• Ultimele adaugate
 • Kit-uri electronice DIY
 • Vizitatori online

  Acum sunt 21 vizitatori online.

  Comanda optica - I.P.R.S. Baneasa - Prospect 8105


  Imaginile produselor pot avea caracter ilustrativ. Va rugam consultati descrierea produsului.  Download GRATUIT!

   Articol 

  Materialele pentru descarcare gratuita, sunt carti, cursuri preluate de pe alte site-uri si indeplinesc conditia de copyright impusa de UE in sensul ca, autorii (sau, mai rar, mostenitorii, detinatorii drepturilor de autor) sau editurile, le-au pus gratuit la dispozitia publicului. In general acestea pot fi doar descarcate pentru uz personal.


  Daca vrei sa sprijini acest proiect, doneaza pentru dezvoltarea si intretinerea platformei educationale de electronica DIY - electrokits.ro


  https://paypal.me/electrokits


  • Descriere
  • Alte detalii
  • Comentarii
  Comanda functionarii acestui kit electronic DIY vintage se face cu ajutorul unei surse de lumina (lumina de la un bec, o lanterna sau de la soare).

  Numarul aplicatiilor posibile cu astfel de schema este nelimitat. Amintim doar cateva din ele: actionarea usilor la garaj, aprinderea unor becuri electrice in functie de lumina zilei, comanda unor jucarii, etc. Schema se compune din doi tranzistori T1 si T2, un fototranzistor si doua rezistente R1 si R2.

  La actiunea luminii asupra fototranzistorului, semnalul electric care ia nastere in emitorul acestuia amplificat de T1, actioneaza in baza lui T2. Un bec montat in colectorul lui T2 lumineaza. Din rezistenta (semireglabilul) R2 se poate actiona asupra sensibilitatii montajului.

  Caracteristicile tehnice ale montajului:

  - Tensiunea de alimentare Vcc = 4.5V (sursa stabilizata de tensiune sau baterie)
  - Curentul maxim in colectorul lui T2 = 0.2A

  Lista de componente necesare (cu echivalente recente):

  - FT - fototranzistor ROL 031 sau QSE113 / TEMT1000 / QSB363ZR
  - T1 - tranzistor (BC 170, BC 337)
  - T2 - tranzistor (AC 181, EFT 373 sau 2N2222 / BC546 / BC547)
  - R1 - rezistenta 2 KOhm (min. 0.25W)
  - R2 - rezistenta semireglabila 100 KOhm
  - BEC (4.5V, 0.18A)
  - cablaj imprimat sau placa de test tip breadboard
  - cositor sau fire de legatura

  Puteti descarca sau vizualiza prospectul original I.P.R.S. Baneasa 8105 accesand imaginile aditionale ale acestui kit electronic DIY (langa poza de prezentare).

  Pentru o mai buna intelegere a functionalitatii circuitului vom avea nevoie de schema electronica prezentata mai jos:

  Schema electronica - Comanda optica - IPRS Baneasa

  Pentru a realiza acest proiect in laboratorul propriu, pe cablaj imprimat vom avea nevoie si de layout-ul de PCB de mai jos:

  Vedere cablaj - Comanda optica - IPRS Baneasa

  Probabil multi dintre voi va intrebati cum era impachetat sau distribuit acest kit electronic DIY. Mai jos am atasat poze cu produsul impachetat (nou) si continutul plicului. Multumiri D-lui. Marius Balauta!

  Produs impachetat - Comanda optica - IPRS Baneasa

  Continut plic - Comanda optica - IPRS Baneasa

  Macro ROL 031 - Comanda optica - IPRS Baneasa

  ROL 031 - Comanda optica - IPRS Baneasa

  Macro fototranzistor - Comanda optica - IPRS Baneasa

  Vedere fototranzistor - Comanda optica - IPRS Baneasa

  Surse:

  http://www.emil.matei.ro/iprs_kits.php

  Poate esti interesat si de:

  Adaptor microfon - I.P.R.S. Baneasa - Prospect 8103
  Generator Morse - I.P.R.S. Baneasa - Prospect 8102
  Sirena electronica autosalvare - IPRS Baneasa - Prospect 7802
  Catel electronic - I.P.R.S. Baneasa - Prospect 7801
  Daca ti-a placut, distribuie si tu Comanda optica - I.P.R.S. Baneasa - Prospect 8105 pe Facebook. Multumim!

 • Categorie: Kituri electronice DIY
 • Descarcare sau livrare spre: Romania & Moldova

 •  

  05/04/2020
  Mihai R.
  4 of 5 Stars
  Legat de efectul fotoelectric la tranzistoare, se pot folosi tranzistorii de putere gen 2n3055 sau ASZ, ca celule solare.
  05/04/2020
  Marius B.
  5 of 5 Stars
  Un bun prieten locuid prin zona Pietei 30 Decembrie in Galati, statea la o casa in care locuiau mai multe familii. Si avea o mare problema.. foloseau un WC comun si toti uitau lumina aprinsa. Problema s-a rezolvat simplu...cu 2 montaje din acestea modificate corespunzator; unul servea ca senzor de zi, si al doilea ca senzor de prezenta cand cineva era in camera. Rezultatul: - Ziua nu se intampla nimic. - Seara si noaptea, lumina se aprindea automat, deci nici nu mai exista intrerupator; dupa ce persoana care a folosit closetul pleca, in cateva minute becul era stins automat. S-au folosit doua montaje din acestea si un temporizator telefonic de la IPRS. Totul a mers ani buni de zile, intre timp s-a mutat de acolo.
  05/04/2020
  Marius B.
  5 of 5 Stars
  Incercati sa va ganditi cum era in anii '80 sa faci o veioza care se stingea singura ziua si se aprindea automat seara, cand vroiai sa citesti o carte..si adormeai, iar dmineata un bec de 100W era stins. Mai tarziu am trecut la barierele infrarosu, plecand tot de la acest montaj. O schema atat de simpla si logica, are un milion de aplicatii.
  05/04/2020
  Marius B.
  5 of 5 Stars
  Imi dau lacrimile....asta faceam la CSP Galati. N-aveam clei...dar mi-a venit ideea cu stropul de sacaz.
  05/04/2020
  Alexandrescu Dan
  5 of 5 Stars
  In revista Tehnium nr.1 din 1996 am gasit instructiuni alternative, in cazul in care acest fototranzistor nu se putea gasi: "In lipsa fototranzistorului indicat se poate folosi un BC 107 sau BC 109 modificat astfel: . - se taie piciorusul corespunzator bazei - se pileste capacelul din partea superioara cu o pila fina - in golul format se toarna un clei incolor pentru a nu permite impuritatilor sa patrunda in interior - se obtine un fototranzistor cu bune rezultate" Textul face parte din intructiunile pentru schema electronica "Autostop pentru magnetofon", care se gaseste la pagina 4. Link revista -> http://www.copcea.ro/files/tehnium/revista/9601.pdf
  05/04/2020
  Marius B.
  5 of 5 Stars
  Unul dintre cele mai ieftine si mai frumoase montaje IPRS. Spun asta datorita prezentiei fototranzistorului. Plecand de la acest fototranzistor, am invatat cum sa-i facem singuri, prin pilirea capsulei de metal a unui BC107 in partea superioara si apoi protejarea jonctiunilor cu o picatura de sacaz curat care servea si ca lentila, marind asfel sensibilitatea acestuia. Lumina ambianta era suficienta pentru a-l satura si pune in starea de conductie intre emitor si colector.

   

  Acest produs a fost adaugat in catalogul nostru la data de 04 mai 2020.

  WARNING: An Error occurred, please refresh the page and try again.