Radio Superson - Istoric si date tehnice - Radio cu orga de lumini

Radio Superson – Istoric si date tehnice – Radio cu orga de lumini

Timp de citit: 3 minute

Scurt istoric al productiei de radio-uri romanesti

La sfarsitul anilor ’70 fabricile „Electronica” au inceput sa produca radioreceptoare cu accesorii: Cronos (cu ceas electric), Interson, Expres, Superson (cu orga electronica de lumini) si Ultrason. Intre 1960 si 1980, „Electronica” a produs circa 75 de tipuri de aparate in peste 200 de variante, totalizand peste 6,7 milioane de dispozitive produse.

Graficul productiei de dispozitive radio la „Electronica” Bucuresti intre anii 1960-1979

Ce este Superson?

Superson este radioreceptor stationar, fabricat in doua variante intre anii 1977 si 1979, prevazut cu orga de lumini destinat receptionarii emisiunilor statiilor de radiodifuziune cuprinse in gama de unde medii (MA – modulatie de amplitudine) si ultrascurte (MF – modulatie de frecventa). Prin atasarea orgii de lumini se crea o corelare placuta intre culoare si sunet, conferind auditiilor muzicale o calitate deosebita.

Radio Superson 1

Superson 1 (ca piesa originala) lucreaza in gama undelor medii 535 – 1605 kHz si in gama undelor ultrascurte 65-73 MHz. Valoarea semnalului de frecventa intermediara este de 455 kHz pentru unde medii (MA) si de 10.7 MHz pentru UUS (MF). Receptorul consuma de la reteaua de 220V circa 6VA.

Orga de lumini utilizeaza becuri de mica putere 6V/40mA pe fiecare din cele 3 canale: rosu – frecvente joase; galben – frecvente medii; albastru / verde – frecvente inalte. Este practic kit-ul electronic „Miniorga de lumini” produs de I.P.R.S. Baneasa – Prospect 8202.

Radio Superson 2

In aceeasi maniera este construit si radioreceptorul Superson 2 avand o forma mai rotunjita fata de Superson 1, asa cum se poate observa in imaginea de mai jos:

Desigur ulterior, banda de emisie a posturilor radio modificandu-se, aceste radiouri cu banda de frecventa OIRT 65-73MHz, au fost trase in banda CCIR 88-108 MHz.

Schema electronica

Pentru o mai buna intelegere a functionalitatii radio-ului Superson vom avea nevoie de schema electronica prezentata mai jos:

De asemenea, pentru o vedere mult mai clara asupra acestui aparat radio, am atasat mai jos cateva poze din interiorul unui Superson 1. Multumim domnului Adrian Frigo pentru furnizarea pozelor. Acestea au ajutat la completarea articolului.

Surse:

Video functionare – Superson 2

Date colectie Superson 2

Date colectie Superson 1

https://www.rri.ro

http://www.enciclopediaromaniei.ro/

https://www.elforum.info/

12 comentarii

  1. Cronos – un radiou care mi-a placut…si mecanismul de ceas si receptorul! Ceva deosebit fata de ce aparuse pana la acel moment.

  2. Pana sa fac rost de tiristoare, becurile de 6V erau de baza. Si comandate de niste AC181 mergeau mai fascinant decat cele actionate pe tiristoare.

  3. Ne-au distrus! Tot felul de chinezarii care nu functioneaza decat cand le cumperi! Dupa ’90 planul a fost sa nu mai producem nimic! SI AU REUSIT!

  4. Ce-i interesant e ca nicaieri nu se specifica ca Electronica Bucuresti producea aceste radio-uri si fara orga de lumini. Ma gandesc ca probabil pentru import erau doua variante (cu si fara orga de lumini)..

  5. La inceput s-a fabricat acel radio MA MF cu ceas cu mecanism table cazatoare. Cand Ceausescu a strans surubul cu importurile pentru ca acel ceas era luat din vest cineva dintre inginerii de la Electronica a avut ideea geniala de a introduce in locul unde era amplasat ceasul acea orga de lumini. Si asa a luat nastere acest radio cu orga de lumini.

  6. Cred ca da. Doar SUA si Japonia il facea. Firmele vest europene nu. Acel ceas se sincroniza cu reteaua de curent alternativ adica isi lua tactul din cei 50 de Hz care in realitate erau 48…49 si ramanea in urma minute bune in fiecare zi.

  7. Vest era orice tara capitalista, chiar daca Japonia este cea mai estica geografic. Cand am aderat si noi la standardul european adica 230V si 50 Hz batuti in cuie, ceasurile electronice cu sincronizare retea au inceput sa functioneze corect.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *