Autor: Alfred Morgan
Editura: Charles Scribner’s sons – New York
An aparitie: 1963
Ce este electricitatea?
Ciudat de spus, nu veti putea gasi raspunsul aici sau in orice alta carte. Nici macar un om de stiinta sau inginer celebru, nu va putea oferi un raspuns satisfacator la aceasta intrebare. Ei pot doar sa ghiceasca si sa va spuna ce poate fi electricitatea pentru ca nimeni nu stie ce este cu adevarat..
Electricitatea este numele a ceva ce nimeni nu a vazut vreodata si a carui natura este un mister.
S-ar putea sa intrebati, dar nu simtim electricitatea cand primim un soc si nu o vedem cand flash-uieste uneori? Si raspunsul este nu. Nu vedem, nu simtim sau auzim niciodata electricitate.
Vedem, simtim si auzim doar lucrurile cu care electricitatea interactioneaza. Putem vedea lumina de la o lampa incandescenta, auzim cuvintele rostite intr-un telefon aflat la cativa kilometri distanta si simtim caldura dintr-un fier de calcat electric, dar in niciun moment nu ni se aratata electricitatea. In ciuda faptului ca se stie atat de putin despre natura reala a electricitatii, aceasta putere misterioasa este atat de utila incat este adesea numita „slujitorul omenirii”.
De unde provine electricitatea?
Nimeni nu stie de unde provine electricitatea. Stim doar ca se ascunde aproape peste tot si ca exista mai multe moduri de a o scoate din ‘ascunzatoarele’ sale.
Oamenii de stiinta vorbesc despre producerea si generarea de electricitate, dar aceste cuvinte sunt putin inselatoare; iti creaza impresia ca electricitatea poate fi de fapt creata sau fabricata. Desigur, nu este asa. Intreaga lume pare sa fie un mare rezervor de energie electrica „producatoare” sau „generatoare”.
Structura cartii
CHAPTER I – What is electricity and where does it come from?
CHAPTER II – About magnetism
CHAPTER III – About batteries
CHAPTER IV – How electricity produces
CHAPTER V – The electric telegraph, the first commercial use for electric current
CHAPTER VI – Electric bells, wires, and something about electrical measurements
CHAPTER VII – How heat is produced by electricity and electricity is made to obey
CHAPTER VIII – How electricity transmits speech
CHAPTER IX – Electric light
CHAPTER X – How electricity is generated and the electric motor does its work
CHAPTER XI – Induction, one of electricity’s most useful tricks
CHAPTER XII – How electrical power is made and distributed
CHAPTER XII – The electrical system of an automobile
CHAPTER XIV – Sending messages through space
CHAPTER XV – Radio, television, radar and electronics
CHAPTER XVI – Electrochemistry, a kit of tools for the chemist
CHAPTER XVII – Miscellaneous uses of electricity
O definitie simpla ar putea fi: circulatia electronilor intr-un conductor.
Conductorul este un lucru cu care electricitatea interactioneaza..
Conductorul este un metal prin care circula electronii si asfel ia nastere curentul electric (electricitatea).
Conductorul defineste circulatia curentului electric dar nu si natura lui.
Bine, ramane cum spui tu, un fenomen paranormal adus de niste bebelusi extraterestrii dintr-un univers paralel.
Inainte sa faci afirmatii de genul „nimeni nu stie ce este electricitatea” ar fi bine sa citesti si inveti mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Electricitate
Nu e nevoie. Inca din primele randuri din link-ul atasat aflam ca: ‘Electricitatea este un set de fenomene fizice asociate cu prezenta si deplasarea sarcinilor electrice.’ Acum te rog sa-mi enumeri toate seturile de fenomene fizice asociate cu prezenta si deplasarea sarcinilor electrice..
Nu toate fenomenele fizice sunt enumerate acolo.. Tocmai de aceea nu se poate oferi un raspuns satisfacator pentru definitia electricitatii..
Exact cum nici eu nu pot intelege „magnetismul” , magnetita naturala si forta ei de atragere a metalelor feroase. De unde vine acea forta si cum de nu se epuizeaza. Ce este aceea forta invizibila si din ce e formata?! Explicatiile stiintifice se invart in acelasi loc, fara prea multe detalii. Concluzie, ca pur si simplu exista.
Este miscarea electronilor purtatori de sarcina intr-un mediu conducator de electricitate. Daca nu vezi asta nu inseamna ca nu exista (ex. Materia neagra). Acum 130 de ani in urma ce se stia. Astia au descoperit particula lui Dumnezeu si tu spui de electricitate.
Vasile N. de ce faci misto!? Tu esti adult dar vin tineri neinitiati din urma care vor sa citeasca si chiar si unii care cred ca stiu totul. A citi si ce anume, il priveste pe fiecare. Nu mai face misto si pe pseudomoderatorul!
Electricitatea este ceva din eter.. Formarea si miscarea anumitor quante de eter, mult mai mici decat electronii. Doar Dumnezeu stie cel mai bine ce este „Fiat Lux”.
Cand m-am apucat de scoli de profil, nu prea inalte, chiar medii as zice, despre atomi, electroni, materiale (semi)conductoare sau naravase si, in genere, electrotehnica, electronica, toate pareau la locul lor, corecte, cu inteles si firesti. Era varsta si setea de nou.
Mai tarziu nu stiu ce m-a apucat si am zis ca nu e suficient. Am mai risipit cativa ani cu scoli inrudite. Nicio schimbare. Nicio intrebare sugubeata nu ma framanta. „De ce”-urile mele se limitau strict la zona aplicatiilor, a fenomenelor, in general, a efectelor electricitatii.
Si mai tarziu am hotarat sa fac un pas (mic pentru omenire) dar mare pentru mine. Asa ca m-am apucat iar de scoli. Alea cu electroni[ca] de nivel superior.
Ce sa vezi?! Ia-o de la capat! Iar matematici iar fizici, iar chimie, mai peste tot formule, modele matematice, experimente. Despre ce? Despre electron si electricitate!
Bun asa, zic! De data asta, sigur o sa ma lamuresc ce e electricitatea, cine o produce si de unde vine.
A urmat studierea bazelor electrotehnicii, a dispozitivelor semiconductoare, a materialelor, circuitelor etc. si blablabla.
Intrebarea nu doar ca nu a primit raspuns ci, din contra, a persistat, a luat amploare, s-a intalnit cu alte surate, si-au unit fortele in speranta ca vor afla raspunsul absolut.
Din pacate, nimeni dintre noi, nici dintre ei, dascalii nostri, si nici dintre dascalii dascalilor lor nu au stiut si nu au putut raspunde la intrebarea fundamentala: ce e electricitatea?
De ce? Acum pare simplu: lumea stiintifica a reusit DOAR SA GASEASCA MODELE MATEMATICE, FIZICE, CHIMICE care sa corespunda experimentelor, fenomenelor constatate, care modele au fost anulate, inlocuite cu alte modele si povestea continua. MODELE!! ATATA TOT!
NIMENI NU STIE DACA INTR-ADEVAR ELECTRONUL ALA EXISTA CU ADEVARAT SI CUM TRANSPORTA ENERGIA. NIMENI!!
Apropo, a vazut careva dintre dvs. electroni? Sau macar unul!
Foarte bine expusa problema. Desigur, explicatia este mult mai detaliata decat cea a articolului.
Cu privire la electron, vad ca in 2008 o Universitate din Suedia a reusit sa capteze cateva imagini (nu prea clare) cu particula la 150 attosecunde; o attosecunda = 10^-18 secunde.
Aveti mai multe detalii aici -> https://phys.org/news/2008-02-electron.html
Majoritatea celor care deja au raspuns aici, cred ei ca stiu ce e electricitatea.
Domnilor, cu putin mai multe cunostinte fundamentale despre fizica, matematica si electronica digitala veti vedea ca nu veti putea raspunde la o intrebare banala: cand cantareste mai mult un card oarecare de memorie?
Cand este scris pana la refuz cu 1 logic sau cand este scris pana la refuz cu 0 logic? Succes!
Se pare ca datele (fisierele, muzica, filmele etc) au greutate proprie. Astfel, matematicianul John Kubiatowicz, de la Universitatea din California a descoperit ca un dispozitiv de citit carti electronice (eBook) cantareste mai mult atunci cand are memoria plina de carti.
In urma acestei descoperiri s-a calculat si masa tuturor informatiilor de pe internet. Acestea nu cantaresc nici mai mult, nici mai putin de 50 de grame. Cat o capsuna mai exact.
Aceasta informatie a fost publicata pentru prima data de realizatorii unei emisiuni online. Acestia sustin ca functionarea internetului (nu greutatea datelor) cantareste 50 de g. Ei mai sustin ca 50 de g este de fapt greutatea tuturor electronilor de energie electrica necesara pentru a functiona toate cele 100 de milioane de servere conectate la internet (din lumea intreaga).
Chiar daca nu se poate calcula exact marimea datelor de pe internet, CEO (Google) a estimat totusi ca internetul contine 5 milioane de terabytes.
https://www.media-max.ro/internetul-cantareste-cat-o-capsuna/