Principalele subiecte prezentate
1. Interfata universala USB – Velleman K8055
Firma Velleman propune electronistilor un kit ce permite familiarizarea in domeniul aplicatillor unde supravegherea functionarii si comanda unor instalatii complexe este asigurata prin intermediul computerului.
Pentru ca semnalele analogice sau digitale, primite de la diversi senzori, traductoare sau alte echipamente electrice, nu pot fi recunoscute si interpretate de calculator, este necesara intercalarea unei interfete care sa faca posibila comunicarea.
Pentru a acoperi o clasa mai larga de experimente, modulul a fost prevazut cu 7 intrari (5 digitale + 2 analogice) si 10 iesiri (8 digitale + 2 analogice).
Numarul intrarilor/iesirilor poate fi extins prin conectarea unor interfete suplimentare la port-ul USB al calculatorului. Toate rutinele de comunicare sunt continute in DLL (Dynamic Link Library).
Totodata exista facilitatea scrierii unor aplicatii Windows in Delphi, Visual Basic, C++ sau orice alta aplicatie de dezvoltare pe 32 de biti care poate comunica prin DLL.
2. Detector de RF – Pentru emitatoare „spion”
Exista servicii specializate in cautarea emitatoarelor, in descoperirea celor mai ingenioase ascunzatori posibile, insa acest lucu se poate face si individual folosind aparatura performanta sau avand calitati ceva mai modeste.
Articolul prezentat isi propune sa faca o descriere generala, cat si o prezentare practica a unui model usor de realizat.
Mai intai trebuie stabilite cateva lucruri esentiale pentru detectorul de RF:
- Sa acopere o banda de frecventa cat mai mare;
- Sensibilitatea sa nu fie prea mare pentru a putea localiza cu precizie obiectul ce ascunde emitatorul;
- In timpul cautarii sa emita un sunet ce poate sa activeze un emitator cu functionare automata;
- Sa indice optic si acustic momentul apropierii;
- Sa consume un curent cat mai mic de la o sursa portabila de tensiune.
Cablajul imprimat are dimensiunea de 75/55mm si desenul prezentat in figura 2 (in articol).
3. LM3876 – Audio Power Amplifier SeriesHigh-Performance 56W Audio Power Amplifier w/Mute
Circuitul LM3876 este un amplificator audio de putere de inalta performanta capabil sa livreze 56W in mod continuu pe o sarcina de 8 Ohm cu THD + N = 0.1% in banda 20Hz…20kHz. Circuitul integrat este conceput si realizat de firma NATIONAL SEMICONDUCTOR.
Caracteristici principale:
- putere livrata continuu 56VV/8 Ohm;
- putere de iesire instantanee 100W;
- raportul semnal / zgomot >95dB;
- intrare de „mute”;
- protectia iesirii in cazul scurtcircuitarii catre masa sau catre bara de alimentare, prin limitarea curentului;
- protectia iesirii la supratensiuni tranzitorii datorate sarcinilor inductive;
- protectie la subalimentare |Vee|+|Vcc|<12V pentru evitarea regimurilor tranzitorii de pornire si oprire;
- incapsulat in TO 220 cu 11 pini;
- domeniu larg al tensiunii de alimentare 20V…94V.
Aplicatii:
- componente stereo;
- radiocaset CD;
- boxe active;
- amplificatoare „surround-sound”;
- televizoare.
4. Termostat electronic
In sistemele de automatizare se folosesc frecvent bucle de reglare automata, printre care se numara stabilizatoarele de temperatura, numite si termostate. Domeniul de aplicatie este larg, in industrie, dar si casnic.
Termostatul prezentat este destinat sa lucreze in locuinta, pentru stabilizarea temperaturii dintr-o incapere.
Poate comanda o centrala de apartament sau un incalzitor electric. Fata de termostatele mecanice este superior prin precizia pragurilor de actionare, histerezisul mic si mentinerea neschimbata a caracteristicilor in timp. Pentru o utilizare comoda contine un termometru digital.
Elementul sensibil la temperatura este format din doua circuite integrate LM 335 (D5 si D6) conectate in serie. LM 335, conectat in circuit ca o dioda Zener, prezinta la borne o tensiune liniar proportionala cu temperatura sa absoluta, factorul de proportionalitate fiind 10mV/K.
Legarea in serie a doua circuite creste sensibilitatea traductorului la 20mV/K, respectiv o valoare care poate fi prelucrata ulterior fara precautii speciale.
5. Tastatura control acces pentru zavor eletronic
Montajul descris este o varianta „low cost” de controler cu tastatura dedicat sistemelor de control acces „stand-alone” (independente).
Combinatia de acces (de cod), la majoritatea controlerelor actuale este aleasa (programata) direct de la tastatura, ele avand la baza functionarii un microcontroler.
De accea, sunt si ceva mai scumpe. Particularitatea montajului prezentat provine de la faptul ca acea combinatie de cod se schimba in mod „hardware”, cu ajutorul unor strap-uri.
Ce-i drept, aceasta metoda poate deveni uneori incomoda, accesibila numai pentru specialisti, dar inconvenientul este compensat de pretul de realizare mic.
Schema electrica a aplicatiei este relativ de simpla (figura 4 din articol), avand ca baza un circuit integrat logic din seria CD – 4022, numarator Johnson, divizor cu 8, un tranzistor VMOS tip BS170 si cateva componente pasive.
Combinatia de cod este formata din 4 digiti, dar se poate extinde pana la 7.
6. Afisoare cu cristale lichide – LCD (I)
Se prezinta un serial in care se prezinta fizica afisoarelor cu cristale lichide (LCD), testarea si identificarea terminalelor la acestea si diverse aplicatii.
Fizica cristalelor lichide
Pentru a intelege mai bine modul de alcatuire si de functionare al afisoarelor cu cristale lichide, LCD, este necesar sa parcurgem pe scurt cateva notiuni de fizica cristalelor lichide.
Cristalele lichide sunt compusi chimici organici, care prezinta in faza lichida doua stari distincte: starea anizotropa si starea izotropa.
Faza anizotropa (denumita si mezofaza) este prezenta imediat dupa punctul de fuziune, in sensul cresterii temperaturii. Lichidul prezinta cateva proprietati speciale, cea mai importanta fiind dubla refractie, care nu apare (in mod normal) decat la cristale solide.
Daca temperatura continua sa creasca, cristalul lichid intra in faza izotropa, dupa ce a depasit punctul critic. In aceasta faza nu mai prezinta proprietati deosebite.
Sunt cunoscute – in chimie – mai multe categorii de cristale lichide. Pentru productia de LCD-uri se utilizeaza cristalele lichide nematice.
7. ICL7660 si MAX1044 – Convertoare de tensiune CMOS cu capacitati comutate
Cele doua circuite folosesc la realizarea de convertoare de tensiune de mica putere utilizand capacitati comutate (condensatoare).
Circuitele integrate ICL7660 (Intersil) si MAX1044 (Maxim) sunt convertoare de tensiune cu capacitati comutate, realizate in tehnologie CMOS, care pot sa inverseze (sa schimbe polaritatea tensiunii de intrare), sa dubleze, sa divida sau sa multiplice o tensiune de intrare pozitiva.
Exista numeroase aplicatii practice in care este necesar sa dispunem de mai multe valori de tensiuni de mica putere, dintre care unele chiar negative si nu doar de una singura.
Transformarea acestei unice tensiuni pozitive de care dispunem in alte valori de tensiuni (unele chiar negative, dupa cum am precizat anterior) este posibila si se poate rezolva practic in mai multe feluri, mai simple sau mai complicate.
Surse: