Principalele subiecte prezentate
1. LM4663 – Amplificator audio in clasa D
Destinat utilizarii, in special, la aparatura multimedia, laptop-uri sau la orice echipament portabil cu consum redus.
Circuitul integrat LM4663 ofera 4W (sau 2 x 2W Stereo) putere electrica, pe o sarcina de 4 Ohm la 5V tensiune de alimentare.
Etajele de iesire sunt configurate in clasa D de functionare, randamentul ajungand, la puterea maxima, 83%.
Prezinta distorsiuni, masurate la 1W, de THD = 0.2%. Pentru a le reduce, se utilizeaza tehnica modulatiei Delta-Sigma care compara semnalul de la intrare cu cel de la iesire.
Are intrare pentru semnal multiplexat si este prevazut cu protectie termica. Este montat in capsula TSSOP cu 24 de pini.
2. LM4651/52 – 170W in clasa D – Subwoofer
National Semiconductor propune pentru domeniul audio un ansamblu format din doua circuite integrate: driver-ul LM4651 si modulul de putere LM4652.
Primul, ofera proprietatile necesare unui amplificator audio (protectie la scurtcircuit pe iesiri, supratensiune, supratemperatura si supramodulare) plus un bloc oscilator si comparator cu modulatie PWM care mentin distorsiunile la un nivel redus.
Pe sarcina de 4 Ohm se obtine putere electrica de 120W, randamentul fiind de 85%. Intrarea in regim normal de functionare se face lent („soft-start”).
Modulul de putere – LM4652 – contine patru tranzistoare MOSFET alimentate de la o sursa de tensiune dubla. Iesirea pe sarcina se face cu filtru pentru frecvente joase.
3. Amplificatoare operationale de putere – Seria OP547/8/9
Aceasta serie, realizata de Burr-Brown, ofera protectie termica si control logic prin trecere in stand-by daca protectia termica nu se activeaza (sau trece iesirea amplificatorului in stare de inalta impedanta).
Circuitele integrate se pot alimenta de la o sursa simpla sau dubla. Tensiunea maxima de alimentare este de 60V, iar curentul maxim de varf prin sarcina: 10A pentru OPA549, 5A pentru OPA548 si 0.75A pentru OPA547. Slew Rate este de 9,10, respectiv 6V/us.
Circuitele sunt prevazute cu pini pentru reglajul curentului limita prin intermediul unor potentiometre sau convertoare D/A.
4. LM2907 / LM2917 – aplicatii
Cele doua circuite integrate LM2907 / LM2917, prin calitatile lor electrice, prezinta un deosebit interes pentru constructorii de aparatura de masura si echipamente de automatizare.
Pentru masurarea semnalelor de joasa si medie frecventa, determinarea turatiei motoarelor cu ardere interna, masurarea capacitatilor electrice mari la condensatoarele electrolitice, controlul vitezei sau actionari cu comanda vocala si senzoriala – LM2907 sau LM2917 reprezinta solutii practice imediate.
Convertor frecventa / tensiune – sub aceasta denumire National Semiconductor descrie in notele sale de aplicatii, unde si cum pot fi utilizate cele doua tipuri de circuite integrate.
Acestea sunt realizate in capsula cu 8 pini – DIP8 (LM2907M-8/LM2907N-8 sau LM2917M-8/LM2917N-8) sau cu 16 pini – DIP16 (LM2907N sau LM.2917N/M).
Sunt prezentate urmatoarele aplicatii:
- Tahometru cu LM2907;
- Convertor frecventa-tensiune cu LM2917;
- Capacimetru cu LM2907;
- Indicator depasire frecventa (viteza) maxim admisa;
- Zavor electronic cu LM2917;
- Adaptor turometru / voltmetru (auto);
5. Generator AF
Generatorul descris acopera banda de frecvente de 1 Hz – 1 MHz in 6 game fiind considerat ca un accesoriu indispensabil in activitatea practica a oricarui electronist.
Costul destul de ridicat al instrumentelor de laborator profesionale are drept rezultat imposibilatea achizitionarii lor de catre marea majoritate a tinerilor amatori de constructii electronice.
Tinerilor constructori le este dedicat articol in care se prezinta realizarea unui generator simplu care, odata construit si reglat ii va ajuta in cele mai diverse situatii practice, cum ar fi:
- reglarea amplificatoarelor de joasa frecventa;
- reglarea filtrelor de joasa si medie frecventa;
- generator de tact pentru experimentari cu circuite digitale de tip CMOS (dar la nevoie si TTL daca i se adauga o interfata cu un Trigger-Schmitt SN74HC13);
- generator pentru instrumentele de masura a inductantelor si capacitatilor.
6. Protectia incintelor acustice
Din punct de vedere functional protectia se realizeaza prin intermediul unor contacte de releu care sunt actionate sau nu pe perioada unor fenomene electrice tranzitorii.
Montajul propus asigura doua functii:
- anclansarea releului (deci si conectarea difuzoarelor) cu intarziere de cateva secunde, protejandu-le de regimul tranzitoriu la pornirea amplificatorului de putere; astfel, se scapa si de deranjantul „pocnet” care se aude in difuzoare;
- declansarea imediata a releului la curentul continuu sesizat pe oricare dintre iesirile amplificatorului la care este cuplat montajul, indiferent de polaritatea fata de masa.
7. Voltmetru digital cu afisor LCD
Pentru afisarea valorii masurate pe LCD a fost proiectat circuitul integrat ICL7106 (ruda cu ICL7107 prezentat in numarul precedent), care indeplineste toate functiile necesare unui voltmetru digital.
Afisarea valorii masurate se face cu 3 1/2 digiti si punct zecimal. Spre deosebire de celelalte circuite cu care se inrudeste, ICL7106 are referinta de tensiune interna.
Numarul componentelor externe este redus. Tensiunea masurata, in gama 0…200mV, se aplica circuitului prin grupul de integrare R3-C5 pe la bornele IN+, respectiv IN-. Curentul la intrare este de 1 uA.
8. Transceiver 144Mhz – Oscilatorul local
Particularitatea transceiverului prezentat, rod al experimentarilor de la Conex Club consta in faptul ca heterodina locala este un oscilator cu frecventa variabila ce acopera ecartul in limitele 133.3…135.3MHz.
Acest oscilator permite si lucrul pe retranslatoarele destinate radioamatorilor, adica realizeaza un decalaj de 600kHz intre frecventele de receptie si emisie.
In figura 1 (din articol) este prezentata schema bloc. Oscilatorul cu frecventa variabila in limitele 8.5…10.5MHz (modulat in frecventa in regimul de emisie) este aplicat mixerului echilibrat prezentat in figura 4 (din articol).
Tot la acest mixer se aplica si semnalul de la oscilatorul cu cristale. Acesta ofera la iesire semnale cu frecventa de 124.8MHz – pentru receptie si 124.2MHz – pentru emisie.
La iesirea mixerului echilibrat se culeg semnale cu frecventa de 133.3…135.5MHz, atat pentru receptie, cat si pentru emisie.
9. Circuitul integrat MC3356
MC3356 este un receptor de banda larga. Include oscilator, mixer, limitator de amplitudite, squelch, detector, comparator preamplificator audio si iesire pentru S-metru.
Este montat in capsula de plastic cu 20 de terminale in varianta clasica si SMD.
Circuitul MC 3356 se alimenteaza cu doua tensiuni, si anume pentru RF (pin4) cu 3-12V, iar pentru celelalte etaje (pin 6-10) cu 3-9V.
Recomandarea este ca la pin 4 sa se aplice 12V, iar la pin 6 si 10 sa se aplice 5V. Circuitul lucreaza corect la temperatura mediului ambiant cuprinsa intre -40C si 85C.
Puterea disipata de capsula este 1.25W. Frecventa maxima de lucru este aproximativ 200 MHz.
Surse: