate alimenta si sarcini inductive. Acesta este dedicat controlului vitezei la bormasinile alimentate la reteaua de curent alternativ, motoare care au perii din carbune (pe colector).
Contrar regulatoarelor de tensiune alternativa cu triac moderne, nu exista la acest montaj un reglaj al turatiei prin metoda controlului de faza pe fiecare semialternata a sinusoidei tensiunii de retea, ci numai pe una singura, cea pozitiva.
Momentul de aplicare a impulsului de amorsare pe poarta triacului, controlat in faza, determina corespunzator viteza motorului de curent alternativ cu perii din carbon, viteza care se poate regla in gama 5…95% din viteza maxima ce se poate obtine la arbore.
Utilizand aceasta metoda se obtine un cuplu ridicat chiar si la viteze mici reglate. Aceasta configuratie interesanta a schemei nu inseamna ca prin intermediul montajului nu se pot alimenta si sarcini rezistive, precum becuri cu incandescenta, rezistente electrice de incalzire, etc.
10. Comutator electronic senzorial – Touch Switch
Touch Switch este un comutator electronic utilizat pentru comanda unui aparat electric prin simpla apasare cu degetul a unui senzor rezistivo-capacitiv realizat pe un circuit imprimat.
Proiectul SmartKit 1005 este un montaj electronic usor de executat, a carui aplicatie directa este controlul digital al unui aparat electric (bec, motor, etc.), prin simpla atingere cu degetul a unor senzori digitali realizati pe circuitul imprimat.
Functia de baza indeplinita de circuitul electronic din figura 1 (din articol) este de circuit basculant bistabil (flip – flop) cu porti logice NAND, implementat fizic cu circuitul integrat CD4011.
Schema logica interna a lui CD4011 este data in figura 2a (din articol), iar in figura 2b (din articol), tabela sa logica de adevar.
Din circuitul CD4011 se folosesc numai doua porti logice NAND, configurate corespunzator pentru functia de bistabil (fiecare iesire a unei porti logice este intrare pentru cealalta), respectiv pinii 10 cu 12 si 8 cu 11.
Cele doua intrari ramase libere, respectiv pinii 9 si 13, sunt utilizate ca intrari de comanda, SET – ON (S) si RESET – OFF (R).
Surse: