Revista Conex Club – nr.4 – 2005

Revista Conex Club – nr.4 – 2005 – Bariera in inflarosu

Timp de citit: 3 minute

Principalele subiecte prezentate

1. Bariera in inflarosu

Pentru protectia perimetrala, si in special pentru uzul in exterior (outdoor), barierele in infrarosu sunt cele mai indicate. Montate corect, barierele IR ofera un grad de securitate ridicat, cu costuri reduse.

Acest sistem de bariera cu raze infrarosii, emitator si receptor, semnalizeaza trecerea unei persoane, unui vehicul, unui animal sau oricarui alt obiect si intrerupe bariera.

Se poate folosi si la comanda unei intrari (usa sau poarta) sau la orice sistem care poate fi comandat de acest montaj. Distanta minima sigura de actionare este in jur de 4m.

Miniemitatorul de raze infrarosii este dotat cu doua LED-uri in infrarosu (IR), iar receptorul cu un fototranzistor (IR). Receptorul este prevazut cu un buzer electronic care semnalizeaza acustic intreruperea barierei de raze infrarosii.

Receptorul poate fi completat cu o interfata cu releu care sa declanseze o instalatie de deschidere a unei porti sau alt avertizor optic, acustic, etc.

2. Detector pentru traseele electrice de 220Vca/50hz incastrate in perete

Ce poate fi mai neplacut, ca atunci cand trebuie sa refaci un traseu de alimentare cu energie electrica, sa fii obligat sa folosesti dalta si ciocanul si sa dezloci bucati din perete.

Numai ideea de a apela la un asemenea procedeu te obliga sa cercetezi solutiile moderne bazate pe detectoarele electronice care in primul rand nu sunt distructive.

Detectorul prezentat permite detectarea traseului unui circuit electric prin tencuiala, cu o precizie mare – sub 2cm, afisarea sugestiva a pozitei realizandu-se pe un display tip bar-graph, cu LED-uri.

Montajul are la baza circuitele integrate TLC271 (LinCMOS programmable low-power operational amplifier) si AN6884 (5-Dot LED Driver Circuit).

3. Tx si Rx UHF cu activare prin comanda vocala

Prin utilizarea unui circuit comandat vocal (VOX), curentul de repaus al emitatorului se reduce la o valoare de max. 2mA, ceea ce asigura o perioada de autonomie extinsa.

Etajul de inalta frecventa tip Aurel, TX-FM Audio, asigura emisia pe o raza situata in gama 50…300m, functie de conditiile mediului inconjurator.

Etajul VOX asigura optimizarea consumului din baterie. Astfel, regimul de emisie este activ numai pe durata semnalului vocal. Se presupune ca, in decurs de o zi, durata totala a mesajelor vocale este de o ora si se utilizeaza o baterie alcalina cu capacitatea de 600mAh.

Daca se utilizeaza circuitul cu comanda vocala, autonomia este asigurata pentru o perioada de cca. 10 zile. In lipsa acestuia, perioada de autonomie se reduce la doar doua zile.

4. LM1875 – Amplificator audio 20W cu distorsiuni reduse

Circuitul integrat LM1875 produs de National Semiconductor face parte din categoraia circuitelor audio de performanta, cu distorsiuni ale semnalului redat reduse, THD, de pana la 0.01%.

Viteza de raspuns (dinamica) este mare, valoare tipica 8V/us. Valorile limita sunt: tensiune de alimentare 60V, semnal de intrare maxim de la -Vcc la +Vcc, temperatura maxima a jonctiunii fiind 150C. Curentul limita in sarcina este de max. 4A.

Ofera protectii variate in c.c si c.a., la scurtcircuite catre masa. Gama tensiunilor de alimentare: 16…60V; valoare tipica recomandata pentru puterea indicata, 25V. Se poate alimenta de la sursa simpla sau dubla de tensiune.

Prezentare fizica: capsula TO220. Pentru racire se recomanda un radiator de aluminiu cu rezistenta termica radiator-mediu ambiant (vezi tabelul de radiatoare prezentat in Conex Club nr. 12/2004) mai mica de 2.2 W/C.

5. Fotorezistoare seria VT_

Conex Electronic propune o noua gama de fotorezistoare de foarte buna caliatate, produse de PerkinElmer.

Se prezinta modelele de fotorezistoare, din seriile VT2_, VT8_ si VT9_. Prima serie se prezinta in capsula cu lentila de sticla, celelalte doua fiind in plastic.

Trebuie reamintit ca rezistenta electrica a unui fotorezistor este invers proportionala cu intensitatea luminii incidente (rezistenta proprie scade daca fotorezistorul este iluminat).

Fotorezistoarele se caracterizeaza printr-o rezistenta electrica la lumina, RL si la intuneric (minima), RD (de exemplu gama 6…18 KOhm la expunere la lumina de intensitate diferita si minim 100 KOhm la intuneric).

Puterea disipata este mica si are ca rezultat, functie de tensiunea de la bornele fotorezistorului, un curent ce il poate traversa de ordinul unitatilor sau zecilor de mA.

6. Automat crepuscular alimentat direct la reteaua electrica 220Vca/50Hz

Montajul prezentat ofera functia de comutare a unui releu de putere atunci cand lumina ambianta a zilei (dintr-un hol de cladire, birou, hala industriala, etc.) scade sub o intensitate predeterminata.

Este destinat practic pentru a comanda deschiderea iluminatului electric a becurilor cu incandescenta (de interior sau exterior) la inserare si respectiv, inchiderea iluminatului la debutul zilei, dimineata.

Traductorul de lumina este un fotorezistor, montat pe latura unei punti rezistive, rol de comparare a unor praguri predeterminate (impus si masurat). Functia de comparatie propriu-zisa este realizata cu un amplificator operational in configuratie de comparator.

Descrierea schemei electrice

Traductorul de lumina utilizat este, ca la majoritatea automatelor crepusculare, un fotorezistor (rezistor care isi modifica rezistenta proprie functie de intensitatea luminoasa – recomandat VT83N1).

Baza montajului o constituie un amplificator operational (LM308), in configuratie comparator de tensiune cu reactie pozitiva, care asigura mentinerea starii curente, eliminand astfel „clampanitul” suparator al releului in jurul pragului de comutare!

Surse:

http://conexclub.ro/

https://www.conexelectronic.ro/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *