Ce este de fapt un microcontroller?
La modul general un controler („controller” – un termen de origine anglo-saxona, cu un domeniu de cuprindere foarte larg) este, actualmente, o structura electronica destinata controlului (destul de evident) unui proces sau, mai general, unei interactiuni caracteristice cu mediul exterior, fara sa fie necesara interventia operatorului uman.
Primele controllere
Primele controlere au fost realizate in tehnologii pur analogice, folosind componente electronice discrete si/sau componente electromecanice (de exemplu relee).
Cele care fac apel la tehnica numerica moderna au fost realizate initial pe baza logicii cablate (cu circuite integrate numerice standard SSI si MSI) si a unei electronici analogice uneori complexe, motiv pentru care „straluceau” prin dimensiuni mari, consum energetic pe masura si, nu de putine ori, o fiabilitate care lasa de dorit.
Aparitia microprocesoarelor de uz general
Aparitia si utilizarea microprocesoarelor de uz general a dus la o reducere consistenta a costurilor, dimensiunilor, consumului si o imbunatatire a fiabilitatii.
Exista si la ora actuala o serie de astfel de controllere de calitate, realizate in jurul unor microprocesoare de uz general cum ar fi Z80 (Zilog), 8086/8088 (Intel), 6809 (Motorola), etc.
Structura cursului
- Unde sunt utilizate microcontrolerele?
- Clasificari si variante constructive
- Tehnologiile de fabricatie utilizate
- Caracteristici arhitecturale ale unitatii centrale
- Aspecte legate de implementare a memoriei microcontrolerelor
- Controlul puterii consumate si alimentarea la tensiuni reduse
- Interfata externa (sistemul de intrari si iesiri)
- Familii de microcontrolere reprezentative
- Limbaje de programare
- Dezvoltarea si testarea aplicatiilor
- Criterii de alegere a unui microcontroler
Pentru a intelege mai bine functionarea microcontroller-elor, am atasat materialul video de mai jos:
Bibliografie: