• Ultimele adaugate
 • Kit-uri electronice DIY
 • Vizitatori online

  Acum sunt 33 vizitatori online.

  Amplificator 20W - Clasa A - realizat cu tranzistori


  Imaginile produselor pot avea caracter ilustrativ. Va rugam consultati descrierea produsului.
  Download GRATUIT!

   Articol 

  Materialele pentru descarcare gratuita, sunt carti, cursuri preluate de pe alte site-uri si indeplinesc conditia de copyright impusa de UE in sensul ca, autorii (sau, mai rar, mostenitorii, detinatorii drepturilor de autor) sau editurile, le-au pus gratuit la dispozitia publicului. In general acestea pot fi doar descarcate pentru uz personal.  • Descriere
  • Alte detalii
  • Comentarii
  Proiectul prezentat este un amplificator audio de clasa A care are la baza tranzistorii de putere TIP41(NPN) si TIP42(PNP).

  Amplificatoarele din Clasa A, sunt cele mai utilizate amplificatoare datorita simplitatii schemei. Clasa A, inseamna "cea mai buna clasa" de amplificatoare datorita distorsiunilor mici. Acestea sunt cotate cu cel mai bun sunet din toate clasele de amplificare si cu cea mai buna liniaritate in raport cu celelalte clase.

  Puterea generata de acest amplificator este de 20W la 8 Ohmi. Acesta trebuie alimentat de la o sursa de curent continuu de 22-24V la 3-4A.

  Lista de componente necesare:

  1 x Placa de test tip breadboard + fire de legatura
  1 x R1 = 18k
  1 x R2 = 18k
  1 x R3 = 1k
  1 x R4 = 1k
  1 x R5 = 68 Ohm
  1 x R6 = 1k
  1 x R7 = 0.68 Ohm
  1 x C1 = 2.2uF
  1 x C2 = 33pF
  1 x C3 = 330uF
  1 x C4 = 220pF
  1 x C5 = 2200uF
  1 x T1 = BC557
  1 x T2 = BC337
  1 x T3 = BC327
  1 x T4 = TIP42
  1 x T5 = TIP41
  3 x Contacte terminale
  !!! Atentie, montajul are nevoie de radiatoare pentru tranzistorii T4 si T5.

  Pentru o mai buna intelegere a functionalitatii circuitului si pentru a realiza acest montaj pe breadboard vom avea nevoie de schema electronica prezentata mai jos:

  Schema electronica amplificator 20W clasa A cu tranzistori

  Pentru a realiza acest proiect in laboratorul propriu, descarcati manualul de aici si schema electronica in format .dsn (TinyCAD design) de aici.

  De asemenea pentru aceasta aplicatie este disponibil si urmatorul material video in care este prezentata o functionalitate asemanatoare:  Poate esti interesat si de:

  Scheme de amplificatoare de joasa frecventa
  Revista Tehnium International 8/2000
  Catalog tranzistori bipolari de putere
  Proiectarea incintelor acustice
  Daca ti-a placut, distribuie si tu Amplificator 20W - Clasa A - realizat cu tranzistori pe Facebook. Multumim!

 • Categorie: Kituri electronice DIY
 • Descarcare sau livrare spre: Romania & Moldova

 • TOATE     1  2   >> 

  01/08/2019
  Sergiu
  4 of 5 Stars
  Nu cred ca conteaza prea mult cata viata sau putere are amplificatorul,scopul montajului e pur educativ.Incepatorii pot invata multe de la acest kit.
  01/08/2019
  Sergiu
  4 of 5 Stars
  T3 inchide o bucla de reactie negativa si astfel asigura polarizarea lui T4.
  01/08/2019
  Alin
  4 of 5 Stars
  Privind schema cu atentie observ ca in etajul final doar T5 amplifica. Ai intr-adevar grupul T3 T4 care pare a fi un soi de sursa limitatoare de curent. Pe T3 il deschizi intr-adevar pe la 0,5 - 0,6V, dar asta nu inseamna ca pe R7 vei avea o tensiune de 0,6V in permanenta. Nu-s convins nici de faptul ca macar fara semnal chestia asta e valabila deoarece T4 e deschis prin acea rezistenta de 1K conectata la masa. Eu nu inteleg functionarea acestui gen de etaj final cu un singur tranzistor si o tentativa de limitare de curent. Ai 1k care ataca baza lui T4, deci aproximativ 24ma curent de comanda.Tip42 are o amplificare tipica de 72 daca datasheetul de la onsemi nu minte. Deci cu 1K acolo avem aproximativ 1,2A prin tranzistor. Si nu-l ti la 0,7V pe T4 ci pe T3, eu nu inteleg ce face T3 acolo.
  01/08/2019
  Sergiu
  4 of 5 Stars
  De ce crezi ca va fi curent dublu prin etajul final ?
  01/08/2019
  Alin
  4 of 5 Stars
  R6, R7, T3, T4, formeaza o sursa de curent constanta, curentul prin T4 va fi constant (Sa zicem 1A). Daca consideram ca prin celelalte ramuri ale amplificatorului curentii sunt mult mai mici ca 1A, inseamna ca sursa va debita in jur de 24W, putere medie, indiferent ce semnal pun pe intrare. Deci putere debitata pe toate componentele nu are cum sa fie mai mare de 24W. In momentul in care aplic semnal in baza lui T5, putem avea 2 cazuri: 1) Curentul prin T5 este mai mic ca cel prin T4. In acest caz surplusul de curent va "curge" prin sarcina, iar tensiunea pe sarcina va creste. 2) Curentul prin T5 este mai mare ca cel prin T4, deci surplusul necesar il va trage din sarcina. In acest caz tensiunea pe sarcina scade.
  01/08/2019
  Sergiu
  4 of 5 Stars
  Mie bc-ul ala mi se pare o limitare simpla de curent. Nici nu inteleg ce rol are intr-un amplificator in clasa "A", vorba vine si nici nu inteleg ce mai face atunci cand se aplica semnal prin amplificator. Tot ce imi pot imagina este ca va "aplatiza" forma de unda a semnalului amplificat iar condensatorul ala de pe iesire (3,6ohmi la 20hz) ajuta si mai mult. Dar e clasa "A" nu?

  TOATE     1  2   >> 

  Acest produs a fost adaugat in catalogul nostru la data de 14 ianuarie 2017.

  Content

  Comunitate educativa pentru electronisti

  electroKITS.ro este un site dedicat pasionatilor de electronica. Dorim sa cream o comunitate educativa pentru electronisti pentru dezvoltarea viitorilor ingineri.


  Site-ul contine numeroasa documentatie gratuita pentru o intelegere mult mai usoara a contructiilor electronice.


  Pentru a descarca gratuit, este necesara crearea unui cont.


  Procedura de inregistrare este extrem de simpla si nu ar trebui sa dureze mai multe de 15-20 secunde. In plus, de acum ajungi la descarcarile favorite mult mai repede.


  Materialele pentru descarcare gratuita, sunt carti, cursuri preluate de pe alte site-uri si indeplinesc conditia de copyright impusa de UE in sensul ca, autorii (sau, mai rar, mostenitorii, detinatorii drepturilor de autor) sau editurile, le-au pus gratuit la dispozitia publicului. In general acestea pot fi doar descarcate pentru uz personal.