Principalele subiecte prezentate
1. Intrerupator crepuscular
Acest dispozitiv comuta un releu de putere atunci cand lumina ambianta a zilei (dintr-o cladire, hol, camera, etc.) scade sub o intensitate predeterminata.
Este destinat pentru a comanda deschiderea iluminatul electric a becurilor (de interior sau exterior) la inserare, respectiv inchiderea iluminatului la debutul zilei, dimineata.
Montajul electronic prezentat face parte din categoria (mini) kit-urilor electronice neasamblate, realizate de Velleman, destinat incepatorilor, respectiv cu grad scazut de dificultate la realizare.
Se subintelege ca revista Conex Club il recomanda debutantilor in electronica practica sau laboratoarelor scolare, pentru studiul comutatoarelor electronice cu amplificatoare operationale (comparatoare) si a rezistoarelor cu valoare dependenta de alte marimi fizice (intensitate luminoasa, respectiv) – numitele fotorezistoare.
2. Verificarea tranzistoarelor MOSFET
Se prezinta o metoda pentru verificarea rapida a tranzistoarelor de tip MOSFET. Deoarece tensiunile utilizate in cadrul schemei (figura 1 din articol) sunt reduse, metoda nu permite o caracterizare a tranzistoarelor la inalta tensiune (cazul surselor de alimentare in comutatie sau a etajelor de deflexie din receptoarele TV), dar depisteaza tranzistoarele „sigur defecte”, inlaturand dubiile asupra acestora.
3. Termostat digital 0…1000C cu termocuplu
Montajul prezentat este destinat aplicatiilor industriale, de precizie medie, medie, dar pe o plaja larga de temperatura: 0…1000C. Ca traductor de temperatura se utilizeaza un termocuplu, care impune, de altfel, precizia citirii temperaturii.
Optional, afisarea temperaturii se poate face pe un voltmetru digital realizat cu ICL7107.
Termocuplul genereaza o tensiune de cca 50uV/grad, cu neliniaritati mai pronuntate la capetele domeniului de masura (vezi articolele dedicate traductoarelor de temperatura si managementul termic al produselor electronice din numerele anterioare), respectiv 0 si 1000C, dar cu o liniaritate accectabila in interiorul intervalului.
In schimb, termocuplul este un traductor ieftin in comparatie cu termorezistenta. Cateva tipuri de termocupluri sunt prezentate sumar in tabelul 1 din articol.
Functiile termostatului propus ca aplicatie sunt mentinerea temperaturii intre doua limite prestabilite, respectiv Tmin si Tmax si cuplarea unui dispozitiv de racire (de exemplu, ventilator) la depasirea unui prag critic, denumit in aplicatie T-ALERT.
4. Lumini dinamice cu circuite analogice
Se prezinta o aplicatie simpla cu patru canale, implementata cu circuite analogice, respectiv comparatoare analogice (tip LM324).
Luminile dinamice reprezinta aprinderea si stingerea unor surse de lumina, aranjate intr-o forma geometrica determinata, conform unei succesiuni de faze precizate.
Aplicatia este o varianta inedita care se poate realiza cu circuite analogice (comparatoare analogice) eliminand complet pe cele digitale.
5. Programator – placa de dezvoltare aplicatii pentru uC PIC cu 18 pini
Ideea realizarii acestui montaj prototip „vine” de la serialul prezentat in revista „Microcontrolere PIC – Prezentare si programare” in care se prezinta structura uC PIC si modul lor de programare pentru diverse aplicatii.
Pe placa pot fi regasite componente ca: bar-graph cu LED-uri, diplay LED cu 4 push-butoane, interfata seriala, buzzer, conector pentru diplay LCD. etc.. in general cam tot ce este necesar unor aplicatii, plus, pe placa se afla si programatorul, trecerea de la starea de programare la cea de aplicatie realizandu-se prin apasarea unui singur buton.
Montajul inglobeaza pe o singura placa de circuit imprimat toate componentele necesare programarii si testarii diverselor aplicatii proprii, dezvoltate cu (scrise pentru) microcontrolere PIC cu 18 pini (PIC16F84, PIC16F628, etc.).
6. Relee de timp
Releele de timp sunt montaje electronice care servesc la executarea unor actiuni in general electrice dupa un timp prestabilit.
Ca exemple de utilizare sunt aprinderea sau stingerea unei lumini in procesul de developare fotografica, dar si a altor activitati chiar intr-o bucatarie.
Un prajitor de paine sau un incalzitor pot fi comandate ca sa fie in actiune atat cat impune prajirea painii sau prepararea unei mancari. Montajul de releu de timp prezentat poate comanda actionarea unui releu in intervalul 5…30 minute in intervale de 5 minute.
Analizand schema electrica se observa ca este destul de simpla, contine putine componente, evident este ieftina si usor de confectionat. Se folosetste un circuit specializat din familia 555 sau un 7555 care este varianta CMOS deci lucreaza consumand putina energie electrica.
7. Panou de comanda relee statice
Se prezinta o varianta de comanda la distanta a unor relee statice (triace sau tiristoare de putere) pe doua fire, fiecare.
Comanda se face izolat, respectand tema ceruta, prin intermediul unor optotriace din seria MOC (a se vedea functionarea acestora in numarul 9/2004).
Aplicatia este recomadata in comenziile casnice sau industriale daca se tine cont de principalele avantaje ale contactoarelor statice fata de cele electromngnetice: lipsa componentelor mecanice mobile, timpi de comutatie foarte mici, gabarit redus, putere de comanda mica, fiabilitate ridicata.
Montajul poate comanda doua optotriace MOC3063 sau MOC3083 prin doua linii cu doua fire fiecare.
Surse: