• Ultimele adaugate
 • Kit-uri electronice DIY
 • Vizitatori online

  Acum sunt 30 vizitatori si 
  1 membru online.

  Reglare turatie motor cu LM555 in punte H


  Imaginile produselor pot avea caracter ilustrativ. Va rugam consultati descrierea produsului.  Download GRATUIT!

   Articol 

  Materialele pentru descarcare gratuita, sunt carti, cursuri preluate de pe alte site-uri si indeplinesc conditia de copyright impusa de UE in sensul ca, autorii (sau, mai rar, mostenitorii, detinatorii drepturilor de autor) sau editurile, le-au pus gratuit la dispozitia publicului. In general acestea pot fi doar descarcate pentru uz personal.


  Daca vrei sa sprijini acest proiect, doneaza pentru dezvoltarea si intretinerea platformei educationale de electronica DIY - electrokits.ro


  https://paypal.me/electrokits


  • Descriere
  • Alte detalii
  • Comentarii
  Cum functioneaza proiectul?

  Cu ajutorul potentiometrului POT de 100k, reglam turatia motorului de curent continuu(M1) in ambele sensuri. Cele doua circuite integrate 555 sunt amplasate in configuratie de punte H.

  Ce este puntea H?

  Conform www.electronicstefan.ro, o punte H (eng. H Bridge) este un circuit electronic care permite aplicarea unei tensiuni pe o sarcina in orice sens. Aceste circuite sunt adesea folosite in robotica si alte aplicatii pentru a permite motoarelor de curent continuu sa ruleze inainte si inapoi. Puntile H sunt disponibile ca circuite integrate sau pot fi construite din componente discrete, tranzistoare bipolare sau MOS.

  Puntea H are numele derivat de la modul obisnuit de desenare a circuitului. Aceasta este singura cale de tip "solid state" de a comanda motorul in ambele directii. Modul de funtionare al puntii H:

  Atunci cand intrerupatoarele S1 si S4 (in conformitate cu figura de mai jos) sunt inchise si S2 si S3 sunt deschise o tensiune pozitiva va fi aplicata la nivelul motorului. Prin deschiderea intrerupatoarelor S1 si S4 si inchiderea intrerupatoarelor S2 si S3, aceasta tensiune este inversata, astfel sa permita functionarea inversa a motorului.

  functionare punte h

  Lista de componente necesare pentru acest proiect:

  1 x Placa electronica de test + fire de legatura
  1 x POT = 100k
  1 x IC1 = LM555
  1 x IC2 = LM555
  1 x Motor curent continuu
  1 x Contact terminal

  Pentru o mai buna intelegere a functionalitatii circuitului si pentru a realiza acest montaj pe breadboard vom avea nevoie de schema electronica prezentata mai jos:

  schema electronica reglare turatie motor de curent continuu cu LM555

  O varianta de amplasare a componentelor pe breadboard este prezentata mai jos:

  reglare turatie motor de curent continuu cu LM555

  De asemenea pentru aceasta aplicatie este disponibil si urmatorul material video in care este prezentata o functionalitate asemanatoare:  Poate esti interesat si de:

  Functionalitatea microcontrolerelor PIC
  Controlul unui motor cu punte H
  Dispozitive si circuite electronice
  Montaje practice cu circuitul integrat 555
  Daca ti-a placut, distribuie si tu Reglare turatie motor cu LM555 in punte H pe Facebook. Multumim!

 • Categorie: Kituri electronice DIY
 • Descarcare sau livrare spre: Romania & Moldova
 • Fi primul care scrie un comentariu acestui produs. Opinia ta conteaza!  Scrie opinia ta!

  Acest produs a fost adaugat in catalogul nostru la data de 12 octombrie 2015.

  Content

  Comunitate educativa pentru electronisti

  electroKITS.ro este un site dedicat pasionatilor de electronica. Dorim sa cream o comunitate educativa pentru electronisti pentru dezvoltarea viitorilor ingineri.


  Site-ul contine numeroasa documentatie gratuita pentru o intelegere mult mai usoara a contructiilor electronice.


  Pentru a descarca gratuit, este necesara crearea unui cont.


  Procedura de inregistrare este extrem de simpla si nu ar trebui sa dureze mai multe de 15-20 secunde. In plus, de acum ajungi la descarcarile favorite mult mai repede.


  Materialele pentru descarcare gratuita, sunt carti, cursuri preluate de pe alte site-uri si indeplinesc conditia de copyright impusa de UE in sensul ca, autorii (sau, mai rar, mostenitorii, detinatorii drepturilor de autor) sau editurile, le-au pus gratuit la dispozitia publicului. In general acestea pot fi doar descarcate pentru uz personal.