Cine a inventat Wi-Fi?

Hedy Lamarr – Actrita care a inventat WI-FI

Timp de citit: 2 minute

Nascuta pe 9 noiembrie 1914, la Viena, sub numele initial, Maria Kiesler, fiind una dintre femeile care au marcat istoria, Hedy Lamarr este binecunoscuta, pe langa cariera cinematografica de succes, ca inventator al unui dispozitiv care a precedat sistemele de comunicatie wireless, folosite astazi pe smartphone-uri, tablete sau alte dispozitive electronice.

Hedy Lamarr (9 Noiembrie 1914 – 19 Ianuarie 2000)

Prototipul functiona cu ajutorul undelor radio si folosea salturile de frecventa (frequency hopping) pentru a bloca interceptarea informatiilor transmise.

Ce sunt salturile de frecventa?

Salturile de frecventa sunt utilizate in sisteme de transmisie ale caror benzi de frecvente sunt impartite intr-un numar finit de canale (sub-benzi), fiecare canal avand o largime de banda suficienta pentru a cuprinde cea mai mare parte a puterii semnalului modulat (FSK sau QAM).

Exista doua tehnici de transmisie cu spectru extins, prin salt de frecventa (FH/SS – Frequency Hopping/Spread Spectrum):

– rapida (se realizeaza doua sau mai multe salturi de frecventa pe fiecare simbol transmis);
– lenta (se transmit doua sau mai multe simboluri pe aceeasi frecventa) si cu secventa directa (DS/SS – Direct Sequence/Spread Spectrum).

Exemplu de masurare a salturilor de frecventa (frequency hopping)

Primele idei precursoare Wi-Fi

Pe langa succesul din cinematografie, a devenit celebra pentru patentarea metodei tehnologice, denumita „Secret Communication System” (sistem de comunicare secreta), care a devenit importanta pentru siguranta comunicatiilor militare si pentru tehnologia telefoniei mobile in anul 1942.

Inspirandu-se din modul de functionare al pianului, alaturi de George Antheil, Hedy Lamarr a sustinut ideea de a controla torpilele prin radio. In trecut, controlul prin radio parea o idee ingenioasa, dar imposibil de realizat. Astfel s-a nascut conceptul de salt de frecventa, forma initiala tehnologiei de comunicatii spread spectrum de astazi.

Charles Kettering, presedintele Consiliului Guvernului a contribuit la imbunatatirea proiectului, eliberandu-se patentul pe numele ei de fata si de casatorie, Hedy Kiesler Markey, la 11 august 1942.

Desi inventia a fost donata Marinei Americane, aceasta nu a utilizat-o in luptele din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, fiind reluata in considerare in anii 1950. Inventia a stat la baza dezvoltarii sistemelor de comunicatie wireless pe care noi le folosim astazi.

Acum conceptul este aplicat de armata si a devenit si tehnologia aflata la baza celor mai recente transmisii prin Internet si a celor mai moderne telefoane celulare.

Bibliografie:

https://thewoman.ro/

https://www.armyacademy.ro/

https://hotcorn.com/

https://parabrisas.perfil.com/

2 comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *