Principalele subiecte prezentate
1. QT110 – Circuit integrat pentru comanda digitala
Inlocuirea componentelor electrice pentru comenzi cu actionare mecanica din echipamentele electrice, reduc considerabil costurile de productie si exploatare.
Fara intretinere, comutatoarele electronice au o durata de viata apreciabila in comparatie cu cele mecanice.
Circuitul integrat prezentat este o interfata – comutator bistabil („toggle”), tip on/off, pentru senzor digital („prin atingere”).
Consumul este redus, cca. 20uA, iar alimentarea se face cu tensiuni in gama 2.5…5V.
Optional, castigul amplificatorului intern (amplificarea semnalelor radioelectrice captate de senzor) se poate modifica.
Circuitul QT110 se utilizeaza in echipamente destinate controlului de nivel de orice fel, la roboti sau la detectoarele de umiditate din diverse medii.
2. LM74 – Senzor de temperatura cu interfata seriala
Circuitul integrat LM74, produs de National Semiconductor, este un senzor de temperatura cu un convertor A/D Delta-Sigma, SPI si interfata seriala (Microwire). Permite citirea temperaturii instantaneu.
Consumul in regim de standby este mai mic de 10uA, iar acest mod de lucru este des utilizat in sistemele la care consumul de energie este critic. Alimentarea se face cu 3…5V. In stare activa consuma 310uA (tipic).
Gama de temperatura in care opereaza este -55…+150C. Se utilizeaza la aplicatii cu PC-uri, la drivere-le pentru disc, in echipamentele electronice pentru testare sau control industrial s.a. Este realizat in capsula SOIC cu 8 pini.
3. LTC1627 – Regulator in comutatie pentru baterii Li-Ion
Regulatorul de tensiune LTC1627 de la Linear Technology opereaza cu randament ridicat de pana la 95%. Admite o gama a tensiunilor de la intrare de la 2.65V pana la 8.5V, ceea ce permite utilizarea a unuia sau a doua elemente Li-Ion.
Functioneaza pe o frecventa constanta de 350kHz, nu necesita diode Schottky la iesire, optional lucreaza si in mod „burst” si poate fi sincronizat pana la 525kHz.
Cirtuitul integrat LTC1627 opereaza cu un raport ciclic de 100%. Tensiunea furnizata la iesire, pe o sarcina ce consuma 500mA, se situeaza in gama 0.8V si Vint.
4. Controller de temperatura
In comparatie cu un termostat obisnuit, acest montaj ofera doua iesiri de tip releu, una „principala” (la care se poate conecta, de exemplu, un sistem de climatizare sau un ventilator) si una „secundara” care poate comuta elementul de incalzire.
Aceste doua tipuri de actionari au pragurile de actionare (care sunt functie de temperatura) programabile independent si au propriul lor histerezis reglabil.
Structural, sistemul prezentat contine doua blocuri: partea de termostat propriu-zis cu microcontroller (pC) si sistem de afisare pe patru segmente tip LED si respectiv, blocul convertor temperatura / frecventa impropriu denumit „Senzor de temperatura”.
Acesta din urma, realizeaza conversia semnalului electric de la bornele senzorului de tip KTY10, in puls dreptunghiular modulat in durata (PWM).
Acest mod de functionare, ofera multiple avantaje, printre care si plasarea senzorului de temperatura la distanta fata de restul montajului.
Caracteristicile tehnice ale controller-ului de temperatura sunt:
- doua iesiri pe relee ce admit comutarea unor curenti de 5A cu indicatie optica cu LED-uri;
- citirea temperaturii pe un display cu 3 1/2 digiti in gama: -40…+150C;
- ceas 24 de ore (sincronizat cu frecventa retelei – 50Hz);
- alarma programabila pe intreg domeniul de temperatura controlat, pentru ambele iesiri;
- histerezis reglabil pentru fiecare iesire;
- precizie termostat: +/- 0.1C;
- tensiune de alimentare: 9V (300mA).
5. Voltmetru digital de panou cu masa comuna
Voltmetrul de panou ce face obiectul prezentarii de fata nu are intrare flotanta, precum varianta oferita in numarul 10/2000 al revistei Conex Club, ci are ca referinta masa montajului.
Schema electrica are structura de baza similara cu cele prezentate in numerele din spetembrie ’99 si 10/2000 ale revistei, respectiv aplicatia tipica a convertorului A/D ICL7107R insa, tensiunea negativa necesara functionarii corecte a acestuia se obtine cu ajutorul circuitului integrat CD4049 care „buffer”-eaza oscilatorul de tact al lui ICL7107R (semnal provenit de la pinul 3).
6. Ceas 24h
Montajul este un ceas ce afiseaza orele, minutele si secundele, in plus afiseaza intermitent valoarea temperaturii mediului ambiant si a datei, precizia datelor afisate fiind asigurata de un controller prevazut cu un cristal de cuart.
Ceasul electronic realizat de Conex Electronic ofera iesiri pentru afisarea unitatilor de timp pe un display cu sase digiti, in format 24 ore.
In plus, se poate activa sau nu afisarea datei curente, are doua timere:
- Timer 1 setabil 99 de minute;
- Timer 2 setabil 99 de minute in format „MM:SS”;
- si cronometru cu comenzi Set si Reset.
Ca iesiri, dispunem de o iesire OUT1, activata de alarma 1 – pe durata de 1 minut – sau de Timer 2 si o iesire OUT2 activata de alarma 1 si dezactivata de alarma 2. Ambele iesiri sunt de tip „open collector”.
7. Bariera in inflarosu
Montajul reprezinta un sistem de bariera invizibila in spectrul infrarosu (IR). Ca aplicatii se amintesc: sisteme de paza si protectie, numaratoarele de obiecte pe fluxul de productie, turometre, etc.
Schema electrica are in componenta un circuit oscilator care comanda un LED emitator in IR, un receptor IR care are incorporat preamplificatorul si demodulatorul de semnal, stabilizatorul de tensiune realizat cu o sursa integrata pozitiva UA7809 (9V, 1 A).
Receptorul SFH5110 recunoaste doar trenuri de impulsuri cu frecventa de 36kHz pentru a nu fi influentat de emisii parazite din mediul inconjurator. Alimentarea acestuia se face cu o tensiune de 4.5V.
Surse: