Miniorga de lumini - I.P.R.S. Baneasa - Prospect 8202

Miniorga de lumini – I.P.R.S. Baneasa – Prospect 8202

Timp de citit: 5 minute

Despre ce este vorba?

Acest kit electronic DIY vintage, este o orga de lumini cu 3 proiectoare (becuri), cu rata efectelor luminoase ajustabila printr-un buton rotativ. Becurile se vor aprinde in functie de intensitatea semnalului de intrare si de frecventa acesteia, producand efecte luminoase deosebite.

Cum functioneaza circuitul?

Schema electrica cuprinde patru parti: un preamplificator, un etaj separator al frecventelor medii, un etaj separator al frecventelor joase si un etaj separator al frecventelor joase. Fiecare parte a schemei eletronice este descrisa detaliat in cele ce urmeaza:

  1. Preamplificatorul alcatuit din tranzistoarele T1 si T2, are rolul de a amplifica semnalul prelevat de la un aparat de radio (iesirea de pe detectie)
  2. Etajul separator al frecventelor joase alcatuit dintr-un filtru „trece jos” (R5, R6, C5, C6) si un etaj de amplificare (T3, T4)
  3. Etajul separator al frecventelor medii, alcatuit dintr-un filtru „trece banda” (C8, R10, R11, R12, C9) si un etaj de amplificare (T6, T7)
  4. Etajul separator al frecventelor inalte, alcatuit dintr-un filtru „trece sus” (C11, R16, R17) si un etaj de amplificare (T9, T10)

In colectoarele tranzistoarelor T7, T8, T11 se conecteaza lampile electrice astfel:

Becul rosu la T5, becul galben la T8 si becul verde la T11 (desigur puteti folosi orice culoare doriti). Cu un semnal de audiofrecventa de la radio, casetofon, pick-up, mp3, PC, laptop (de la iesirea de linie: 500mV) se poate actiona direct din punctul A, desfacandu-se legatura a-b. Intensitatea iluminarii becurilor si dinamica de functionare a acestora se regleaza cu ajutorul potentiometrului P (5 KOhmi). Montajul se alimenteaza de la baterie sau sursa de tensiune continua de 9V.

Becul rosu la T5, becul galben la T8 si becul verde la T11 (desigur puteti folosi orice culoare doriti). Cu un semnal de audiofrecventa de la radio, casetofon, pick-up, mp3, PC, laptop (de la iesirea de linie: 500mV) se poate actiona direct din punctul A, desfacandu-se legatura a-b. Intensitatea iluminarii becurilor si dinamica de functionare a acestora se regleaza cu ajutorul potentiometrului P (5 KOhmi). Montajul se alimenteaza de la baterie sau sursa de tensiune continua de 9V.

Caracteristicile tehnice ale montajului

  • Tensiunea de alimentare: 9V
  • Consum maxim de curent: 300mA
  • Sensibilitatea de intrare: cca. 20mV
  • Impedanta de intrare: cca. 100 KOhm
  • Becuri electrice: 75mA/9V
  • Banda de frecventa in care lucreaza filtrele:
  1. Canalul I (frecvente joase): 50 – 500Hz
  2. Canalul II (frecvente medii): 500 – 2000Hz
  3. Canalul III (frecvente inalte): 2000 – 16000Hz

Acest kit electronic DIY vintage era livrat cu un set de placi de polistiren si o solutie de lipit (toluen). Cu ajutorul acestora se confectiona cutia in care se monta ulterior lampile electrice si montajul electronic. Cu un obiect din metal sau lemn se intindea solutia de lipit in strat subtire pe marginile ce urmeazau a fi lipite, dupa care se aseazau placutele conform desenului din prospect. Pentru o lipire corespunzatoare a cutiei, trebui sa fie lasata la uscat o perioada de 24 de ore.

Lista de componente necesare (cu echivalentele recente):

  • T1, T3, T4, T6, T7, T9, T10 – tranzistoare BSNC 1 (BC 170) sau BC 337 / 2N2222
  • T2 – tranzistor BC 170 C sau BC 337 / 2N2222
  • T5, T8, T11 – tranzistoare BSND 1 (BD 135, BD 233) sau BD 137 / BD 139
  • Cl – condensator – 0,22 uF/10V min.
  • C3 – condensator – 4,7 uF/10V min.
  • C2, C9 – condensatori – 47 nF/10V min.
  • C8 – condensator – 0,1 uF/10V min.
  • C11 – condensator – 1,5 nF/10V min.
  • C6 – condensator – 0,47 uF/10V min.
  • C4, C5, C7, C10, C12 – condensatori – 10uF/10V min.
  • R1 – rezistor – 1 MOhm / 0,125W min.
  • R3 – rezistor – 330 KOhm / 0,125W min.
  • R2, R4, R9, R12, R15, R20 – rezistoare – 1 KOhm / 0,125W min. sau 1.2 KOhm / 0,25W
  • R5, R8, R11, R14, R19 – rezistoare – 2,2 KOhm / 0,125W min.
  • R6 – rezistor – 22 KOhm / 0,125W min.
  • R7, R13, R18 – rezistoare – 10 KOhm / 0,125W min.
  • R10 – rezistor 680 Ohm / 0,125W min
  • R16 – rezistor 150 KOhm / 0,125W min.
  • R17 – rezistor 4,7 KOhm / 0,125W min.
  • Semireglabil liniar – 5 KOhm
  • Becuri electrice: 75mA/9V (3. buc) -> Vezi aici cum se pot inlocui becurile originale de 9V/75mA, adica cca. 4W cu o grupare de LED-uri.
  • Cablaj imprimat sau placa de test tip breadboard
  • Cositor sau fire de legatura

Descarca prospectul original I.P.R.S. Baneasa 8202

Pentru o mai buna intelegere a functionarii circuitului vom avea nevoie de schema electronica prezentata mai jos:

Pentru a realiza acest proiect in laboratorul propriu, pe cablaj imprimat vom avea nevoie si de layout-ul de PCB de mai jos:

Acest kit electronic a fost folosit de dese ori de amatorii electronisti inovativi pentru conceperea orgilor de lumini modificate. Astfel, cam fiecare electronist la acea vreme (incepand cu 1983) folosea acest kit ca baza in constructia orgilor de lumini imbunatatite (modificate).

Am atasat mai jos o imagine cu o orga de lumini de lumini imbunatatita, care foloseste acest kit electronic ca montaj de baza:

Probabil multi dintre voi va intrebati cum era impachetat sau distribuit acest kit electronic DIY. Mai jos am atasat cateva poze cu produsul impachetat(nou), continutul plicului si doua poze cu produsul asamblat. Multumiri dlui Marius Balauta cat si dlui George-Alexandru Marinescu pentru furnizarea pozelor!

Un alt exemplu de „Miniorga de lumini” modificata, il avem mai jos, unde in cutie s-au inghesuit un mic transformator, o punte redresoare, trei tiristori, trei potentiometre pentru fiecare canal, plus un potentiometru general si evident kit-ul prezentat. Proiectul a fost realizat in 1984 de dl. Ene Daniel.

Surse:

https://sites.google.com/

http://www.emil.matei.ro/

https://www.arduinotehniq.com/

Video cu functionarea kit-ului „Miniorga de lumini” – Prospect 8202

20 comentarii

  1. Pentru montajul ala am ciupit 100 lei de la tata ca nu-mi ajungeau economiile proprii. La 200 lei mi se parea imposibil de obtinut acest montaj. L-am asamblat cu o pofta nemaipomenita si parca imi amintesc ca l-am alimentat la 9V. Dar din pacate nu mi-a functionat. Un canal ramanea aprins si cam asta e. Am incercat cu semnal pe cablu DIN si semnal de la un difuzor. Cutia nu am reusit sa o asamblez. Adezivul ala din sticluta nici dupa 24 ore nu se intarea… Astazi il am la colectie, nemontat, si un exemplar montat care functioneaza.

  2. Majoritatea pe care le-ai prezentat le am realizat. Erau scumpe dar meritau. Ultimul pe care l-am cumparat cu 250 lei era un montaj pe placa cu cleme. Avea aparat de radio sonerie si nu mai stiu ce avea. Intetesant ca aparatul de radio prindea multe posturi. Toti tranzistorii erau marcati. Am avut si cumparat de la librarie si interfonul.

  3. Eram elev la liceu prin clasele 9-10 cand am facut primele kit-uri asa ca le-am luat pe cele mai ieftine. Insa am avut radioul rusesc cu carcasa din plastic neagra care prindea cateva posturi pe unde medii.

  4. Facuta prin ’84, inca functioneaza, cu multe imbunatatiri (tiristori pentru becuri 220v, potentiometre pe fiecare canal, transformator + punte pentru alimentare).

  5. Eram prin liceu.. daca as fi avut atunci acces la piese si materiale de astazi ar fi fost si mai bine. In afara de tiristori si kit-ul de baza, l-am conceput din componente recuperate.

  6. Orga de lumini era in mare voga in acei ani, ’80. Exista insa o mare problema. Gaseai destul de greu acele tiristoare daca nu te ajuta „cineva”, de triacuri nici nu mai amintesc..

  7. Asta am avut-o si eu. Si apoi am modificat-o si foloseam becuri la 220v. Nu mai tin minte insa daca am facut-o cu tiristori sau cu trafuri de cadre de la televizoare pe lampi.

  8. Schema de modificare am gasit-o tot pe undeva prin Tehnium. Parca se anula tranzistorul de iesire, se adauga un 3055 si trafo de cadre. Produsul finit functiona foarte bine.

  9. Am observat si apreciez ca cineva se ocupa de incepatori oferindu-le scheme simple, usor de realizat si deosebit de atractive. Dar mai ales prezentate foarte bine, pe inteles! Respect!

  10. Si eu facut o orga de lumini prin anul 1984, folosind filtre LC. Nu-mi aduc aminte de unde luat schema. Am vopsit becurile cu pasta de de la pix si diluant, albastrul iesea prost; pentru aceasta orga de lumini, eram invitat aproape la toate petrecerile, care erau date de prietenii mei sau eram recomandat.

  11. Aveti mare dreptate! Aveai circuitul placat si toate piesele, explicatii complete si pe inteles…pana si o bucata de fludor era in cutiuta!

  12. Multi dintre noi si-au creat un orizont, o meserie cu ajutorul acestor kit-uri. Cata lauda, ce cocosi ne aratam in fata fetelor cu ‘noul meu montaj’ electro..
    Rugam un vecin sa-mi gaureasca la el la serviciu cablajul, ehe! cate persoane erau angrenate in montajele mele, lacatus, tamplar.. Frumoase momente!

  13. Am cumpărat, la acea vreme, mai toate kit-urile de la IPRS.
    Orga de lumini mi-a funcționat, insa mi-am facut una cu filtre digitale, pentru ca prinsesem gustul circuitelor integrate logice (TTL-urile CDB).
    Vremuri frumoase…

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *