Revista Conex Club – nr.3 – 2005

Revista Conex Club – nr.3 – 2005 – Inregistrator de voce cu familia de procesoare ISD

Timp de citit: 4 minute

Principalele subiecte prezentate

1. Inregistrator de voce cu familia de procesoare ISD

Kit realizat de Conex Electronic, ce utilizeaza procesorul vocal ISD1416 (sau ISD2560 / ISD2575 / ISD2590 / ISD25120 / ISD1420), pentru inregistrarea analogica a semnalelor vocale.

Montajul se recomanda a se utiliza in sisteme de semnalizare cu avertizare vocala, atentionari automate in magazine sau orice alt spatiu public, precum si la diverse jocuri sau montaje electronice pentru divertisment.

Ca exemple, se pot enumera: sonerii de apartament cu anunt vocal si / sau inregistrare de mesaj tip robot prin apasarea unui buton, sisteme de avertizare auto pentru fixarea centurilor de siguranta la pornirea de pe loc, sisteme de avertizare corelate cu senzori de perimetru ori miscare, sisteme de atentionare a scolilor, muzeelor, locuri de distractie, etc.

La baza montajului sta un procesor vocal specializat din familia ISD, produs de Information Storage Devices, primul producator ce a propus o gama larga de circuite integrate care pot functiona pe acelasi principiu ca al unui casetofon (Inregistrare analogica a mesajelor vocale)! Mesajul este stocat memorie nevolatila fara a fi „digitizat” sau comprimat.

Stocarea analogica permite obtinerea unui sunet redat natural, care nu poate fi obtinut pe cale digitala. Montajul permite inregistrarea si apoi redarea prin intermediul unei memorii ce poate stoca mesaje inregistrate timp de 100 de ani.

Ciclurile de inregistrare furnizate de producator in datele de catalog sunt de cca. 100.000. Durata maxima a timpului de intregistrare este de 16 secunde pentru modul echipat cu ISD1416 si de 1 minut pentru cel echipat cu ISD2560.

In cazul procesorului vocal ISD1416 pot fi inregistrate 4 mesaje diferite, cu durata de 4 secunde fiecare sau un mesaj de 16 secunde.

2. Aplicatii ale regulatoarelor Simple Switches – LM257x

Simple Switchers, marca National Semiconductor, sunt o familie de regulatoare integrate de tensiune, in comutatie (ce acopera gama de curenti 0…3A), realizate ca o „replica” la familia de regulatoare integrate liniare cu trei terminale, respectiv LM78xx sau LM317.

Numarul foarte mic de componente externe in aplicatii, le caracterizeaza, in principal.

Sursa in comutatie 1.2-35V/3Amax

Sursa (figura 1 din articol) a fost testata de autor cu rezultate foarte bune, ea prezentand in cele din urma caracterul de „universalitate” pentru intreaga gama de circuite LM257x.

Cablajul proiectat poate fi utilizat fara modificari pentru diverse configuratii de tensiuni la iesire sau intrare, surse in comutatie de tensiune fixa sau ajustabila (prin simpla inlaturare a unor componente).

3. Capacimetru digital

Exista in literatura de specialitate multe tipuri de capacimetre, care la cele de data mai recenta circuitul timer 555 este omniprezent.

Principial, aceste capacimetre sunt formate dintr-un oscilator RC a carui frecventa generata este dictata de valoarea capacitatii condensatorului supus testarii, masurand printr-o metoda oarecare frecventa semnalului, pentru a determina valoarea capacitatii.

Deci acest tip de capacimetru nu este altceva decat un convertor capacitate – frecventa.

La montajul prezentat fara a fi complicat, dar utilizand componente modeme, gama valorilor masurate este mare; de la capacitati de pF pana la capacitati de sute de microfarazi. Valoarea capacitatii masurate se citeste pe un display cu 3 digiti, cunoscut in literatura de specialitate „Counter Display”.

Elementul principal din numarator este circuitul integrat MC14553 care este un numarator BCD pe trei digiti. La acesta este asociat un decoder BCD pentru 7 segmente, circuitul MC14543 si deci displayul poate afisa intre 000 si 999.

4. Releu inteligent comandat de PC

Aplicatia prezentata permite comanda la distanta a unui releu, in momentul aparitiei unui eveniment programat sau prin comanda directa a utilizatorului. Prin intermediul unei interfate grafice pentru calculator se poate actiona si seta modulul releu.

De multe ori se impune comanda la distanta a anumitor echipamente, prin intermediul unui PC, cum ar fi pornirea si oprirea unui echipament audio cuplat la calculator (de exemplu: o combina muzicala).

Aplicatia propusa rezolva in mod simplu aceasta problema, cu un numar minim de componente, avand la baza microcontrolerul pe 8 biti de uz general PIC16F628A.

Acesta comanda un releu in functie de un eveniment programat sau produs de utilizator. Comunicatia „modulului releu” cu PC-ul se realizeaza printr-un port serial RS232 la o viteza de 9600 baud, full duplex. Interfata cu utilizatorul este simpla, cu diverse facilitati pentru usurarea comenzilor.

5. Indicator de acord pentru receptoare MF-UUS

Montajul prezentat faciliteaza acordul corect pe frecventa unui post de radiodifuziune care nu poseda functia de control automat al frecventei (CAF) receptionate.

Daca suntem in posesia unui receptor radio pe unde ultrascurte cu modulatie de frecventa, iar aparatul nu este prevazut cu control automat al frecventei (CAF), acest adaptor este foarte util atunci cand dorim sa ne acordam corect pe frecventa postului de radio receptionat.

6. Diode rapide si ultrarapide

Diodele rapide si ultarapide sunt intalnite cel mai adesea in sursele de tensiune in comutatie din aparatele electronice sau etajele de deflexie si video din TV si in orice alte module electronice (de comanda) in care este necesara comutarea de semnale de curent si frecventa mare, ele caracterizandu-se prin timpi de comutatie (in direct si invers-revenire) mici, de ordinul zecilor de nanosecunde.

In aplicatii nu trebuie confundate si / sau inlocuite (reciproc!) cu diodele Schottky.

7. Programator paralel pentru bitii de FUSE si LOCK la ATmega

Programarea uC-ului ATmega cu ajutorul programului PonyProg poate conduce la „blocarea” acestor componente, facandu-le imposibil de reprogramat cu un programator serial (SPI).

Un programator paralel de tip master-slave cu ajutorul caruia pot fi reconfigurati bitii de „fuse” si „lock”, permitand astfel „deblocarea” acestor microcontrolere este prezentat, cu exemplificare pentru uC-ul ATmega8.

8. Interfata IrDa (port IR pentru PC)

Multe din placile de baza ce echipeaza PC-urile actuale sau, mai vechi dispun de un conector pentru port de comunicatie IR.

Constructia unei interlete a fost propusa de Oliver Tscherwitschke pe www.electronics-lab.com si testata pe o placa de baza Asus p/i-p55t2p4.

Interfata are la baza circuitul TFDS4500 (sau TFDU4100 si acesta prezentat in trecut in revista). Pentru conexiunea cu placa de baza sunt necesari 4 pini: txd, rxd (pini comunicatie), +5V si GND (alimentare).

Surse:

http://conexclub.ro/

https://www.conexelectronic.ro/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *