Principala ingrijorare a sistemului medical din Romania pentru varful pandemiei, estimat dupa Pasti (2020), este lipsa acuta de ventilatoare pulmonare si dispersarea acestora inegala in teritoriu.
Privatizata in urma cu 19 ani, singura fabrica autohtona care producea ventilatoare pulmonare, s-a inchis, din cauza lipsei de comenzi, dupa un secol de activitate
Ce spun sursele oficiale?
Din surse oficiale, Romania dispune de aproximativ 4500 de ventilatoare (informatie relatata in data de 3-Apr-2020). In ultimele saptamani, Guvernul a anuntat ca vrea sa achizitioneze cateva sute de ventilatoare pulmonare, dar, in lipsa unui producator autohton, conducerea de la Palatul Victoria, e nevoita sa se bazeze pe importuri sau actiuni de voluntariat interne.
Insa, importurile, pentru moment, sunt sistate pentru ca tarile producatoare au nevoie de aceste echipamente pentru a sustine viata propriilor cetateni afectati. Majoritatea tarilor au reactionat inca de la inceputul pandemiei, crescand numarul paturilor de terapie intensiva, achizitionand sau crescand productia de ventilatoare pulmonare.
Stefan Drager
Stefan Drager, managerul celei mai mari companii producatoare de ventilatoare din lume, Dragerwerk, spune ca toata compania lucreaza la turatie maxima si ca sunt in situatia de a nu mai putea onora alte comenzi.
Intr-un interviu pentru Der Spiegel, el arata ca intreprinderea sa nu poate face fata cererilor venite din toata lumea, asa cum, spune el, a fost ultima cerere, venita din Romania, pentru un singur ventilator (informatie relatata la date de 29-Mar-2020).
Romania a avut o fabrica specializata in producerea de ventilatoare pulmonare
Ironic este faptul ca, si in Romania, a functionat, pana de curand, o fabrica specializata in producerea unor astfel de echipamente: Intreprinderea Tehnica Medicala (ITM). Dupa o suta de ani de activitate, aceasta se inchide, chiar acum, cand spitalele au nevoie disperata de echipamente.
Infiintata in urma cu un secol, in anul 1920, la doi ani dupa terminarea Primului Rabzoi Mondial si in anul in care gripa spaniola facea ultimele victime in Romania Mare, autortitatile infiintau o intreprindere capabila sa produca echipamente pentru spitalele din toata tara.
Ajunsa la 2.000 de angajati in timpul regimului comunist, intreprinderea a fost privatizata in anul 2000 pentru o suma derizorie, ca de altfel si alte companii, de exemplu, cu profil electronic.
„Era gandita de asa maniera, ca aveam totul integrat: turnatorie, prese, mase plastice, lacatuserie, totul-totul era in fabrica. Intra pe poarta materia prima – plastic, inox – si ieseau echipamente medicale”, povesteste Aneta Hasegan, inginer la sectia de cercetare si proiectare a intreprinderii unde inginerii lucrau umar la umar cu medicii pentru a crea aparatura din toate spitalele tarii.
Mihai Vasiliu
In 2001, Mihai Vasiliu a platit o suma derizorie pentru o fabrica atat de importanta si atat de bine pozitionata: 200000 de euro. Astazi, chiar Vasiliu spune ca privatizarea fabricii a fost o mare eroare a statului.
Lasata fara mare parte din active, relansata in 2004-2005, cand avea statut de furnizor agreat NATO si primea comenzi de la Armata, Intreprinderea de Tehnica Medicala (ITM) din cartierul bucurestean Berceni, la care mai lucrau doar 11 angajati, se inchide chiar in perioada in care ventilatoarele mecanice sunt atat de necesare.
De ce s-a prabusit Intreprinderea de Tehnica Medicala (ITM)?
Dar dupa cativa ani de venituri uriase, cresterea intreprinderii s-a oprit brusc si a intrat intr-un picaj liber. De la profituri de milioane de lei s-a trecut, dupa 2011, la pierderi de milioane.
Mihail Vasiliu da vina pe coruptia din sistemul medical si pe straini. „Am fost jugulat de companiile straine care veneau la licitatie. Eu ofertam 100 de lei pentru un produs si ele veneau cu 98 de lei, desi produsul lor costa 103 lei. Dar dadeau 98 de lei ca sa ma juguleze pe mine, dupa care isi scoteau castigul din interventiile post-garantie care erau de cinci ori mai scumpe.
Se faceau toate in complicitate cu directorii de spitale care erau dusi de aceste firme la congrese, primeau spagi mascate. Eu nu am putut sa intru in jocul asta al coruptiei pentru ca am alta educatie”, sustine Vasiliu.
In tot acest timp, la Intreprinderea Tehnica Medicala din Bucuresti s-a pus lacatul pe usa. Cei 11 angajati care mai ramasesera dupa o lunga agonie a acestei intreprinderi, considerata candva de importanta strategica, au fost trimisi acasa. Motivul: lipsa de comenzi.
Chiar daca statul roman ar vrea sa reporneasca activitatea in criza globala de echipamentele medicale pe care o traversam, nu o mai poate face.
„Nu m-a contactat nimeni din partea statului dupa ce a inceput criza. Dar chiar daca ar face-o, nu mai pot ajuta pentru ca nu mai am nici oameni si nici nu mai am cu ce”, zice patronul Mihail Vasiliu.
Ce echipament de ventilatie putea sa produca Intreprinderea de Tehnica Medicala (ITM) – Bucuresti?
Aparat pentru ventilatie artificiala a plamanilor, pentru urgenta, tip AVA 3M
Caracteristici tehnice:
- Modul de lucru: generator de flux de oxigen inspir/expir (I/E).
- Reglarea volumului curent se face cu prestabilire (prin reglare a volumului curent) si afisare digitala.
- Reglare frecventa: 11 trepte, cu valori fixe
- Reglare raport I/E: 5 trepte cu valori fixe
- Reglare flux: continuu.
- Modul de lucru: generator de flux de oxigen inspir/expir (I/E).
- Reglarea volumului curent se face cu prestabilire (prin reglare a volumului curent) si afisare digitala.
- Reglare frecventa: 11 trepte, cu valori fixe
- Reglare raport I/E: 5 trepte cu valori fixe
- Reglare flux: continuu
Surse:
O prostie ! Ce produceau aia acolo la ora asta nu se mai folosesc nici pentru combaterea sforaitului. O relicva complet depasita, privatizata pe 2 lei de niste „specialisti” care le-au muls cat au putut si apoi le vand pentru terenuri. Nivelul tehnologic cred ca era la nivelul anului 1975 in cel mai bun caz. Dar, da, bine sa ne batem cu boltarul in piept cat am fost noi de mari si cum ne-au exploatat strainii!
E posibil sa fie valabila si teoria asta. Dar totusi cred ca dizolvarea a inceput de la pierderea licitatiilor. Daca castigau licitatii, aveau si bani pentru investitii.. cam asa vad momentan.
Mica sau mare, era a noastra. Si DA, ne puteam bate in piept pentru ca aveam multe fabrici si uzine, asa depasite cum erau ele, erau ale noastre.
Erau si inca sunt multi oameni tehnici capabili sa dezvolte sisteme pentru diferite probleme.
Daca nu se importa, mafia, ce mai mananca, ce mai castiga?
Corect! Din pacate asa au fost inghitite cam toate industriile, inclusiv cele electronice.
Nu stiu cati ani aveti dar se pare ca n-ati trait cu adevarat in comunism. Daca va spun ca se trasase directiva de productie de motoare electrice cu bobinaj de aluminiu pentru a nu mai importa cupru, ma credeti? Penuria de materiale si tehnologie era inimaginabila azi. Faptul ca „privatizatorul” ala cum singur recunoaste – „din plictiseala” da vina pe straini, era de asteptat. A investit vreun leu in tehnologie? Sunt multe modalitati prin care un producator serios poate ramane pe piata. Exista firme mici, infiintate de la 0 care chiar fac treaba. Dar e mai simplu sa dai vina pe Soros.
Doar e democratie, nu?! Din partea mea sa inchida tot, nu meritam nimic din ce a fost bun lasat de comunisti, suntem prea lacomi si rai. Si o spun cu regret, nu rautate…
Nasol e ca e plin de smecheri care cer fonduri. Nu le dau nimic, nu le ofer informatii pentru ca au plecat pe un drum gresit, din dorinta de a face bani, fara sa citeasca macar un rand. Am oferit suport cu informatii cui am crezut eu ca are nevoie de mici imbunatatiri. Cu un proiect inchegat, ceva palpabil, reglabil, etc..
L-am citit.Lucru romanesc! Mai bine cumpara din afara, favorizeaza licitatii cu strainii ca de acolo castiga (pot fura!)
Cum au facut cu Institutul Cantacuzino. Cu fabricarea polidinului, vaccinurilor romanesti, etc.
Dean S, „………..aveam multe fabrici si uzine, asa depasite cum erau ele, erau ale noastre.” Pai ti-ai luat banii pe ele la privatizarea in masa. V-a dat Vacaroiu la toti!
Ce „v-a dat Vacaroiu „? Ai memorie scurta? Nu mai tii minte cum si-au batut joc de ele, pe rand, vanzandu-le pe nimic la acolitii lor? Sau cum ziceau si el si Ilici ca vor da la toti si ca vom ajunge ca Germania dupa privatizare? Nici in Ungaria, nu Germania, statul nu si-a batut asa joc de fabricile si mostenirea buna din vechiul regim!!!
Cercetare si dezvoltare cu siguranta s-a facut. De asemenea cred ca si licente aveau. Insa, nu cred c-au avut vre-o sansa la licitatii, cred ca erau castigate cu bani pe sub mana.. parerea mea..
De trei saptamini tot postez despre aceasta fabrica ce a dotat cu o serie de aparate unitatile sanitare si de a caror intretinere m-am ocupat 28 de ani, printre care si AVA aparatul de ventilatie artificiala, si ma tot intreb din ce interese nu se vrea reinceperea fabricatiei acestui aparat atit de necesar in aceste zile… nu se pot oferi comisioane?
Este trist ceea ce spuneti, dar adevat. Cum am mentionat si in articol, cred ca e vorba de licitatii necastigate, sau altfel spus castigate de alte companii, „pe sub mana”. Probabil asta este motivul pentru care nu se doreste reinceperea fabricatiei….
Dan, pritene, am lucrat pe piata asta si pot sa-ti spun ca e un mediu concurential extrem de dur, si tehnologic si financiar. Nu poti sa oferi marfa de sute de mi de euro cu termene de plata de 180 de zile, cu garantie de calitate de 30% si cu toate agrementele legale si certificarile la zi, daca nu ai bani grei in spate. Piata impune o matrice prin care cei mici nu mai pot sa treaca.
George, dar un stat trebuie sa-si sustina brand-urile romanesti, chiar daca sunt sunt private; mai ales asemenea companii, care din punctul meu de vedere sunt strategice.
Au taiat clientela. Au ramas stocuri, au redus productia, au taiat investitiile, logic nu se mai vindea, au taiat salariile, faliment, insolventa, licitatii pe 2 lei. Europenii si americanii sunt de vina. Ei au avut putere de convingere sau constrangere fata de Iliescu si gasca lui, din spatele lui Ceausescu. Asta este Romania!
Eu am facut practica acolo cand eram in generala. Atunci se lucra la capacitate maxima. Luau elevi sa ajute si invatau foarte mult. Nu ca acum, se cere experienta la angajare dar nu au de unde. Nu mai producem multe care la nevoie nu ti le da nimeni.
Macar acum ar putea da o mana de ajutor si miile de someri sa vina sa lucreze pentru tara caci dupa estimari de acum in colo tot o sa fie nevoie.
Lumea se va schimba cat de curand. In cei doi ani cat se estimeaza ca va fi oprita definitiv pandemia or sa se intample multe. Speram in schimbari in bine pana la urma. Deciziile se vor lua treptat. Dar eu am incredere ca noi intotdeauna ne-am descurcat si nu ne-a ingenunchiat nimeni si nimic.
Haideti sa postam toate acestea pe paginile de Facebook ale politicienilor! Spun asta pentru ca ne trimit constant invitatii sa la apreciem paginile! Merita sa le umplem paginile cu asemenea informatii! Poate se trezesc intr-un final si inteleg ca daca noi traim decent dupa si ei traiesc bine!
Asta da patron sa ai „Know how” care valoreaza milioane de Euro si sa nu-l pui in valoare.
Ce nu intelegeti ca noi nu trebuie sa producem nimic… de 30 ani ni se spune, ni se arata. Trebuie sa ne multumim cu gunoaiele lor, poate chiar infectate gata.. masti, manusi, ventilatoare, autobuze, avioane second… si tot asa…