Revista Conex Club – nr.2 – 2002

Revista Conex Club – nr.2 – 2002 – Amplificatorul cu zgomot redus LM833

Timp de citit: 2 minute

Principalele subiecte prezentate

1. AD606 (50 MHz, 80 dB Demodulating Logarithmic with Limiter Output)

Circuitul AD606 este un demodulator logaritmic monolitic cu o dinamica de 80dB. Se alimenteaza cu tensiune de 5V si consuma 65mW.

Este utilizat in diverse tipuri de receptoare in special in telefonia mobila si in multe alte aplicatii de transmisii FM.

2. Cartela SIM (elemente pentru studiu si aplicatii)

SIM-cardurile foarte cunoscute de publicul larg sunt cele destinate in special serviciilor preplatite cum ar fi: Telefonia publica fixa sau celulara; Serviciile spalatoriilor publice; Serviciile parcarilor auto urbane si altele.

Insa posibilitatile oferite de banala cartela sunt putin exploatate. De aceea se recapituleaza in mod didactic cunostintele strict necesare intelegerii modului de functionare sau pentru dezvoltarea diverselor aplicatii.

3. Generator de functii

Se prezinta un generator de semnale: sinusoidal, triunghiular, rampa si dreptunghiular. Circuitul integrat care realizeaza cele trei forme de unda de baza (sinusoidala, triunghiulara si rampa) este de tip XR2206CP.

Forma de unda dreptunghiulara este preluata de pe iesirea de sincronizare a circuitului si de aceea ea poate fi doar atenuata.

Date tehnice:

  • Frecventa: 0 – 200kHz;
  • Game frecv.: 6;
  • Regaj fin de frecventa in cadrul fiecarei game;
  • Functii: 4 (Sinusoidala, Triunghiulara, Rampa, Dreptunghiulara);
  • Atenuare: 4 trepte (0dB, 20dB, 40dB, 60dB);
  • Amplitudine: reglabila continuu in cadrul unei trepte de atenuare pentru primele trei forme de unda;
  • Axa de C.C.: -75% , +75% din tensiunea dubla de alimentare;
  • Iesiri: 3 {600 Ohm si 50 Ohm cu axa de C.C.; C.A. (aprox 1.5 Ohm)(fara componenta de C.C.)} (impedanta care poate fi conectata pe iesirea C.A. este >/= 600 Ohm);
  • Intrare de baleiaj (a frecventei in cadrul gamei alese.): 3.2V / min. / 50 Ohm;
  • Alimentare: sursa dubla +/- 9V (baterii), +/-12V;
  • Consum: 50mA, 60mA.

4. Circuite imprimate – Evaluarea unei discontinuitati speciale

Circuitele imprimate prezinta in mod inevitabil o gama larga de discontinuitati. In 2001, pe parcursul a doua articole, a fost prezentata in paginile revistei Conex Club discontinuitatea „colt”.

Se preciza atunci ca aceasta nu este cea mai periculoasa, si ca altele, la prima vedere inexistente sau cel mult banale, se dovedesc a fi elemente perturbatoare mult mai dure in calea unei transmisii de calitate a semnalelor utile de la circuitul generator la circuitul/circuitele receptoare.

Discontinuitatea care va face obiectul articolului de fata este ramificatia traseului, numita in engleza „branch”.

5. Amplificatorul cu zgomot redus LM833

Multa vreme amplificatorul LM381 (realizat si la noi in tara de catre Baneasa S.A. sub denumirea BM381) a fost unul dintre amplificatoarele operationale duble de zgomot redus, accesibile ca pret si cu performante bune pentru aplicatii in radiofrecventa.

Acceasi firma care a realizat LM381 (National Semiconductor) a fabricat apoi un alt circuit integrat cu performante mai bune, LM833, disponibil si in magazinele de specialitate de la noi. Amplificatorul LM833 este tot unul dual, dar in capsula cu 8 pini.

6. Experimente cu fideri

Studierea experimentala a fenomenelor fizice pe liniile lungi (fideri) necesita aparatura scumpa si operatori foarte calificati.

Programele speciale de analiza a circuitelor cu care se pot simula pe calculator aceste experimente sunt de uz general, deci scumpe si dificil de manipulat.

Plecand de la conceptia ca experimentul este cea mai eficienta cale de intelegere a fenomenelor, se prezinta cititorilor cateva exemple practice de simulare folosind un program usor de procurat si de utilizat.

7. Display matriceal

Articolul prezinta o aplicatie interesanta a binecunoscutului microcontroller PIC16F84 de la Microchip si anume un afisaj matriceal animat de 8×8 puncte cu LED-uri.

Surse:

http://conexclub.ro/

https://www.conexelectronic.ro/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *