Reglare viteza servomotor - Miscare controlata cu semnal PWM

Reglare viteza servomotor – Miscare controlata cu semnal PWM

Timp de citit: 2 minute

Ce sunt servomortoarele?

Servomotoarele sunt motoare electrice speciale, de curent continuu sau curent alternativ cu viteza de rotatie reglabila intr-o gama larga in ambele sensuri avand ca scop deplasarea intr-un timp prescris a unui sistem mecanic (sarcina) de-a lungul unei traiectorii date, realizand totodata si pozitionarea acestuia la sfarsitul cursei cu o anumita precizie.

Sistemele de reglare automata moderne impun servomotoarelor urmatoarele performante:

  1. Gama larga de modificare a vitezei in ambele sensuri;
  2. Functionare stabila la viteza foarte mica;
  3. Constante de timp cat mai reduse;
  4. Fiabilitate si robustete ridicate;
  5. Raport cuplu/moment de inertie cat mai mare;
  6. Suprasarcina dinamica admisibila mare;
  7. Caracteristici de reglare liniare.

Servomotoarele electrice se folosesc in cele mai diverse aplicatii cum ar fi actionarea robotilor industriali universali, a masinilor unelte cu comanda numerica, a perifericelor de calculator, in actionarea imprimantelor rapide, in tehnica aerospatiala, instalatii medicale etc.

Motoarele servo au 3 fire, iar culoarea acestora variaza in functie de producator. Culoarea rosie desemneaza de obicei Vcc (5V), in timp ce GND este de obicei negru sau maro. Pe langa aceste doua fire de alimentare, exista un al treilea, firul de comanda, care este de obicei galben, portocaliu sau alb.

Cum functioneaza proiectul?

Motorul servo nu va executa (de obicei!) o rotatie completa, ci va devia de la pozitia de echilibru cu un unghi controlat de tensiunea aplicata pinului de semnal. Folosind un semnal PWM pe acest pin, vom avea control asupra unghiului de rotatie al motorului.

Lista de componente necesare:

1 x Placa electronica de test + fire de legatura
1 x R1 = 56k
1 x R2 = 3M3
1 x POT = 100k
1 x D1 = 1N4148
1 x C1 = 47 nF
1 x LM555
1 x Servo Motor
1 x Contact terminal

Pentru o mai buna intelegere a functionarii circuitului si pentru a realiza acest montaj pe breadboard vom avea nevoie de schema electronica prezentata mai jos:

Amplasarea componentelor pe breadboard

De asemenea pentru aceasta aplicatie este disponibil si urmatorul material video in care este prezentata o functionare asemanatoare:

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *