Ernst Werner von Siemens

Ernst Werner von Siemens – Inventatorul primelor mine submarine actionate electric

Timp de citit: 5 minute

Sa facem cunostinta cu inventatorul galvanizarii si a multor altor inventii

Ernst Werner Siemens a fost cel mai mare dintre frati din familia al carui membru era si Sir William Siemens. Ernst, ca si fratele sau William s-a nascut la Lenthe, langa Hanovra la data de 13 decembrie 1816. A studiat la colegiul Lubeck din Maine, inrolandu-se apoi in artileria prusaca ca voluntar, la varsta de 17 ani, pentru a se deprinde cu ingineria, intrucat tatal sau nu-si putea permite sa-i plateasca lectii.

Ofiterul E. W. Siemens

Ernst Werner Siemens si-a continuat studiile stiintifice la Scoala de Artilerie si Inginerie din Berlin, obtinand in anul 1838 gradul de ofiter.

In istorie este consemnat si faptul ca acesta a stat o scurta perioada in inchisoare, la Magdeburg, deoarece intervenise intr-un duel intre doi colegi ofiteri. Aceasta scurta perioada de incarcerare, i-a fost utila, deoarece in celula a putut realiza experiente chimice, care vor fi premargatoare importantei sale inventii: procedeul de galvanizare.

In atelierele artileriei din Berlin

Stabilirea lui Ernst Werner Siemens pana in 1841 in atelierele artileriei din Berlin i-au oferit ocazia de a face cercetari in domeniile sale predilecte (fizica si chimia), cele care i-au schimbat modul de viata. Rezultatul acestor cercetari originale in procedeul de aurire electrica, i-au adus un brevet de inventie in anul 1841. Anul urmator, alaturi de fratele sau William, a obtinut un alt brevet de inventive pentru un regulator diferential.

In anul 1844 a fost numit intr-un post in cadrul atelierelor artileriei din Berlin, unde invata telegrafie, iar anul urmator, 1845, a brevetat un telegraf ce se afla inca in functiune in Germania. Inca de cand a vazut un model incipient de telegraf electric, inventat de Sir Charles Wheatstone in 1837, Ernst si-a dat seama de proprietatile extraordinare si a realizat imbunatatiri in mod continuu ale acestuia.

In 1846, Ernst a fost numit membru al unui Comitet organizat in Berlin pentru introducerea telegrafelor electrice in locul celor optice, ce fusesera deja introduce in Prusia reusind sa obtina aprobare pentru introducerea liniilor telegrafice subterane.

In 1847 a realizat o linie subterana a telegrafului electric, pentru armata prusaca si, in acelasi timp l-a convins pe un tanar mecanic, numit Johann Georg Halske, sa puna impreuna bazele unei fabrici de telegrafe in Berlin. A parasit armata pentru a se putea dedica pasiunii lui pentru stiinta si pentru dezvoltarea afacerii sale. Firma „Telegraphenbauanstalt Siemens & Halske” a prosperat rapid, contribuind la realizarea mai multor proiecte si dezvoltarea unei noi ramuri a electronicii, ce se dezvolta in acei ani.

Prima linie subterana de telegraf electric

In 1847 a realizat o linie subterana a telegrafului electric, pentru armata prusaca si, in acelasi timp l-a convins pe un tanar mecanic, numit Johann Georg Halske, sa puna impreuna bazele unei fabrici de telegrafe in Berlin. A parasit armata pentru a se putea dedica pasiunii lui pentru stiinta si pentru dezvoltarea afacerii sale. Firma „Telegraphenbauanstalt Siemens & Halske” a prosperat rapid, contribuind la realizarea mai multor proiecte si dezvoltarea unei noi ramuri a electronicii, ce se dezvolta in acei ani.

Ernst si fratele sau Carl (1829-1906) au deschis fabrici subsidiare la Londra, St. Petersburg, Viena si Paris. Pentru izolarea conductoarelor de la liniile telegrafice subterane, Ernst a propus un dispozitiv, propriul dispozitiv creat, prin care erau acoperite firele de cupru cu cauciuc topit, prin procedeul de presare. Acest dispozitiv este, in mare masura similar cu cel folosit si in ziua de astazi in fabricile de cabluri.

Primele mine submarine actionate electric

In 1848, la izbucnirea razboiului in Danemarca, a fost trimis la Kiel unde, alaturi de cumnatul sau, prof. C. Himly, a construit primele mine submarine actionate electric, astfel reusind protejarea orasului Kiel de flota adversa.

In perioada ce a urmat , guvernul german a construit o intreaga retea de linii subterane, anticipate de Ernst care, in toamna anului 1848 realizase un cablu subteran intre Berlin si Frankfurt prin Maine. In anul urmator, un al doilea cablu fiind pozitionat intre capitala statului Cologne (Axis-la-Chapelle) si Verviers.

In octombrie 1845 Ernst a realizat un dispozitiv de masurare a intervalelor mici de timp, iar in ianuarie 1850 o lucrare despre aparatele si liniile telegrafice, in care aparea teoria sarcinilor electrostatice in conductoarele izolate.

Primele telegrafe automate cu fir

In 1851 firma lui Ernst Werner Siemens a produs primele telegrafe automate cu fir, la Berlin, si in acelasi an a scris un tratat pe baza experientei dobandite in ceea ce priveste liniile subterane in sistemul telegrafic prusac. Dificultatea comunicarii prin linii subterane l-a determinat pe Ernst sa inventeze o translatie automata (ulterior a fost imbunatatita de Stenheil).

Principiul „duplex”

In 1854 a descoperit (simultan cu Frischen) principiul „duplex” al transmisiilor simultane a mesajelor in directii opuse si transmisia multiplexata a mesajelor prin aparate electromagnetice. Sistemul fusese sugerat de dr. Zetsche, Gintl si altii.

In 1856 Ernst inventeaza un instrument magneto-electric de furnizare a curentilor alternativi cu care demonstra ca functionalitatea liniilor (de orice natura, terestre sau submarine) putea fi posibila cu ajutorul curentului alternativ. In acelasi an, in timpul instalarii unui cablu de la Cagliari la Bona, realizeaza primul dinamometru, aparat de mare importanta in operatiunea de instalare a cablurilor.

Inductia electrostatica

In 1857 Ernst a cercetat inductia electrostatica si intarzierea curentului in liniile izolate, fiind prezentate sub forma unui raport catre Academia Franceza de Stiinte. Doi ani mai tarziu, in 1859, acesta construieste un bug electric, descoperind astfel ca un dielectric este incalzit de catre inductie. A facut cercetari asupra legii de schimbare a rezistentei in conductoare prin incalzire.

In 1861 demonstreaza ca rezistenta electrica a aliajelor topite este egala cu suma rezistentelor metalelor separate, iar in 1864 face cercetari asupra incalzirii partilor unei butelii electrice prin descarcare electrica. In 1866 publica teoria generala a masinilor dinamoelectrice si principiul acumularii efectului magnetic (descoperit simultan cu S.A. Varley).

Legea reversibilitatii dinamului

Legea reversibilitatii dinamului este enuntata de Ernst Werner Siemens in 1867, urmand a fi demonstrata practic de catre Hippolite Fontaine. In 1874, publica un tratat despre instalarea si testarea cablurilor submarine, iar in urmatorii ani studiaza actiunea luminii asupra seleniului cristalin (1875-1877), dar si functionarea telefonului (1878).

Ultimele realizari

Ultimele realizari ale dr. Ernst Werner Siemens se refera la imbunatatiri aduse la calea ferata pneumatica, semnalizatorul de cale ferata, lampile electrice, dinamurile si caile ferate electrice. Calea ferata electrica, a fost introdusa la Berlin in 1880, iar la Paris in 1881, reprezentand inceputul transportului electric, ce va avea o reprezentanta extraordinara pentru viitor.

Ernst Werner Siemens, a murit la data de 6 decembrie 1892, la Charlottenburg, Berlin, Germania. A primit numeroase distinctii in lumea stiintei, fiind apreciat atat acasa, cat si peste granite. Cea mai semnificativa distinctie primita, o reprezinta titlul echivalent cu cavaler, acordat de guvernul german in 1888, adaugand numelui sau particular „von”.

Bibliografie:

Articol preluat din Revista Tehnium nr.9 din anul 2000.
Autor: Ing. Serban Naicu

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *