Revista Conex Club – nr.3 – 2000

Revista Conex Club – nr.3 – 2000 – Intrerupator static

Timp de citit: 4 minute

Principalele subiecte prezentate

1. Interactivitatea DVD

Despre DVD (Digital Versatile Disc), aproape toata lumea a auzit si stie cate ceva. Se aminteste ca acest dispozitiv media a avut cea mai rapida ascensiune pe piata de produse electronice de acest tip.

A fost lansat in SUA in 1997, a „venit” in Europa in 1998 si in 1999 deja se pare ca a fost vandut la un nivel de mai multe zeci de milioane de exemplare (este vorba de playere, nu de discuri, unde vanzarile sunt mult mai mari).

Motivatia succesului consta in performantele sale deosebite, care il fac, in mod special, inlocuitorul CD-urilor audio, VCD-urilor (video CD), cat si al VCR-urilor (videocasetofoane), fata de acestea avand o serie de parametrii net superiori, tipic din acest punct de vedere fiind durata inregistrarii (de 2-5 ori mai mare decat la un CD clasic).

Printre facilitatile oferite si mult apreciate de catre cumparatori apare si interactivitatea, o functie mai greu de inteles la un disc deja inregistrat. Cum poate interveni utilizatorul asupra unei inregistrari deja facute? Si totusi se poate…

Anumite secvente din film sunt realizate in mai multe variante, inregistrate in paralel. Utilizatorul poate programa redarea filmului intr-una din variante. Numarul variantelor a ajuns chiar la cinci (pana in anul 2000).

Cam cum ar sta lucrurile in practica? Sa presupunem ca este vorba de un film „cu batai”. Daca sunt in vizita rude mai in varsta sau copii, evident ca se programeaza o varianta blanda, cateva palme si gata.

Progresiv, functie de spectatori si de dispozitia lor se poate ajunge la varianta „sangeroasa”. Acelasi lucru se poate face si in cazul unor filme sexy… Si sa nu uitam ca in acest mod putem alege si sfarsitul filmului, „happy end” sau „tragedie mare”!

2. Amplificator 10W

Amplificatorul audio de 10W prezentat in varianta monofonica, este construit cu ajutorul circuitului integrat TDA2003 special conceput pentru a echipa echipamente audio cu alimentare de la un acumulator auto.

Schema electrica de principiu a amplificatorului este prezentata in articol. Acesta are urmatoarele date tehnice:

  • tensiune de alimentare: 12…18V;
  • putere de iesire in regim continuu sinusoidal 7.5W / 2 Ohm;
  • putere muzicala: 10W / 2 Ohm pentru tensiune de alimentare de 14.4V;
  • impedanta de intrare: 70 KOhm;
  • castig in tensiune: 40dB;
  • curent absorbit: 0.5A pentru sarcina de 4 Ohm, 1A pentru sarcina de 2 Ohm;
  • nivelul semnalului de intrare: 40mV;
  • protectie la scurtcircuit pe iesire;
  • blocare la supratemperatura.

3. Baza te timp

Utilizand divizorul de frecventa MMC362 se poate realiza simplu si rapid o baza de timp cu multiple utilizari. Circuitul integrat MMC362 contine toate etajele necesare realizarii unei baze te timp ce ofera semnale cu perioada de 0.1s si 1 minut.

4. Incarcator pentru acumulatoarele Ni-Cd

Montajul prezentat asigura incarcarea lenta, individual si simultan a patru acumulatoare de tip Ni-Cd.

Acumulatoarele Ni-Cd (Nichel-Cadmium), in ciuda dezavantajelor pe care le prezinta, sunt des utilizate in aparatura profesionala si electrocasnica datorita pretului de achizitie mai mic comparativ cu elementele Ni-MH (Nichel – Metal).

Intretinerea in timp a acumulatoarelor Ni-Cd este un proces ce necesita precautii, in special la operatia de incarcare.

Exista pe piata o multitudine de incarcatoare „inteligente” pentru elemente de diferite tipodimensiuni, care pot face incarcare lenta, pe parcursul a 7-10 ore sau rapida (cateva ore). Incarcarea rapida duce, intr-un timp relativ scurt, la scaderea performantelor electrice.

Fiecare element Ni-Cd este caracterizat, printre altele, de tensiune nominala (exprimata in V) si capacitate nominala (exprimata in mAh).

Producatorii recomanda, in general, ca incarcarea sa se faca cu un curent constant egal cu 10% – 20% din valoarea capacitatii nominale. Aceasta reprezinta incarcarea lenta.

5. Convertor AC-AC cu tranzistoare

Electronica de putere ocupa un loc important in activitatea industriala atat la nivelul transferului de energie electrica, cat si al conversiei electromecanice datorita progresului inregistrat de dispozitivele semiconductoare de putere, a materialelor folosite si a sistemelor electronice de comanda.

Convertoarele curent alternativ – curent alternativ (CA-CA) se construiesc pentru a modifica valoarea efectiva a tensiunii pe sarcina.

Pentru a obtine la iesirea acestor convertoare o tensiune de valoarea efectiva reglabila se cunosc deja doua metode, si anume – reglajul de faza si adaptabil la toate tipurile de sarcina;

  • Curentul absorbit nu este nici el sinusoidal. Factorul de putere este redus si armonicile de curent perturba reteaua electrica (chiar in prezenta unei sarcini pur rezistive). Amplitudinile maxime ale acestor armonici trebuie limitate in conformitate cu normele de compatibilitate electromagnetica de frecventa joasa;
  • Valoarea ridicata a pantei curentului (di/dt) la amorsarea tiristorului necesita un filtru (LC) pentru a limita perturbatiile radio-electrice…

6. Indicator de nivel

Elementele optoelectronice de afisare transmit receptorului informatii prin emiterea de semnale luminoase cu diferite intensitati, culori si/sau forme.

Cea mai simpla informatie se transmite prin puncte, folosind circuite simple, in care cel mai adesea este utilizat semnalul luminos emis de un LED.

Se propune spre realizare un indicator de nivel cu 12+1 LED-uri realizat cu circuitul integrat UAA180 (sau AD277). Indicatia este de tip bara si se face dupa o lege liniara.

7. Intrerupator static

Desi relativ mai scump din punct de vedere al costurilor de exploatare, deoarece prezinta consum de putere electrica, intrerupatorul static prezinta o serie de avantaje in comparatie cu intrerupatorul mecanic.

Putem enumera, printre altele, durata de viata mult superioara, lipsa arcului electric care asigura siguranta in exploatare in mediu inflamabil, functionare silentioasa, curent de comanda mic si izolatie mare intre partea electrica de comanda si cea de forta prin utilizarea de optocuploare.

O varianta de intrerupator static este propusa de P. Wallerich in revista Electronique Pratique, varianta prezentata in articol.

Surse:

http://conexclub.ro/

https://www.conexelectronic.ro/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *