• Ultimele adaugate
 • Kit-uri electronice DIY
 • Vizitatori online

  Acum sunt 24 vizitatori si 
  1 membru online.

  Licurici electronic cu un singur LED


  Imaginile produselor pot avea caracter ilustrativ. Va rugam consultati descrierea produsului.  Download GRATUIT!

   Articol 

  Materialele pentru descarcare gratuita, sunt carti, cursuri preluate de pe alte site-uri si indeplinesc conditia de copyright impusa de UE in sensul ca, autorii (sau, mai rar, mostenitorii, detinatorii drepturilor de autor) sau editurile, le-au pus gratuit la dispozitia publicului. In general acestea pot fi doar descarcate pentru uz personal.


  Daca vrei sa sprijini acest proiect, doneaza pentru dezvoltarea si intretinerea platformei educationale de electronica DIY - electrokits.ro


  https://paypal.me/electrokits


  • Descriere
  • Alte detalii
  • Comentarii
  Cum functioneaza acest circuit?

  Multa lume nu realizeaza ca sunt doua jonctiuni in tranzistorul bipolar, si nu stiu ca cea baza-emitor are tensiunea de strapungere in catalog, de 5V. Astfel, pulsurile de aprindere sunt generate avand la baza doua fenomene: break-down voltage (strapungere) si efectul de avalansa.

  Tranzistorul din oscilatorul cu relaxare (R1-C1), functioneaza in regiunea de avalansa/strapungere a jonctiunii B-E (fiind invers polarizata). Altfel, circuitul functioneaza prin incarcarea condensatorului C1 (prin rezistenta R1, dupa ce o sursa de tensiune este aplicata).

  Cand tensiunea va ajunge la un anumit prag (dat de tensiunea de breakdown a B-E), tranzistorul se va deschide si va sta deschis pana cand condensatorul se va descarca.

  Proiectul are ca scop intelegerea functionarii unui unui tranzistor NPN, fara ca baza acestuia sa fie legata in circuit.

  Lista de componente necesare pentru acest proiect:

  1 x Placa electronica de test + fire de legatura
  1 x R1 = 1K
  1 x R2 = 100 Ohm
  1 x LED
  1 x T1 = 2N2222 / BC547
  1 x C1 = 330 uF

  Pentru o mai buna intelegere a functionalitatii circuitului si pentru a realiza acest montaj pe breadboard vom avea nevoie de schema electronica prezentata mai jos:

  licurici electronic cu un singur led

  Varianta de amplasare a componentelor electronice pe breadboard este prezentata mai jos:

  licurici electronic cu un singur led - breadboard

  De asemenea pentru aceasta aplicatie sunt disponibile si urmatoarele materiale video in care sunt prezentate functionalitatile reale:  Poate esti interesat si de:

  Licurici electronic cu LM555
  Circuit astabil cu 2 LED-uri
  Tranzistoare bipolare. Caracteristici statice
  Circuit de polarizare pentru tranzistorul bipolar
  Daca ti-a placut, distribuie si tu Licurici electronic cu un singur LED pe Facebook. Multumim!

 • Categorie: Kituri electronice DIY
 • Descarcare sau livrare spre: Romania & Moldova

 • TOATE     1  2   >> 

  04/27/2020
  Nicu D.
  5 of 5 Stars
  Prima data am fost foarte mirat si eu de ce ar lega cineva un tranzistor asa.
  04/27/2020
  Remus B.
  5 of 5 Stars
  In mod normal schema nu ar trebui sa functioneze, avem un tranzistor NPN cu emitorul legat la plus si baza in aer. Cazul tranzistorului 2N2222 este unul particular si schema functioneaza prin strapungere in avalansa.
  04/27/2020
  Nicu D.
  5 of 5 Stars
  Schema functioneaza, e atat de simpla, este o provocare usor de acceptat, maine e sambata punem frumos mana pe pistol/letcon si cositorim 4 piese si vedem LED-ul cum palpaie. Ulterior sunt curios sa vedem impreuna de ce functioneaza, asta este dificultatea.
  04/27/2020
  Octavian B.
  4 of 5 Stars
  Erau scheme cu un tranzistor unijonctiune, dar nu am avut niciodata unul sa incerc vreun montaj cu asa ceva.
  04/27/2020
  Viorel V.
  4 of 5 Stars
  Credeam ca e de la Texas Instruments. Conceptul e genial. Degeaba incearca Philips sa-si asume meritul descoperirii. Sigur a fost descoperit in Silicon Valley. Nu stiu exact cine este inventatorul dar oricum a revolutionat cursurile de electronica din facultatile romanesti.
  04/27/2020
  Alexandrescu Dan
  5 of 5 Stars
  Este un concept preluat de la Philips, folosit de profesori si predat in scoli. Cand eletrokits livra, a fost comandat si de universitati.

  TOATE     1  2   >> 

  Acest produs a fost adaugat in catalogul nostru la data de 24 septembrie 2015.

  Content

  Comunitate educativa pentru electronisti

  electroKITS.ro este un site dedicat pasionatilor de electronica. Dorim sa cream o comunitate educativa pentru electronisti pentru dezvoltarea viitorilor ingineri.


  Site-ul contine numeroasa documentatie gratuita pentru o intelegere mult mai usoara a contructiilor electronice.


  Pentru a descarca gratuit, este necesara crearea unui cont.


  Procedura de inregistrare este extrem de simpla si nu ar trebui sa dureze mai multe de 15-20 secunde. In plus, de acum ajungi la descarcarile favorite mult mai repede.


  Materialele pentru descarcare gratuita, sunt carti, cursuri preluate de pe alte site-uri si indeplinesc conditia de copyright impusa de UE in sensul ca, autorii (sau, mai rar, mostenitorii, detinatorii drepturilor de autor) sau editurile, le-au pus gratuit la dispozitia publicului. In general acestea pot fi doar descarcate pentru uz personal.