Introducere in LabVIEW

Introducere in LabVIEW – Virtual Instrument Engineering Workbench

Timp de citit: 2 minute

Autor: Facultatea de Automatica si Calculatoare, din cadrul Universitatii Politehnica din Bucuresti
An aparitie: 2020

Ce este LabVIEW?

LabVIEW este un limbaj grafic de programare care permite dezvoltarea de aplicatii utilizand pictograme. Spre deosebire de limbajele de programare textuale, in cadrul carora instructiunile sunt cele care determina executia programului, LabVIEW-ul foloseste, in locul acestora, fluxul de date evidentiat printr-o prezentare grafica adecvata.

Pe de alta parte, in mod asemanator cu celelalte limbaje de programare, LabVIEW-ul contine biblioteci extinse de functii si subrutine care pot fi utilizate in numeroase aplicatii, precum achizitia, prelucrarea, analiza, prezentarea si stocarea datelor.

Cu ajutorul unor echipamente de achizitie de semnale de la diverse tipuri de traductoare, LabVIEW-ul permite utilizarea performanta a calculatorului pentru masurarea diverselor marimi fizice, precum si controlul anumitor procese.

Numele utilitarului provine din faptul ca National Instruments, corporatia care a introdus programele LabVIEW, a denumit generic aplicatiile Instrumente Virtuale, prescurtat VI (din limba engleza Virtual Instruments).

LabVIEW-ul a avut in vedere, in primele sale versiuni, realizarea de programe care sa substituie prin intermediul calculatorului o serie de instrumente si aparate electronice, adesea imitand imaginile si modurile de operare ale acestora.

De altfel, LabVIEW reprezinta prescurtarea denumirii din limba engleza Laboratory „Virtual Instrument Engineering Workbench”.

In LabVIEW un VI este constituit cu ajutorul urmatoarelor trei componente:

  • Panoul frontal, care serveste ca interfata cu utilizatorul;
  • Diagrama bloc, care contine sub forma grafica codurile sursa care realizeaza functionarea VI-ului;
  • Pictograma (icon) si panoul conector, prin intermediul carora este identificat VI-ul si se asigura posibilitatea ierahizarii, adica a interconectarii in cadrul altui VI, constituind un subVI (asemanator cu o subrutina).

Instrumentele LabVIEW

LabVIEW dispune de numeroase instrumente care asigura o configurare usoara a unui anumit tip de VI.

De asemenea, include sute de exemple de VI-uri corespunzatoare unor variate domenii de aplicatii, pe care utilizatorul poate sa le foloseasca ca atare si sa le incorporeze in VI-uri de mai mare complexitate potrivit scopului urmarit, sau le poate modifica pentru a le adapta particularitatilor aplicatiei.

Utilizarea completa si eficienta a multiplelor resurse si facilitati pe care le ofera acest mediu de programare grafica necesita studierea atenta a documentatiilor cuprinse in pachetul LabVIEW si care pot fi accesate din meniul Help.

Dintre acestea, pentru inceput, cele mai importante sunt: LabVIEW Tutorial si LabVIEW User Manual.

Structura cursului

1.2. Deschiderea unei aplicatii LabVIEW
1.3. Prezentarea principalelor mijloace pentru construirea unei aplicatii Labview
1.4. Configurarea obiectelor din panoul frontal
1.5. Obiectele din diagrama bloc si relatia cu cele din panoul frontal
1.6. Salvarea unei aplicatii; VI nou creat sau modificat
1.7. Cautarea si vizualizarea unor exemple de VI-uri create de LabVIEW
1.8. Documentatiile LabVIEW
1.9. Chestiuni de studiat
1.10. Modul de lucru si prezentarea rezultatelor

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *