Principalele subiecte prezentate
1. MIC2754/3 – Supervizor al tensiunii de alimentare
Componentele MICREL, MIC2753 si MIC2754 asigura supravegherea si protectia la supratensiune a procesoarelor care sunt elemente sensibile la varfurile de tensiune provenite de la sursele de alimentare, indiferent daca sunt liniare sau in comutatie.
O interfata de protectie este capabila sa detecteze supratensiuni si sa reseteze sistemul in mai putin de 140ms.
Tensiunea de alimentare maxima este de 7V, iar consumul de numai 30uA, componentele fiind recomandate utilizarii in aparatele stationare sau portabile.
Cu cinci nivele de tensiune prestabilite, circuitele prezentate permit controlul mai multor tensiuni de alimentare standardizate pentru sistemele digitale. Sunt disponibile in capsule SMD tip SOT23-5.
2. LT1638/9 – Amplificator operational 1.2MHz, 0.4/us
De remarcat la acest amplificator operational ca poate lucra cu semnale de intrare care au amplitudinea peste tensiunea de alimentare (pana in 44V).
Cele patru amplificatoare din capsula standard, DIP sau SMD cu 8 pini, pot fi alimentate (simplu sau diferential) cu 2.5V pana la 44V, consum maxim 230mA pe amplificator si are protectie la conectarea inversa a bateriei (pana la 18V).
Produsul banda-castig este 1.2MHz, iar Slew Rate 0.4V/us.
Se utilizeaza la monitorizare in sistemele alimentate de la baterii sau celule solare, la instrumentatia si conditionarea senzorilor de masura, la filtrele active de mica putere s.a.
3. TPA2000D2 – Amplificator audio pentru sisteme media
PDA2000D2 produs Texas Instruments este un circuit amplificator audio in clasa D ce ofera 2W pe canal (sarcina de 3 Ohm) si nu necesita filtru la iesire.
Semnalele audio de nivel mic sunt convertite in impulsuri modulate in durata (PWM).
Are protectie termica si la supracurent si trece in starea de standby la scaderea tensiunii de alimentare. Alimentarea se face cu +5V, consumul in standby fiind de 1 uA. Este oferit in capsula SMD cu 24 de pini.
4. Emitator – receptor pentru telecomanda
Ansamblul emitator-receptor prezentat ofera aplicabilitate practica diversa, cum ar fi: controlul portierelor si/sau a dispozitivului antifurt al unui autovehicol, deschiderea de la distanta a portilor, usilor actionate electric cu motoare (de la curti, garaje, etc.) sau comanda iluminatului interior sau exterior. Distanta maxima de actionare este de 15m.
5. TL497 – Regulator de tensiune in comutatie
Pentru constructia surselor de tensiune in comutatie, Texas Instruments a realizat circuitele TL497AC si TL497AI care integreaza pe un singur chip functiile necesare acestui scop.
Cu aceste circuite se pot configura surse in comutatie tip Buck (coboratoare), Boost (ridicatoare) sau invertoare (de polaritate) cu randament ridicat (peste 60%).
TL497AC opereaza la parametri normali in gama de temperaturi 0…70°C, iar TL497AI in gama -40°…85°C. Semnificatia terminalelor la capsula cu 14 pini este prezentata in figura 2 (din articol).
6. Protectia acumulatoarelor
Dispozitivul de protectie a acumulatoarelor cu placi de plumb prezentat in articol este utilizat in domeniul comunicatiilor.
Descarcarea acumulatoarelor, in general, sub valoarea limita prevazuta de fabricant duce la aparitia unor procese electrochimice ireversibile, ce au ca rezultat micsorarea capacitatii electrice sau chiar distrugerea acestora.
Fabricantul specifica in documentatia tehnica, tensiunile minime si maxime la bornele acumulatoarelor si acestea depind de urmatorii factori:
- tipul de acumulator;
- capacitatea acumulatorului;
- temperatura ambianta;
- curentul de descarcare, respectiv incarcare;
- timpul de descarcare, respectiv incarcare.
Astfel, tensiunile minime si maxime recomandate pot atinge urmatoarele valori:
- tensiunea minima: 1.00V…1.75V pe element;
- tensiunea maxima: 2.27V…2.40V pe element.
In cazul dispozitivului prezentat, controlul se face doar asupra tensiunii minime, prin decuplarea acumulatoarelor si protejarea acestora la descarcare sub tensiunea minima recomandata.
Pentru determinarea acestei tensiuni se tine seama de urmatoarele ipoteze:
- se utilizeaza un numar de 4 acumulatoare cu plumb si electrolit acid, fara intretinere, tip dryfit A400, fabricate de firma Sonnenschein, legate in serie, pentru obtinerea tensiunii nominale de 48V;
- temperatura ambianta situata in gama 15C…25C (in acest caz nu este nevoie de corectia suplimentara a valorii tensiunii rezultate);
- curent de descarcare mediu de 1 x I20 unde I20 = Capacitatea bateriei/20h.
7. Indicator de balans
In amplificatoarele stereo Hi-Fi, adesea semnalul de pe un canal nu poate fi comparat corect cu semnalul de pe celalalt canal.
Acest inconvenient poate fi inlaturat prin folosirea unui montaj care sa faca compararea celor doua semnale si in acelasi timp sa avertizeze, prin intermediul a doua diode LED, egalitatea sau inegalitatea semnalelor.
In timpul functionarii va lumina LED-ul corespunzator canalului cu semnal mai mare, egalitatea semnalelor determinand activarea ambelor LED-uri.
Indicatorul permite compararea a doua semnale a caror amplitudine se situeaza in limitele 0.4…10V. Tensiunea maxima de alimentare este 12V, iar consumul sub 20mA.
8. Lumina dinamica
Aflati in pragul sarbatorilor de iarna si motivata de multiplele posibilitati de decorare pe care montajul „Lumina dinamica” il poate sugera utilizatorului (chiar si la bradutul de Craciun), redactia revistei reia pe scurt prezentarea facuta acesteia, in numarul din decembrie 1999 (la paginile 30-31) al revistei, insa cu completari in ceea ce priveste modul de interfatare cu partea de electronica de putere.
Ansamblul poate fi utilizat si la firme sau reclame luminoase. Sistemul realizat de Conex Electronic se compune dintr-un modul de comanda si monitorizare cu 8+1 LED-uri si un modul de putere cu opt canale pentru (in special) sarcini rezistive, de exemplu, lampi cu incandescenta alimentate de la reteaua de curent alternativ monofazat de 220V.
Cele doua module se interconecteaza conform cu schema bloc prezentata in figura 1 (din articol).
Partea de comanda si monitorizare este realizata cu circuite integrate TTL din seria 74HC si obligatoriu alimentarea acesteia trebuie sa se realizeze de la o sursa stabilizata de +5Vcc. Consumul este de maxim 100mA.
9. RxTx – 29MHz
Aglomerarea benzii de 144…146MHz impune pentru comunicatiile locale (in primul rand) folosirea altor benzi de frecventa alocate traficului de radioamator.
Sunt vizate in general benzile de frecventa superioare, cum este cazul benzilor de 432MHz sau 1296MHz. Echipamentul tehnic pentru traficul in aceste benzi este insa mai aparte, dar usor de procurat atunci cand radioamatorul dispune de mijloace financiare.
Situatia este mai complicata in YO unde constructiile Home Made sunt majoritare. O solutie practica este si folosirea benzii de 10m in portiunea din imediata apropiere a frecventei de 29MHz.
Transceiverul prezentat, rod al experimentarilor facute de Y03HZ are o conceptie tehnica moderna, putand fi reprodus fara mari dificultati.
Utilizarea circuitelor integrate specializate (AN7205P) ii confera un grad mare de miniaturizare dar si o pronuntata fiabilitate.
Surse: