Revista Conex Club – nr.12 – 2002

Revista Conex Club – nr.12 – 2002 – TDA1562Q – Amplificator audio 70W in clasa H

Timp de citit: 4 minute

Principalele subiecte prezentate

1. Generator de functii pentru PC 0.01Hz…1MHz

Se prezinta un instrument modern pentru generarea semnalelor cu forme de unda standard sau predefinite, indispensabil in laboratoarele de cercetare si proiectare.

Generarea unui semnal electric implica, in cele mai multe cazuri, utilizarea de circuite integrate specializate, capabile sa sintetizeze forme de unda standard (sinusoidala, dreptunghiulara sau triunghiulara) intr-un domeniu de amplitudine si frecventa restrans.

Modificarea formelor de unda standard la nevoile proprii se face greoi, prin modificari in schema electrica a generatorului utilizat, iar rezultatul final nu este intotdeauna cel asteptat.

Valori de mare precizie pentru amplitudine si frecventa implica aparate de masura costisitoare.

Generatorul de functii prezentat permite obtinerea atat a semnalelor cu forme de unda standard, cat si a semnalelor cu forme de unda predefinite. Reglajele de amplitudine si frecventa se fac cu ajutorul calculatorului, prin intermediul interfetelor grafice, nefiind necesare aparate de masura de precizie.

Caracteristici tehnice:

  • Domeniul de frecventa: 0.01 Hz – 1 MHz;
  • Stabilitate asigurata de un cristal de cuart;
  • Izolare optica fata de calculator;
  • Unda generata cu distorsiuni reduse;
  • Iesiri compatibile TTL;
  • Stocare de pana la 32Kb puncte de forma de unda;
  • Forme de unda standard: sinusoidala, dreptunghiulara si triunghiulara;
  • Biblioteca de forme de unda predefinite: zgomot, baleiaj, etc.;

2. Componente electronice destinate tenologiei SMT

Tehnologia montarii pe suprafata sau SMT (SMT = Surface Mount Technology, in engleza) s-a impus in ultimii ani ca principala metoda de fabricatie a modulelor electronice.

Tehnologia montarii pe suprafata a permis realizarea de module electronice mai performante si mai fiabile, cu o greutate, volum si costuri mai scazute decat tehnologia anterioara, ce utilizeaza componente cu terminale pentru insertie THT (THT = Through-Hole Technology, in engleza).

Componentele electronice utilizate au primit denumiri corespunzatoare acestor tehnologii, intalnim astfel componente pentru montarea pe suprafata (SMD = Surface Mounted Devices, in engleza) si componente cu terminale pentru insertie pe care le vom numi in continuare componente THT.

Ideea montarii pe suprafata a componentelor nu este noua. Primele componente SMD, asa numitele „flat packs” sau capsule plate, intr-o traducere aproximativa, au fost utilizate la circuitele hibride in anii 1960.

3. Stabilizatoare LDO – Low Drop-Out Voltage Regulators

Stabilizatoarele de tensiune liniare sunt foarte raspandite astazi, mai ales cand este vorba de micile stabilizatoare monolitice de tensiune fixa; costul scazut le face imbatabile.

Totusi, atunci cand se impune o tensiune mai mica la intrare sau pentru a avea cat mai multa energie din bateriile sau acumulatoarele utilizate pentru echipamentele portabile, trebuie sa se faca apel la niste circuite integrate ceva mai costisitoare, dar mai eficiente – stabilizatoarele cu cadere redusa de tensiune intrare – iesire sau stabilizatoare LDO (de la Low Drop-Out Voltage Regulators).

Pentru inceput, se va aborda doar stabilizatoarele LDO de tensiune fixa, pozitiva, desi exista si stabilizatoare LDO reglabile sau de tensiune negativa.

4. Programarea afisoarelor alfanumerice LCD (III)

Acest articol vine ca urmare a articolului „Programarea afisoarelor alfanumerice LCD” din revista Conex Club numerele 9-10/2002 si 11/2002.

In acest articol este prezentata o aplicatie scrisa in Turbo C pentru comanda afisorului alfanumeric LCD conectat la portul paralel al PC-ului. Schema de conectare a fost prezentata in articolul precedent.

5. TDA1562Q – Amplificator audio 70W in clasa H

Amplificatoarele de mare putere, care pot echipa autovehicule, sunt apreciate de multi amatori de auditii muzicale.

Cum acest interes este concretizat printr-o cerere crescanda, firmele specializate in elaborarea componentelor dedicate au proiectat si oferit pietei circuite pentru realizarea acestor amplificatoare.

Astfel, prestigioasa firma Philips produce circuitul integrat TDA1562Q care este capabil sa dezvolte o putere de audiofrecventa de 70W pe o sarcina de 4 Ohm, daca este alimentat cu tensiune de 14.4V.

Particularitatea consta in faptul ca alimentarea cu energie electrica se face din acumulator, nefiind necesare elemente intermediare ridicatoare de tensiune.

Circuitul TDA1562Q este un amplificator audio monotonic, in clasa H, cu etaje de iesire in punte (BTL) si capsula multiwatt cu 17 pini. La putere de iesire joasa, pana la 18W, circuitul functioneaza ca un amplificator BTL normal.

6. Sursa in comutatie 13.8V/20A

Proiectul a fost realizat in mai multe etape si a suferit imbunatatiri repetate. S-au testat diverse solutii constructive, tipuri de tranzistoare si sisteme de racire, elemente de eliminare a perturbatilor si sursa acestora si, nu in ultimul rand elementele si materiale magnetice.

Ideea de la care s-a pornit a fost necesitatea de a construi un alimentator de mici dimensiuni, fiabil si rezistent, pentru a furniza energia necesara functionarii unui transceiver profesional in banda de 2m.

Testele efectuate ulterior in afara laboratorului (de catre Y09HCE, Y09HCD) au confirmat pe deplin rezultatele propuse initial. Temerile potrivit carora o sursa in comutatie este mai zgomotoasa decat una liniara au fost contrazise cu un transceiver profesional ICOM 737 lucrand in full power SSB.

Performantele masurate asupra prototipului au fost urmatoarele:

  • Tensiune de iesire reglabila: 7… 14 Vdc;
  • Curent maxim debitat: 15…20A pentru 13.8Vcc;
  • Curent limita reglabil de iesire: 4…20A;
  • Stabilizare in sarcina maxima: 0,1% (maxim 10mV cadere pentru 13.8V @ 15A);
  • Randament in sarcina maxima: 85%;
  • Riplu iesire @ 35KHz maxim 50mVw;
  • Temperatura radiatorului in sarcina maxima, usor ventilat: 48C;
  • Greutate totala 1,6 Kg.
  • Sursa este construita cu izolare galvanica, intre primar si secundar, ceea ce confera o siguranta in plus in functionare.

7. Pony Prog – Programator PIC16C(F)84

Aplicatia din figura 1 (din articol) este simpla si rapid de construit. Asa cum se specifica in numarul anterior al revistei, acest adaptor se poate atasa la interfata prezentata, rezultand un programator util si ieftin. PIC16C84 este cel mai utilizat microcontroler din seria produsa de Microchip.

Adaptorul utilizeaza putine componente active: trei tranzistoare (tip BC557 si BC547) si o dioda Zener (pentru 13V). Pentru microcontroller, se utilizeaza un soclu corespunzator cu 18 pini. Atasarea adaptorului la interfata se face printr-o bareta cu 10 pini.

Se remarca existenta unui jumper de selectie pentru alegere tensiune externa de la o baterie sau direct de la interfata. Tensiunea externa este necesara deoarece PIC16C84 necesita o tensiune de programare mare de 12V (pe pinul de MCLR).

8. Afisor LCD cu mesaje programabile

Se prezinta un modul cu afisor LCD, pentru mesaje programabile, cu interfata seriala si opt intrari, realizat de Velleman, sub forma de kit.

Plasarea acestuia intr-o aplicatie de nivel scazut va transforma aplicatia respectiva intr-o aplicatie de nivel inalt.

Kitul K8045, realizat de Velleman, face posibila afisarea unor mesaje create de utilizator, pe un ecran LCD. Selectarea unui mesaj se face prin 8 intrari de date, pe doua niveluri de prioritate.

Programarea mesajelor se face prin indermediul unui PC, conexiunea cu acesta facandu-se printr-o interfata RS232. Soft-ul oferit de Velleman faciliteaza introducerea mesajelor. Afisorul LCD este iluminat.

Caracteristici tehnice:

  • iluminarea afisorului LCD se face cu un numar de maxim 9 becuri miniatura, plasate in spatele acestuia;
  • afisarea mesajelor se face prin simpla apasare a unui buton;
  • comenzile de intrare pot fi realizate cu contacte simple, circuite integrate logice sau circuite open-collector;
  • programarea se face usor, printr-o interfata grafica atractiva, nefiind necesara cunoasterea nici unui limbaj de programare;
  • se pot memora (intr-o memorie non-volatila) pana la 9 mesaje de cate 16 caractere;
  • sunt posibile 4 moduri de operare.

Surse:

http://conexclub.ro/

https://www.conexelectronic.ro/

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *